K1 i Boks

KOMENTAR: Furyjev najveći rival precijenjen je boksač, a Joshuina karijera trenutno je veća i uspješnija od Furyjeve karijere

Anthony Joshua (lijevo) i Tyson Fury (desno)

U boksačkim kuloarima sve češće se uspoređuju karijere Anthonyja Joshue i Tysona Furyja

Prije nego osudite ovaj tekst na temelju samog naslova, dopustite da vam se detaljnije objasni kompletna situacija. Tyson Fury boksač je kojeg mnogi gotovo pa automatizmom smatraju najboljim teškašem ove generacije (nakon vladavine Vladimira Klička), ali možda se trebamo zapitati zaslužuje li Fury takav status.

Sve češće društvenim mrežama kruže rasprave i usporedbe dvaju rezimea, onog Joshuinog i onog Furyjevog. Sinoćnji ‘‘Day of Reckoning‘‘ event samo je dodatno pobudio ove rasprave i argumenti sve više idu u korist Anthonyja Joshue.

Zanemarit ćemo ovaj put amatersku karijeru, jer Anthony Joshua ima daleko bolju amatersku karijeru od Tysona Furyja i nema smisla uspoređivati njihove amaterske dane. Fokusirajmo se na ono što su napravili u profesionalnom boksu.

Anthony Joshua iza sebe ima 30 profesionalnih nastupa u kojima je upisao 27 pobjeda (24 nokautom) i tri poraza. ‘‘Score‘‘ Tysona Furyja definitivno izgleda impresivnije. ‘‘Gypsy King‘‘ 35 puta je ulazio u ring i još uvijek je neporažen. Fury je 34 puta došao do pobjede, a jedan njegov meč završio je neriješenim ishodom. Bila je to prva međusobna borba između Wildera i Furyja, a složit će se mnogi, Fury je zaslužio biti proglašen pobjednikom u tom meču.

No, ‘‘score‘‘ često ne daje realno stanje. Potrebno je dulje zaviriti u cjelokupnu priču i napraviti svojevrsnu analizu. Prije svega, Tyson Fury službeno je neporažen, ali bolji poznavatelji engleskog boksa dobro znaju da je Furyjeva nula u rubrici poraza poprilično nezaslužena.

Slučaj McDermott - velika krađa zbog koje je Fury uspio ostati neporažen

Naime, Tyson Fury trebao je izgubiti još 2009. godine, u meču za engleskog prvaka teške kategorije. John McDermott i Fury boksali su u Brentwoodu za spomenutu titulu prvaka, a Fury je slavio na bodove. Bila je to borba koja je podigla prašinu u engleskoj boksačkoj javnosti, a pobjedu Furyja mnogi su okarakterizirali kao ‘‘veliku krađu‘‘.

U bespućima interneta još uvijek možete pronaći Guardianov članak iz 2009. godine. Već sami naslov članka dovoljno govori.

‘‘Poraz Johna McDermotta od strane Tysona Furyja apsurd je povijesnih proporcija‘‘, naslov je tog članka, a donosimo vam još neke citate iz tog teksta.

‘‘Postoje loše odluke u boksu i postoje monumentalne pogreške, kao što je to dijabolična presuda koju je sudac Terry O‘Connor izrekao Johnu McDermottu u petak navečer, u Brentwoodu, kada se Tyson Fury očito izvukao s pljačkom.

Fury kao potencijalno profitabilan boksač, zadržao je svoj ‘score‘ čistim i bit će promoviran u skladu s tim. No, ne ide mu u prilog ono što je nakon meča izjavio kako se smatra zasluženim pobjednikom, pogotovo kad se iz njegovog kuta čulo kako mu prije posljednje runde govore da je u zaostatku po bodovima‘‘, dio je Guardianovog teksta koji potpisuje Kevin Mitchell, njihov poznati novinar.

