K1 i Boks

‘Koja su tri najbolja protivnika u moje 372 borbe, profesionalne i amaterske? To je jednostavno‘

Oleksandr Usyk

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Oleksandr Usyk dao je pomalo neočekivan, ali i inspirirajući odgovor na pitanje koja su tri najbolja boksača protiv kojih se suočio

Oleksandr Usyk je zasluženo na samom vrhu mnogih ljestvica najboljih "pound-for-pound" boksača.

Ukrajinac je ostvario sve svoje ciljeve u boksu i ostat će zapisan u povijesnim knjigama kao jedan od najboljih svih vremena. Kao amater, Usyk je pobijedio u 335 borbi, a izgubio u njih samo 15, te je osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu 2011. godine kao i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Profesionalni debi napravio je 2013. godine kada je započeo svoj put u kruzer kategoriji. Već u svojoj desetoj borbi osvojio je prvi svjetski naslov, osvojivši WBO pojas protiv Krzysztofa Glowackog jednoglasnom sudačkom odlukom. U roku od dvije godine postao je apsolutni prvak u kruzeru, pobijedivši boksače poput Michaela Huntera, Mairisa Briedisa i Murata Gassieva.

U svojoj 37. godini, Usyk je obranio titule u kruzer kategoriji još jednom protiv popularnog britanskog borca i bivšeg WBC prvaka, Tonyja Bellewa. Nokautirao je Bellewa u osmoj rundi i zatim prešao u tešku kategoriju. Nakon pripremnih borbi protiv Chazza Witherspoona i Dereka Chisore, priredio je iznenađenje na stadionu Tottenham Hotspura u Engleskoj, kada je pobijedio Anthonyja Joshuu na bodove i postao prvak teške kategorije. Naslov je zadržao i jedanaest mjeseci kasnije u revanšu u Saudijskoj Arabiji.

Nakon uspješne obrane naslova protiv Daniela Duboisa, Usyk je izazvao tada neporaženog WBC prvaka Tysona Furyja u prvoj borbi za apsolutnog prvaka teške kategorije u posljednjih 25 godina.

Nanio je ‘‘Kralju Cigana‘‘ prvi poraz u karijeri tijesnom podijeljenom sudačkom odlukom i izašao iz ringa kao prvi ikada apsolutni prvak teške kategorije u eri sa četiri pojasa.

Kada ga je novinar Brin-Jonathan Butler pitao za tri najbolja protivnika s kojima se susreo u svojoj amaterskoj i profesionalnoj karijeri, Usyk je rekao da je izbor "jednostavan" te je tri puta imenovao samoga sebe.

"Tri najbolja protivnika s kojima sam se suočio u 372 borbe, profesionalne i amaterske? Jednostavno: Usyk, Usyk i Usyk. Uvijek sam sebi (najveći protivnik)."

Iako se približava kasnoj fazi svoje karijere, Usyk je nagovijestio da će u sportu ostati još nekoliko godina, a sljedeća borba bit će revanš protiv Furyja 21. prosinca ove godine.

Linker
22. listopad 2024 17:40