K1 i Boks

Joshuin donedavni trener objasnio što AJ treba za povratak pobjedama: ‘Mora izaći iz zone komfora‘

Robert Garcia (desno) i Anthony Joshua

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Robert Garcia detaljno je pojasnio što je neispravno kod Joshuinog pristupa treninzima i pripremama

Dugi niz godina Anthony Joshua trenirao je pod paskom Roberta McCrackena, ali ranije ove godine AJ je odlučio raskinuti tu suradnju i potražiti novog trenera. Uvjerljiv poraz od Oleksandra Usyka u devetom mjesecu prošle godine naveo ga je na razmišljanje o promjenama, a mnogi su smatrali da Joshui uistinu treba osvježenje i novi tim.

Odabir je pao na Roberta Garciju, bivšeg profesionalnog boksača (34-3-0) i nekadašnjeg IBF-ovog prvaka svijeta u kategoriji do 58,5 kilograma. Garcia je kroz svoju trenersku karijeru vodio boksače kao što su Nonito Donaire, Marcos Maidana, Victor Ortiz itd.

Joshua je u osmom mjesecu ove godine odradio revanš s Usykom, a iako je pružio nešto bolji nastup nego u prvoj borbi, nije tu bilo pretjeranog napretka i Joshua je ponovno izgubio. Robert Garcia nedugo nakon borbe javno je kritizirao Joshuu, odnosno secirao je probleme zbog kojih su izgubili borbu.

‘‘Joshua je bio mentalno poražen od desete ili jedanaeste runde. Deseta runda bila je velika za Usyka. To je promijenilo cijelu borbu, a mentalno smo bili poraženi. Nakon toga smo se oslanjali na jedan dobar udarac ili nešto takvo, jer Anthony je snažan udarac i jednim udarcem može promijeniti tijek borbe. To je ono čemu smo se nadali, jer AJ je bio izdominiran u tom dijelu borbe. Mislim da je Anthonyjev um nešto slabiji od Usykovog, jer umjesto da je završio snažno, njegov um i iscrpljenost igrali su igrice s njim.‘‘, rekao je Garcia za portal Izquierdazo.

Anthony Joshua kojem mnogi spočitavaju da je okružen ljudima koji ga samo hvale i boje ga se kritizirati, samo je potvrdio takve kritike i raskinuo je suradnju s Garcijom. AJ trenutno traži novog trenera i stručni stožer, a Robert Garcia u razgovoru za ESNews dao je detaljan osvrt na Joshuu i promjene koje su mu potrebne. Ovaj boksački trener smatra da AJ prije svega treba napustiti zonu komfora i svoj dom u Velikoj Britaniji. Garcia predlaže selidbu u SAD i odabir dvorane u kojoj će biti okružen elitnim borcima koji će se ugledati na njega, jer će tako dobiti dodatan motiv da još jače trenira.

‘‘Moj osobni savjet koji sam dao Joshui i ostatku njegovog tima prije nego sam otišao, jest to da odabir trenera nije toliko bitan za njega. Nije bitno hoću li to ponovno biti ja. On mora promijeniti svoj trening kamp i otići u SAD. Trebaju mu mladi boksači koji se ugledaju na njega, jer onda neće moći reći: ‘Ne želim sparirati jer sam umoran. Nisam dovoljno spavao, ne mogu trenirati danas‘. Ti mladi boksači žele se ugledati na njega, a ukoliko ga vide takvog, oni će reći: ‘Ovo nije svjetski prvak‘. On im mora davati primjer. Mora biti bolji od njih kako bi oni težili postati poput njega.‘‘, započeo je Garcia, a zatim je nastavio.

‘‘To je ono što Joshua zapravo treba. Ne radi se o tome hoću li ja biti bolji od njegovog prošlog trenera, hoće li Virgil Hunter ili Derrick James raditi bolji posao od prethodnih trenera. On mora izaći iz zone komfora i mora raditi ono što zna tamo gdje se ne osjeća ugodno. Upravo to mu treba. On je jako talentiran i njegova moć je nevjerojatna, ali on mora vjerovati u sebe. Ne smije se obazirati na ono što čita na društvenim mrežama.‘‘, detaljno je analizirao Garcia kojeg je zapravo često užitak slušati u detaljnim i smislenim analizama.

Hoće li Joshua poslušati savjete ovog uvaženog trenera, saznat ćemo tijekom sljedeće godine. Garcia je inače otkrio i da Joshua planira odraditi meč u trećem ili četvrtom mjesecu, a čak i da pozove Garciu u svoj trening kamp u Engleskoj, Robert će teško prihvatiti tu ponudu.

‘‘Jose (Ramirez) trebao bi se boriti protiv Regisa Prograisa i to je jako težak meč. Moramo ga pripremiti za tu borbu.‘‘, rekao je Garcia koji očito ne planira napuštati SAD i svoju dvoranu u tom periodu. Joshua će morati doći k njemu ako se odluči obnoviti suradnju s Garcijom.

Linker
18. travanj 2024 13:16