Mitchell u nastavku teksta ističe kako mu je bilo jako žao Johna McDermotta, posebice kad ga je gledao kako neposredno nakon meča šalje poruku sucima: ‘‘Ja sam dobar čovjek. Što sam skrivio?‘‘

Prema navodima Kevina Mitchella, kompletna britanska boksačka javnost bila je bijesna zbog ishoda ovog meča, a posebno sporan bio je sudac Terry O‘Connor. On je meč bodovao rezultatom 98-92 u korist Tysona Furyja. Spomenuti sudac zapravo je bio jedini sudac tog meča, a Britanski boksački savez tek je nakon te borbe donio odluku u trojici sudaca koji će bodovati mečeve za sve engleske titule, a usput su naredili i održavanje revanša.

Ono što je McDermotta najviše pogađalo u cijeloj priči, jest činjenica da su on i njegov tim inzistirali da Terry O‘Connor ne bude sudac te borbe, jer između McDermotta i O‘Connora postojala je određena povijest.

‘‘Moj otac porazio je O‘Connora tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, dok su obojica boksali kao profesionalci. Nokautirao ga je. Sudac mog meča trebao je biti Richie Davies, ali nekoliko minuta prije meča rekli su mi da se on razbolio i Terry je uskočio. Još uvijek imam dopis koji sam slao savezu tražeći da Terry O‘Connor ne bude sudac. Izgubio sam svaki meč u kojem je on bio sudac.‘‘, rekao je McDermott.

Tišina koja je zavladala tribinama nakon meča, izraz Furyjevog lica, kao i koeficijenti koji su debelo otišli u korist McDermotta uoči posljednje runde, dodatni su pokazatelj da se ovdje radilo o ‘‘krađi‘‘. Tyson Fury danas se prezentira kao neporažen teškaš, ali tu neporaženost trebao je izgubiti još 2009. godine. Fury je utišao ovu priču porazivši McDermotta tehničkim nokautom u revanšu koji su odradili devet mjesec kasnije, ali Furyjeva nula u rubrici poraza definitivno gubi težinu zbog ‘‘slučaja McDermott‘‘.

Joshua je jedan poraz osvetio, a druga dva pretrpio je u mečevima protiv najboljeg na svijetu

Vratimo se na temu ovog članka i dotaknimo se Joshuinih poraza. ‘‘AJ‘‘ je upisao tri poraza u dosadašnjoj karijeri. 2019. godine šokantno je izgubio od Andyja Ruiza, ali taj poraz na neki način je poništio samo šest mjeseci kasnije. Joshua se krajem 2019. godine revanširao Ruizu i u meču na 12 rundi pokazao se osjetno boljim boksačem.

Preostala dva poraza Joshua je upisao u mečevima protiv Oleksandra Usyka. Teško je Joshui zamjeriti na tim porazima, jer velikog Usyka zasad nitko nije uspio poraziti u profesionalnim boksačkim mečevima. Jednostavno je Usyk bio bolji od Joshue i nema smisla tražiti neka opravdanja za Joshuine poraze. Uostalom, tek ćemo saznati kako će se Fury provesti u ringu s Oleksandrom Usykom.

Tko je upisao veće pobjede?

Pobjede Anthonyja Joshue i Tysona Furyja nude zanimljivu usporedbu. Nekoliko je boksača koje su obojica uspjeli pobijediti. Kevin Johnson jedan je od njih. Joshua je nokautirao Johnsona u drugoj rundi, dok je Fury porazio američkog ‘‘journeymana‘‘ jednoglasnom odlukom sudaca.

Dilliana Whytea nokautirali su i Fury i Joshua, a Vladimir Kličko najzvučnije je ime koje su obojica porazili. Joshua je prekidom u 11. rundi porazio Klička, dok je Fury slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Otto Wallin postao je četvrti boksač kojeg su porazili Joshua i Fury. ‘‘Gypsy King‘‘ dobrano se namučio protiv Wallina. Fury se dobar dio meča mučio s velikom posjekotinom iznad desnog oka i prijetio mu je poraz nakon liječničke intervencije. Dobra je stvar da je Fury dobio dopuštenje nastaviti meč, jer naknadno je došao do pobjede na bodove. Anthony Joshua sinoć je bez ikakvih problema deklasirao Wallina, a do pobjede je došao prekidom po isteku pete runde.

