K1 i Boks

Marko Milun zaustavljen u prvom meču kvalifikacija za Olimpijske igre, Petar Krešimir Knežević dominantnom izvedbom prošao dalje

Marko Milun (lijevo) i Petar Kresimir Knezevic (desno)

 SCREENSHOT (INSTAGRAM, @MILUNMARKO/ FACEBOOK, HRVATSKI BOKSAčKI SAVEZ)
Mladi Knežević pridružio se nekolicini naših boraca u daljnjem natjecanju

Nakon sjajnog jučerašnjeg dana za hrvatski boks gdje su Marko Čalić i Gabrijel Veočić prošli dalje u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine na Europskim igrama u poljskom Krakowu, danas su u ring izašla dva hrvatska predstavnika.

Knežević izdominirao u trećoj rundi

Prvo je nastupio 19-godišnji Knežević, koji se natječe u kategoriji do 71 kilograma. Mladi Zadranin slavio je s naizgled sigurnih 5:0 zahvaljujući tome što je jednoglasno dobio posljednju treću rundu. Knežević je u izjednačenoj, taktički odlično vođenoj borbi prvu rundu dobio podijeljenom odlukom s 3:2. Drugu rundu istim rezultatom 3:2 dobio je Rumunj Hermiziu i borci su potpuno poravnati, sa 19:19 kod svih pet sudaca, ušli u presudne tri minute.

Knežević je u prve dvije runde tehnički s distance kontrolirao pokušaje nižeg, snažnog i plećatog rumunjskog reprezentativca koji je vrebao priliku za brzi prilazak i opasne serije udaraca. O kvaliteti mladog Rumunja Hermiziua dovoljno govori to što je nedavno na Svjetskom prvenstvu u Taškentu upisao tri pobjede i borio se u četvrtfinalu za medalju.

U odlučne tri minute naš Petar Krešimir pokazao je zavidnu čvrstinu i stabilnost, energično je nametnuo ritam u posljednjoj rundi, ulazio u nesmiljene razmjene i čišće pogađao čvrstog, snažnog Rumunja za siguran trijumf na kraju. Petar Krešimir Knežević je seniorski prvak i prvak Hrvatske U-22 do 71 kg, ove godine osvojio je i broncu uz dvije pobjede na uglednom Beogradskom pobjedniku, no trijumf na Europskim igrama i plasman u osminu finala je najveći seniorski uspjeh. Idući meč bit će mu u utorak protiv Francuza Traorea.

Milun zakinut od strane suca

Nažalost, njegov uspjeh nije uspio ponoviti Marko Milun koji je poražen u šesnaestini finala superteške kategorije.

Australski sudac Sulejmani prekinuo je meč sredinom druge runde, navodno zbog posjekotine i krvarenja našeg Miluna, bez konzultacije s liječnikom, premda je naš reprezentativac bio apsolutno sposoban za borbu. Marko, njegov trener Leonardo Pijetraj, izbornik Kristijan Hodak i Franjo Kristić ostali su u potpunom šoku, kao i svi mi, a ni engleskom kutu nije bilo jasno što se događa i zbog čega Australac prekida meč. Hrvatski prvak u superteškoj kategoriji od prve sekunde je engleskom prvaku Orieju (brončanom s posljednjeg Europskog prvenstva i prvaku Igara Commonwealtha 2022.) dao do znanja da neće prihvatiti podređenu ulogu u meču.

Žustro se suprotstavio, nije dopustio da ga viši Englez izgura na svoju distancu. U tvrdim, žestokim sudarima u prvoj rundi obojica boksača, Orie i Milun, morali su zbog posjekotina na intervenciju kod liječnika i obojica su nemilice nastavili oštri okršaj. Orie je u posljednjim sekundama prve runde dočekao neopreznost Miluna i plasirao mu zadnji desni direkt koji je Australac u ringu odmah presudio za brojanje Marku. To je i presudilo bodovanje u prvoj rundi, jednoglasno sa 10:9 u korist engleskog aduta.

U drugoj rundi Milun je još pojačao tempo, sve opasnije prijetio i zadavao muke Englezu, dok australski sudac nije pričekao da prođe pola druge runde i pošalje obojicu boksača u kut bez da je zatražio mišljenje liječnika - prekid koji se boduje do tog trenutka što je otišlo na stranu Engleza Orieja za 4:0 (jedan sudac bodovao je do tog trenutka neodlučeno 19:19).

Hrvatska u osmini finala i nastavku borbi u kvalifikacijama za Olimpijske igre zasad ima četvero predstavnika: Saru Beram, Marka Čalića, Gabrijela Veočića i Petra Krešimira Kneževića, dok Nikolina Ćaćić i Dea Bolanča tek trebaju odraditi svoje prve mečeve.

Linker
21. travanj 2024 21:49