K1 i Boks

Maestralni Anthony Joshua! ‘AJ‘ je savršenom izvedbom izdominirao Otta Wallina

Anthony Joshua

 Fayez NURELDINE/AFP/Profimedia
Ponajbolji teškaš na svijetu u potpunosti je opravdao status favorita

Završio je boksački spektakl u Saudijskoj Arabiji! Anthony Joshua i Otto Wallin borili su se u glavnoj borbi večeri, a Joshua je bez ikakvih problema došao do pobjede. ‘‘AJ‘‘ je slavio prekidom po isteku pete runde.

Prednji direkt Anthonyja Joshue radio je velike problemu Ottu Wallinu, ali Šveđanin je možda najveće probleme radio samom sebi. Nije se Wallin niti u jednom trenutku borbe usudio ‘‘otpustiti kočnicu‘‘ i krenuti na sve ili ništa. Ovako je pao bez ispaljenog metka.

Ključni trenutak borbe zapravo se dogodio drugom polovicom pete runde. Joshua je lijevim krošeom fantastično pogodio Wallina i teško ga je uzdrmao. Šveđanin je preživljavao do kraja runde, a pomogla je činjenica da Joshua nije neoprezno krenuo po prekid, nego je nastavio postepeno rastavljati Wallina.

Kut švedskog borca odlučio je prekinuti meč između pete i šeste runde. Bilo je više nego jasno da Wallin nema što tražiti u ringu s Joshuom i nastavak meča samo bi dodatno ugrozio Wallinovo zdravlje. Bila je ovo ispravna odluka i zaslužena pobjeda Anthonyja Joshue.

‘‘AJ‘‘ je ovaj meč odradio jako dobro. Tijekom tekstualnog prijenosa uživo koji možete pročitati pri dnu ovog članka, pomalo smo ga kritizirali zbog rezerviranog pristupa tijekom prve dvije runde. Ipak, Joshua je pametno odradio meč od početka do kraja. Prve dvije runde proveo je u ispitivanju snaga i čitajući Wallinove reakcije. Kako je meč odmicao, Joshua je pojačavao tempo, a ring je napustio gotovo bez ogrebotine.

Uistinu impresivan nastup, tehnički i taktički gotovo pa savršen. Otto Wallin najavljivan je kao boksač koji bi mogao ugroziti Joshuu, a do ovog meča gubio je samo od Tysona Furyja.

Svi se sjećaju kako je Wallin napravio ozbiljne probleme Furyju u međusobnom obračunu koji su odradili 2019. godine, a borbu je na koncu izgubio jednoglasnom odlukom. Anthony Joshua puno je lakše porazio Wallina i sada se može okrenuti novim izazovima.

Nakon Wilderovog poraza od Josepha Parkera, možda napokon naš Filip Hrgović ispliva kao opcija koja privlači ime poput Anthonyja Joshue. Nemojte se iznenaditi ako Joshua i Hrgović budu boksali za IBF-ovu svjetsku titulu.

Tekstualni prijenos po rundama:

1. runda:

Anthony Joshua i Otto Wallin nisu boksači koji furiozno ulaze u svoje mečeve i stoga ne čudi da je početak meča obilježen nešto rezerviranijim pristupom od strane obojice. Joshua je ipak blago dominantniji i prednjim direktom napada Wallina. Miksa Joshua udarce u glavu i tijelo, dok Wallin boksajući iz kontragarda čeka priliku za prvi konkretniji napad. Vrlo pasivna i rezervirana prva runda od strane obojice.

2. runda:

Oprezni pristup nastavio se od strane obojice teškaša i početkom druge runde. Čekamo da se akcija rasplamsa. Nešto konkretniji zasad je Joshua, a prednj direkt glavni je faktor dosadašnjeg tijeka meča. Wallin se muči s pronalaskom distance i zasad je prekratak sa svojim udarcima. Joshua je napravio ponešto štete na licu Wallina. Šveđanin ima malu posjekotinu iznad lijevog oka, a krv se pojavila i ispod nosa. ‘‘AJ‘‘ zasad kontrolira meč, ali ništa specijalno nismo zasad vidjeli.

3. runda:

Joshua forsira zauzimanje sredine ringa i kontrolu tempa, a Wallin zasad prihvaća takvu igru. Pravu uspavanku pružaju nam Joshua i Wallin u ove sitne sate, ali pregršt je vremena da ovaj meč postane zanimljiviji. Minutu i 15 sekundi prije kraja runde ‘‘AJ‘‘ pogađa lijevim krošeom, a bio je to jedan od konkretnijih udaraca koje smo dosad vidjeli. Nemojte nas krivo shvatiti, Otto Wallin još je veći krivac za nezanimljivost dosadašnjeg tijeka meča, previše je suzdržan.

4. runda:

Činjenica da je DAZN servis ostao bez zvuka tijekom prve tri runde također je utjecala na kompletan ambijent i uzbudljivost meča. Zvuk se vratio u četvrtoj rundi, a živnuo je i Anthony Joshua. Ubacio je ‘‘AJ‘‘ u nešto višu brzinu i sve frekventnije pogađa Šveđanina. Wallin zasad izgleda kao boksač koji ne iskorištava priliku koju je dobio, točnije, djeluje kao boksač kojem je cilj ne završiti nokautiran. Mora se probuditi Otto Wallin! Anthony Joshua krajem runde dobro je kombinirao lijevi direkt, lijevi kroše i desni direkt u tijelo Wallina. Fokusiran i taktički discipliniran je Joshua na početku ovog meča, a odrađuje točno onoliko koliko mu je potrebno za uzimati runde.

5. runda

Vidno Joshua dobiva na samopouzdanju i sve više vrši pritisak na Wallina. Sada je ovo već interesantniji meč, ali istovremeno je jednosmjerna ulica. Joshua dominira, a Otto Wallin pruža razočaravajuć nastup. Naravno, zasluge pripadaju i Joshui koji je u potpunosti neutralizirao Šveđanina. Odlično je Joshua pogodio 70-ak sekundi prije kraja pete runde! Lijevi kroše savršeno je odsjeo na bradi i Wallin je vidno uzdrman. Šveđanin se povlačio, zatvarao se u blok i čekao je kraj runde. Joshua nije odlučio dodati pun gas, nego je pažljivo odradio rundu sve do samog kraja, iako je imao Wallina uzdrmanog.

Kut Otta Wallina odlučio je prekinuti meč prije početka šeste runde. Šveđanin jednostavno nije imao šanse protiv Joshue i njegov tim poštedio ga je teže štete.

Linker
25. travanj 2024 20:30