Kad je u pitanju Vladimir Kličko, Tyson Fury u potpunosti je neutralizirao Klička, dok je Joshua vodio pravi rat s legendarnim ukrajinskim teškašem. Činjenica je da se Fury nije nalazio u ozbiljnim problemima kakve je Joshua osjetio protiv Klička, ali isto tako je činjenica da je Joshua pružio puno upečatljiviji i zanimljiviji nastup, a na koncu je uspio i završiti velikog Vladimira Klička. Tyson Fury taktički je sjajno odradio meč protiv Klička i do pobjede je došao na bodove.

Joshua ima zvučnija imena u svom pobjedničkom rezimeu

Puno je polemike oko protivnika koje Fury i Joshua ne dijele. Najzvučniji boksači koje je Joshua porazio, izuzev već spomenutog Klička, svakako su Joseph Parker, Andy Ruiz, Alexander Povetkin i Dillian Whyte.

Charles Martin kao nekadašnji IBF-ov svjetski prvak također je veliko ime, a bugarski teškaš Kubrat Pulev jedan dio svoje karijere kotirao je kao top 10 teškaš na brojnim rang ljestvicama. Otto Wallin i Robert Helenius respektabilna su imena, ali ipak nisu elitni protivnici, kao ni Dominic Breazeale.

Furyjeva lista imena skromnija je od Joshuine. Klička smo već spomenuli, a nakon Klička, Deontay Wilder uvjerljivo je najzvučnije ime na Furyjevoj listi poraženih protivnika.

Furyjev najveći rival zapravo je precijenjen, a Joseph Parker bacio je ‘‘mrlju‘‘ na Furyjevu ostavštinu

No, koliko je zapravo dobar Deontay Wilder? Mnogi se sjećaju na kakvom je glasu bio Deontay Wilder prije mečeva s Furyjem. Američkog teškaša optuživalo se da je precijenjen i da je nabio ‘‘score‘‘ pobjedama protiv nedoraslih protivnika.

‘‘Postao je svjetskim prvakom razbijajući kante.‘‘, izjava je koja se nerijetko vezala uz Wildera.

Imao je Wilder ipak nekoliko respektabilnih pobjeda, a Luis Ortiz najzvučnije je ime koje je uspio poraziti. Bio je to Luis Ortiz izvan svog ‘‘primea‘‘, ali i nedaleko od pobjede. Kubanac je bio bolji od Wildera, sve dok Wilder nije uspio čisto pogoditi i doći do pobjede nokautom.

Što se dogodi kad izostane takav udarac, vidjeli smo sinoć. Deontay Wilder deklasiran je od strane Josepha Parkera, boksača kojeg je Anthony Joshua nekoć porazio bez većih problema, vrlo uvjerljivo. Isti taj Parker uzeo je svih 12 rundi protiv Wildera na jednoj sudačkoj kartici te je izgledao kao dvije klase bolji boksač od ‘‘Bronze Bombera‘‘. Deontay Wilder tehnički je vrlo limitiran boksač, a nevjerojatna nokauterska snaga omogućila mu je da postigne rezultate iznad svojih mogućnosti. Ipak, kad netko poput Parkera neutralizira njegovu desnicu, Wilder djeluje kao osrednji boksač teške kategorije.

Tako je Furyjev jako dobar prijatelj i sparing partner zapravo bacio određenu mrlju na Furyjevu ostavštinu. Sada je svima jasno da je Deontay Wilder precijenjen boksač, a radi se o jednom od najzvučnijih imena koje je Fury porazio u svojoj karijeri. Uz sve to, Fury se više puta nalazio u nokdaunu tijekom trilogije s Wilderom, a u prvom meču bio je jako blizu poraza nokautom. Trilogija s Wilderom više ne izgleda naročito impresivno, posebno ne nakon Wilderovog izdanja protiv Josepha Parkera.

