K1 i Boks

Mnogi će večeras navijati za brata Tysona Furyja: Tko je zapravo Tommy Fury i kako je postao popularan?

Tommy Fury

 Fayez Nureldine/AFP/Profimedia
23-godišnji britanski boksač večeras će pokušati zaustaviti ‘‘hype‘‘ Jakea Paula

Večeras u Diriyahu (Saudijska Arabija) održat će se jedan vrlo interesantan boksački meč. Jake Paul (6-0, 4 KO) i Tommy Fury (8-0, 4 KO) odmjerit će snage u jednom od najvećih mečeva takozvanog ‘‘celebrity boxinga‘‘.

Radi se o trendu koji konstantno raste, a odlikuju ga boksački mečevi globalno popularnih osoba koje nemaju pretjeranog boksačkog iskustva. Jake Paul slavu je stekao kao YouTuber, a prije nešto više od četiri godine odlučio se okušati u boksu. Jake je u egzibicijskom meču nokautirao YouTubera Dejija Olatunjija i nova ljubav se rodila. Paul je nastavio graditi boksačku karijeru i dosad je odradio šest profesionalnih nastupa. Ovdje ipak nećemo previše duljiti o Jakeu Paulu, nego o njegovom protivniku u večerašnjem meču, Tommyju Fury.

Tommy Fury donekle i nije izdanak ‘‘celebrity boksa‘‘. Brat, odnosno polubrat Tysona Furyja (otac im je zajednički, majka ne) boksom se bavio prije nego je postao megapopularan. Ali krenimo prvo s nekim osnovnim informacijama o Tommyju.

7. svibnja (peti mjesec) 1999. godine, u Manchesteru se rodio Tommy Fury. Tommy je sin Johna Furyja, nekadašnjeg profesionalnog boksača, a majka mu je Chantal Fury, žena koja vuče korijene s Mauricijusa. Prema informacijama s web stranice promotora Franka Warrena, boks je dio Tommyjevog života otkako se rodio, ali ozbiljnije se počeo baviti tim sportom kao 12-godišnjak.

‘‘Odradio sam samo 12 amaterskih borbi na kraju. Bio sam na državnom prvenstvu i došao sam do finala, a dvaput sam osvojio prvenstvo sjeverne regije. Bio sam sasvim dobar. Ali amaterski i profesionalni boks dvije su posve različite stvari.‘‘, izjava je Tommyja Furyja za frankwarren.com stranicu.

Tommy je dakle podosta dugo u boksačkim vodama, a profesionalni debi odradio je krajem 2018. godine. Protivnik u debiju bio je Jevgenijs Andrejevs (10-102-3 omjer uoči meča s Tommyjem). Boksača s preko 100 poraza u karijeri, Tommy je porazio na bodove nakon četiri runde. Uslijedila je pobjeda nokautom u prvoj rundi protiv Calluma Idea (0-26-2), ali nakon toga Tommy je uzeo pauzu.

Proslavio se u dating reality showu

Pauza mu je zapravo donijela globalnu popularnost. Bilo je podosta jasno da Tommy neće postati popularan boksajući s protivnicima s kakvima je do tada boksao, ali zato mu je nastup u ‘‘reality showu‘‘ priskrbio slavu. ‘‘Love Island‘‘ naziv je showa u kojem je Tommy došao do nekoliko životnih prekretnica. Radi se o showu u sklopu kojeg su natjecatelji smješteni u izoliranoj vili na Mallorci. Zapravo se radi o showu koji kao svrhu ima uparivanje natjecatelja i moglo bi se reći da je to zapravo dating reality show.

Natjecatelji već prvog dana biraju svog potencijalnog partnera, a svaki tjedan donose odluku ostaju li s partnerom kojeg su odabrali ili će sreću potražiti s nekim drugim. Natjecatelj koji ostane bez para ispada iz showa. Glavna nagrada iznosi 50 tisuća dolara.

Tommy Fury bio je jedna od glavnih zvijezda pete sezone, a tamo je upoznao Molly-Mae Hague. On i Molly završili su drugi u tom showu, ali njihovo partnerstvo kasnije je izraslo u brak. Fury i Molly-Mae dobili su kćerkicu prije nešto više od mjesec dana.

Tyson Fury ‘‘zakuhao‘‘ je situaciju između Jakea Paula i Tommyja Furyja

Nakon izlaska iz showa, Tommy Fury vratio se boksu. Upisao je još tri pobjede prekidom i postepeno je gradio svoju karijeru. Nakon što je upisao svoju petu pobjedu u karijeri, nokautiravši Scotta Williamsa, Tyson Fury bio je taj koji je započeo animozitet između Tommyja i Jakea Paula.

‘‘Jake Paul, gdje si?‘‘, napisao je Tyson putem Twittera, a Jake je brzo odgovorio.

