K1 i Boks

NA DANAŠNJI DAN: Prošlo je točno 25 godina, a još uvijek žalimo za onom famoznom sedmom rundom

Lennox Lewis (lijevo) i Željko Mavrović (desno)

 DON EMMERT/AFP/Profimedia
Novo izdanje naše rubrike ‘‘Na današnji dan‘‘ vraća nas 25 godina unatrag

Mjesto radnje je Uncasville u SAD-u, a kad je vrijeme radnje u pitanju, vraćamo se čak 25 godina unatrag. Mohegan Sun Arena 26. rujna (deveti mjesec) 1998. godine ugostila je meč za WBC-ovu svjetsku titulu, a radi se o jednom od značajnijih mečeva za hrvatski profesionalni boks.

Lennox Lewis našao se s jedne strane ringa i tražio je svoju četvrtu uzastopnu obranu WBC-ovog pojasa, a na drugoj strani ringa stajao je naš Željko Mavrović, tada još neporažen i na svom vrhuncu. Mavrović je u meč protiv Lewisa ušao s omjerom pobjeda i poraza 27-0, a kruna tog niza bila bi pobjeda protiv Lewisa.

Nažalost, ispostavilo se da je Lennox Lewis nepremostiva prepreka za Mavrovića. Lennox je u tom periodu zapravo bio nepremostiva prepreka za sve boksače na svijetu, ali Mavrović definitivno nije razočarao u meču protiv jednog od najvećih teškaša u povijesti.

Naprotiv, Željko je osvojio fanove svojim borbenim duhom i čvrstoćom. Neprestano je Mavrović pokušavao pritiskati Lewisa, unatoč mnoštvu čistih udaraca koje je primio tijekom borbe. Mavrović se kondicijski jako dobro pripremio za borbu karijere, a u jednom kraćem periodu činilo se da bi mogao doći i do pobjede.

Runda koju ne možemo zaboraviti

Radi se o famoznoj sedmoj rundi njihovog međusobnog obračuna. 50-ak sekundi prije kraja runde, Mavrović i Lewis našli su se u klinču, a Željko je nekoliko puta sjajno pogodio aperkatima. Lewis se povukao i naslonio na konope, a Mavrović je ‘‘namirisao krv‘‘. Neprestano je Željko pogađao i djelovalo je kao da se Lewis ispuhao te da je spreman za izgubiti prekidom. Pokušavao je Mavrović poslati Lewisa na tlo, ali tvrdi Britanac izdržao je do kraja runde i vjerojatno se spasio nokdauna, a možda i nokauta.

Atmosfera na tribinama samo se dodatno zagrijala nakon te sedme runde, ali Lewis se sabrao između rundi i uspio je kontrolirati borbu sve do samog kraja.

Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Lennox Lewis (119-109, 117-111, 117-112) i uspješno je obranio WBC-ovu titulu svjetskog prvaka. Željko Mavrović s druge strane upisao je prvi poraz u karijeri, ali ponosno je mogao otputovati kući. Sjajan otpor pružio je fantastičnom boksaču protiv Lewisa, a prava je šteta što je Željko završio karijeru nakon tog meča.

‘‘Šaku sa Srednjaka‘‘ gledali smo još u devetom mjesecu 2021. godine, ali bio je to egzibicijski meč protiv Gruzijca Ramazija Gogichashvilija. Mavrović je nadboksao Gruzijca kroz svih šest rundi, ali s obzirom da se radilo o egzibicijskom meču, službenog pobjednika nije bilo.

Na kraju krajeva, Mavrović je odradio 28 profesionalnih nastupa, a 27 puta je slavio. Ipak, njegov najupečatljiviji nastup zapravo je taj jedini poraz, ali Mavrovićev nastup svima je ostao u pozitivnom sjećanju.

Ukoliko se želite prisjetiti kompletnog meča, to možete napraviti putem videa pri dnu teksta, a sigurni smo da među našim čitateljima postoji i mlađa populacija koja ovaj meč nije imala prilike pogledati. Sada je prava prilika, a vjerujte nam da ćete uživati.

Linker
10. travanj 2024 20:14