Dobar dio svog ‘‘primea‘‘ Fury je proveo odrađujući trilogiju s Wilderom, a pritom je propustio obogatiti svoj rezime pobjedama protiv boljih i kvalitetnijih teškaša ove generacije.

Pobjede nad Derekom Chisorom, Dillianom Whyteom, Tomom Schwarzom i Steveom Cunninghamom koji ga je čak uspio i uzdrmati, nisu pobjede koje jednog teškaša guraju u kategoriju ‘‘najvećih ikad‘‘, a upitno je jesu li dovoljne i za status najvećeg teškaša ove generacije.

‘‘Gypsy King‘‘ je potratio posljednje dvije godine nastupajući u mečevima koji ne obogaćuju njegovu ostavštinu

Tyson Fury mogao je popraviti svoju ostavštinu tijekom protekle dvije godine. Trilogija između Deontayja Wildera i Furyja okončana je priča još od 2021. godine. Tyson Fury mogao je nanizati nekoliko zvučnih imena tijekom 2022. godine, kao i tijekom ove kalendarske godine. Nažalost, ništa od toga nije učinio.

Fury je 2022. godinu proveo boksajući protiv Dilliana Whytea i Dereka Chisore. U redu, Whyte je vjerojatno zaslužio napad na titulu i Fury je taj meč morao odraditi. Odabir Dereka Chisore kao izazivača za WBC-ov pojas nešto je što fanovi nisu mogli oprostiti Furyju.

Nikada Derek Chisora nije bio boksač na razini svjetske titule, a sigurno nije postao takvim boksačem u 39. godini života. Fury je deklasirao Chisoru, ali nitko nije bio naročito oduševljen ili iznenađen takvim raspletom.

No, dobro, očekivali smo da će 2023. godina ponuditi nešto bolje, a to je meč protiv Oleksandra Usyka. Ukrajinac je iza sebe imao dvije pobjede nad Joshuom i drži tri svjetske titule u svom vlasništvu. Pregovarali su Tyson Fury i Usyk nekoliko mjeseci, ali Fury je konstantno izmišljao ultimatume koje je nametao Usyk i Ukrajinci su se povukli iz pregovora.

Usyk je ugovorio meč protiv Daniela Duboisa, a Fury je završio u ringu s Francisom Ngannouom, MMA borcem bez iskustva u profesionalnom boksu. Meč je sam po sebi nazivan ‘‘sramotom‘‘ jer je jedan debitant dobio priliku boksati sa svjetskim prvakom, ali ispostavilo se da Ngannou nije zalutao u ring.

‘‘Predator‘‘ je pružio odličan otpor, a mnogi su mišljenja da je zaslužio poraziti Furyja. Podijeljenom sudačkom odlukom Fury je porazio boksačkog debitanta, a čak je bio i u nokdaunu tijekom tog meča. Narušio je Fury tom borbom ne samo svoj ugled, nego i ugled kompletne teške kategorije. Kako je moguće da ga jedan MMA borac toliko namuči? Odgovor se možda krije u onome što Leonardo Pijetraj godinama priča, a mnogi ga ismijavaju zbog toga.

"Tyson Fury je jedan fenomen. On je boksač kojeg su nekoć ismijavali jer je sam sebe u meču udario aperkatom. Čovjek je cijeli svijet uvjerio da zna boksati. Ja vas i dalje uvjeravam da on nije vrhunski boksač kad govorimo o tehnici i taktici. S preko dva metara visine, sa psihologijom koju on ima, s cirkusom koji je on radio, on razuvjeri sve boksače da ga mogu pobijediti. On ih psihološki ubije, ali to je također kvaliteta. Moramo mu odati priznanje da je s prosječnim boksom napravio strašno puno.", rekao je Pijetraj prošle godine u Podcast Inkubatoru, a u više navrata je ponavljao tu tezu.