‘‘On me prozvao da se borim s nekim, a taj netko je njegov brat! Nisam niti znao da ima brata. Ti si Furyjev mlađi brat? Ako želiš nešto, nemoj da tvoj brat čini to umjesto tebe‘‘, napisao je Paul i tu je bio početak onoga što bi danas trebalo kulminirati.

Paul i Tommy Fury nastavljali su graditi svoje karijere, upisivali su pobjede i povremeno su se međusobno prozivali. Krajem 2021. godine trebali su se napokon i obračunati, ali Tommy je meč otkazao nekoliko dana uoči održavanja, a ozljeda rebara spriječila ga je da nastupi. Tyron Woodley uskočio je kao zamjena i spasio event.

Drugi pokušaj da se međusobno obračunaju dogodio se u ljeto 2022. godine. Jake i Tommy ugovorili su meč za osmi mjesec prošle godine, ali Tommy Fury imao je zabranu ulaska na teritorij SAD-a, jer je obitelj Fury povezana s Danielom Kinahanom. Kinahan je inače bjegunac za kojim je izdana međunarodna tjeralica.

Jake je nakon drugog otkazivanja izjavljivao da ga meč protiv Tommyja više ne zanima i da će se fokusirati na neke druge protivnike. Odradio je Paul u međuvremenu i meč protiv legendarnog Andersona Silve, a Tommy je posljednji put kročio u ring u 11. mjesecu 2022. godine. Tada je odradio šest egzibicijskih rundi s Rollyjem Lambertom.

Naravno da Jake i Tommy nisu mogli samo tako odustati od međusobnog obračuna i okušali su ‘‘treću sreću‘‘. Čini se da će im se upornost isplatiti, jer napokon je Tommy uspio dogurati do samog meča te je ispunio sve svoje dužnosti.

Kakav je boksač Tommy Fury?

Iako je polubrat Tysona Furyja i dolazi iz boksačke obitelji, Tommy Fury miljama je daleko od vrhunskog boksača, barem zasad. 23-godišnji Tommy neporažen je nakon osam profesionalnih nastupa, ali ukupni omjer pobjeda i poraza njegovih dosadašnjih protivnika iznosi 24-176-5. Tommy je kao i mnogi boksači nabio svoj ‘‘score‘‘ pobjedama protiv nedoraslih protivnika i boksača koji uglavnom ulaze u ring samo kako bi pokupili honorar.

Prema Boxrecu, Tommy Fury zauzima 352. mjesto u poretku ‘‘cruiser‘‘ kategorije, dok je Jake Paul na 377. mjestu. Radi se o realnom stanju, jer Tommy Fury i Jake Paul boksači su vrlo slične kvalitete.

Antonio Plazibat gostujući u ‘‘MMA Institut‘‘ podcastu izjavio je da dvojicu boksača na ovoj razini ne bi gledala niti njihova vlastita majka. Ipak, pošto se radi o dvojici megapopularnih boksača, interes će biti veći nego za neke vrhunske boksačke mečeve.

Tommy Fury nije ipak ni potpuna neznalica kad su boksačke vještine u pitanju. Prije svega, krase ga dobre fizičke predispozicije. Njegovoj građi nerijetko se divi i Tyson Fury, ali duljina ruku vjerojatno je najimpresivnija stvar kod Tommyja.

Tommy posjeduje odlične fizičke predispozicije

Tommy je visok 183 centimetra, ali raspon njegovih ruku iznosi čak 203 centimetra. Iz meča u meč, Tommy Fury sve više postaje rezerviraniji boksač koji pokušava koristiti duljinu ekstremiteta i trudi se boksati s distance. Onda kada dođe do skraćivanja distance, Tommy Fury opasan je s brzim krošeima koje nerijetko baca u tijelo protivnika.

Problema s kondicijom dosad nije imao, ali s obzirom na razinu protivnika i mečeve koji nisu trajali dulje od šest rundi, ne čudi previše da se Tommy nije pretjerano umarao.

Velik je pritisak na mladom Tommyju u večerašnjem obračunu i to mu vjerojatno samo otežava situaciju. Tyson Fury i njihov otac John Fury, u najavama ove borbe prijetili su Tommyju na razne načine. Od toga da će Tommy morati promijeniti prezime, pa sve do prijetnji da će se morati ostaviti boksa te da će ostati u Saudijskoj Arabiji. John i Tyson poprilično su jasni: Tommy mora pobijediti, jer porazom će osramotiti obitelj Fury.

Jake Paul omražen je od strane brojnih boksačkih fanova i Tommy Fury mogao bi večeras zaustaviti sav ‘‘hype‘‘ oko američkog YouTubera. Hoće li mu to poći za rukom, saznat ćemo danas iza 23:00h.

Linker
19. travanj 2024 02:37