K1 i Boks

‘Nitko ga ne može pobijediti. Nokautirao je Usyka i Duboisa koji će se prije odreći titule nego opet boksati s njim‘

Daniel Dubois

 Pa images/Alamy/Profimedia
Billy Nelson čvrsto vjeruje kako je njegov pulen, Martin Bakole, sljedeći kralj teške kategorije boksa

Boksačke sladokusce prošlog je tjedna obradovala vijest o tome kako je IBF naredio borbu između Martina Bakolea i Agita Kabayela za status obveznog izazivača te boksačke federacije. Dvojica teškaša koji grabe prema vrhu kraljevske divizije boksa, dakle, ukrstit će rukavice, a pobjednik tog okršaja bit će prvi u redu za napad na titulu koja je trenutno vlasništvu Daniela Duboisa. O novonastaloj situaciji, ali i kvalitetama svog pulena, nedavno je govorio Bakoleov trener Billy Nelson.

"Bit će to vatrena borba, Kabayel je po mom mišljenju najmanje TOP 7 teškaš u ovom trenutku. Vrlo je dobar borac, ali uvjeren sam da će Bakole biti taj koji će se boriti za titulu", rekao je Nelson u razgovoru za Boxing Social pa dodao: "Smatram da nitko na svijetu trenutačno ne može pobijediti Bakolea, iako će ljudi komentirati da pričam sr**a, a vjerujte mi kad kažem da on još čak nije ni blizu svog vrhunca".

Kao što je dobro poznato, Bakole već neko vrijeme uživa reputaciju najizbjegavanijeg boksača teške kategorije, a taj je status zaradio sparirajući sa zvijezdama "heavyweighta" kao što su Oleksandr Usyk, Anthony Joshua, Tyson Fury i Daniel Dubois. Kongoanski nokauter u više se navrata pohvalio iskustvima koja nosi iz sparinga s navedenim elitnim teškašima, a sada je ponešto o toj temi, kao i o porazu od Michaela Huntera (jedinom u dosadašnjoj karijeri) rekao i njegov trener.

"Nikada nisam vidio Martina ozlijeđenog na sparingu. Imao je lošu noć protiv Huntera, ali tada nije ni trebao biti u ringu. Hunteru idu zasluge za to, učinio je što je morao učiniti, ali to smo izbrisali iz memorije jer te noći uopće nije trebao biti u ringu. Pored toga, Martin nikada nije bio ozlijeđen ni protiv koga, što govori na kojoj su razini njegove boksačke sposobnosti", istaknuo je Nelson pa prokomentirao zašto nije došlo do meča između Bakolea i Zhileija Zhanga, budući da se o tom meču intenzivno spekuliralo nakon što je Kongoanac nokautirao Jareda Andersona u svom posljednjem nastupu:

"Zhangov tim to nije htio. Mi smo htjeli taj meč i prihvatili bismo ga bez ikakvih problema. Kabayel je teži protivnik za Bakolea od Zhanga. Htjeli smo da se bori sa Zhangom u Kini i pobijedi ga pred njegovim navijačima, ali nisam razočaran što to toga nije došlo jer će Martin sada imati priliku doći do statusa IBF-ovog obveznog izazivača, a na WBA ljestvici već zauzima prvo mjesto".

S obzirom na to da se Bakoleu otvara put prema titulu na dva kolosijeka, onom IBF-ovom i WBA-ovom, novinar Louis Hart pitao je Nelsona kojim bi putem više volio da njegov boksač ide do vrha, kroz borbu s Duboisom ili s Usykom.

"Na sparingu je već nokautirao Usyka, kao što je i uništio Duboisa. Ne bih se iznenadio da se Dubois radije odrekne pojasa nego da se bori s Martinom. Kad je sparirao s Duboisom, Martin nije ni bio potpuno spreman, bio je na nekih 70 posto, ali ga je svejedno nadboksao, a onda i nokautirao. Slomio mu je nos i natjerao ga da odustane. To je istina, to je činjenica, Martin je već govorio o tome, a ja sam bio prisutan u dvorani kada se to dogodilo, kao i drugi ljudi", zaključio je britanski trener.

Linker
16. listopad 2024 20:11