Dakle, umjesto da je 2022. i 2023. godinu proveo boksajući s Anthonyjem Joshuom, Oleksandrom Usykom ili eventualno Ruizom, Hrgovićem, Zhangom..., Fury je boksao s nedoraslim protivnicima i upisivao je pobjede koje ne obogaćuju njegovu ostavštinu.

Anthony Joshua objasnio je kako odraditi kalendarsku godinu na pravi način

S druge strane, Anthony Joshua imao je fantastičnu 2023. godinu. Da, Jermaine Franklin, Robert Helenius, pa čak i Otto Wallin, nisu elitna imena teške kategorije. Ali moramo uzeti u obzir da je Joshua ušao u ovu godinu nakon dva uzastopna poraza i veći mečevi nisu bili njegova realnost početkom ove godine. Ali Joshua nije gubio vrijeme boksajući u besmislenim mečevima. ‘‘AJ‘‘ je gradio svoj povratak ka vrhu, a odradio je čak tri meča unutar jedne kalendarske godine.

Bilo je tu raznih pritisaka i onih koji se nisu slagali s njegovom željom da odradi tri meča unutar ove godine. Još ljetos Saudijci nisu bili zadovoljni jer Joshua ugovara mečeve kojima bi mogao ugroziti potencijalni meč protiv Deontayja Wildera. Joshua nije mario i držao se svog plana. Previše je boksača koji danas oklijevaju i čekaju prave prilike, a najviše gube fanovi gledajući takve boksače jednom godišnje. Joshua je svojim fanovima pružio priliku da ga triput gledaju u razmaku nešto duljem od osam mjeseci, a u sva tri nastupa upisao je pobjedu. Taj niz doveo ga je do statusa izazivača za IBF-ovu svjetsku titulu i Joshua ponovno kotira kao ponajbolji teškaš na svijetu.

Furyjeva riznica nešto je bogatija

Po pitanju svjetskih titula, Fury se može pohvaliti kako je kroz karijeru osvajao sve četiri najveće svjetske titule (WBC, WBA, WBO, IBF), dok Joshui nedostaje ona WBC-ova. Fury nije uspio držati sve titule istovremeno, kao ni Joshua, ali u globalu, obojica su u dva navrata postajali svjetskim prvacima i njihov rezime podosta je sličan kad su u pitanju svjetske titule.

Tyson Fury već u sljedećem nastupu može drastično promijeniti stvari i svrstati se među velikane ovog sporta

‘‘Ovo je takav biznis gdje se pobjedom uspinjete na ljestvici, ali jedan poraz spušta vas skroz dolje.‘‘, riječi su koje je Anthony Joshua izrekao u ringu neposredno nakon pobjede nad Wallinom.

Nerijetko slušamo i kako je borac ‘‘dobar onoliko koliko je bio dobar u svom posljednjem meču‘‘. Furyju njegov posljednji nastup ne ide u prilog, ali sve se može promijeniti za manje od dva mjeseca, točnije 17. veljače (drugi mjesec).

Tyson Fury tada bi trebao boksati protiv Oleksandra Usyka. Porazi li Usyka, Fury će postati apsolutnim svjetskim prvakom u teškoj kategoriji, a nešto takvo nismo imali od Lennoxa Lewisa i njegovog ujedinjenja titule sada već davne 1999. godine.

Fury bi pobjedom nad Usykom utisnuo svoje ime u knjigu teškaških velikana, a pritom bi porazio boksača kojeg Joshua u dva navrata nije uspio pobijediti. Time bi Fury definitivno napravio iskorak, obogatio bi svoj rezime i dileme više ne bi bilo.

Sve do tada, karijera Anthonyja Joshue ima više nego legitimne argumente naspram Furyjeve boksačke karijere, čak i bez međusobnog obračuna koji bi bio više nego poželjan.

Linker
25. travanj 2024 07:45