K1 i Boks

Legenda razočarana: ‘Moj sin se za Silvu nije pripremao, želim da se umirovi!‘

Omar Chavez, Julio Cesar Chavez i Julio Cesar Chavez Jr.
 Newscom/Profimedia
Trebala je to biti večer proslave za cijelu obitelj jednog od najvećih boksača u povijesti

Svoj službeno posljednji boksački nastup, legendarni 58-godišnji Julio Cesar Chavez obilježio je na sjajan način. Odradio je četiri runde ekshibicijskog meča protiv Hectora Camacha Jr. te uz ovacije napustio ring. Tako je ipak uspio isprati vrlo loš dojam koji su ostavila njegova dva sina, nastupivši prije njega.

Omar Chavez izuzetno je uvjerljivo izgubio od Ramona Alvareza, brata ponajboljeg boksača svijeta, Saula 'Canela' Alvareza, dok je onaj poznatiji istoimeni legendin sin, poražen nakon osam rundi meča protiv MMA legende, Andersona Silve. I on je ovdje puno veći problem, budući da prvobitno nije zadovoljio potrebnu težinu, a onda je i u samom meču izgledao kao netko kome je apsolutno svejedno što će se dogoditi. Sve to pratila i njegova očito loša kondicijska sprema.

image
Julio César Chávez Jr. i Anderson Silva
Newscom/Profimedia

I dok je Omar svoj poraz odmah priznao, Julio mlađi vjerovao je da je rezultat trebao biti minimalno neodlučen. Javnost se s time ne slaže, a čini se niti otac Chavez, koji nakon priredbe nije imao volje za neki dulji komentar.

"Radije bih da se umirove, ako se ne namjeravaju na pravi način pripremiti. Nisu se pripremili na pravi način za borbe koje su imali", riječi su legende, kojima je prokomentirao nastupa oba sina.

Tijekom svoje profesionalne karijere, Chavez je ostvario 107 pobjeda, šest poraza i dva neodlučena meča, a za sve njih je uvijek bio spreman. Osim toga, poznat je kao boksač koji je popularizirao "swarmerski" stil boksa, odnosno onaj gdje se diktira tempo konstantnim napadima i time se ne dozvoljava protivniku nikakvo taktiziranje. Zbog toga su njegovi mečevi uvijek bili atraktivni, a popularnost teško mjerljiva. U vrijeme njegove najveće popularnost, postojala je izreka kako je u Meksiku na prvom mjestu Bog, nakon toga ispod njega Julio Cesar Chavez, a onda daleko ispod svi ostali.

Nažalost po njega, njegovi sinovi, unatoč tome što je jedan u "primeu" karijere bio svjetski prvak, nisu došli niti blizu nekog takvog nivoa.

Linker
20. travanj 2024 02:40