K1 i Boks

Najveća nada teške kategorije boksa: ‘Pomislio sam da ću raznijeti tog tipa, a onda je uslijedio šok!‘

Moses Itauma

 ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/pa Images/profimedia
Mlada britanska zvijezda otvoreno je progovorila o neugodnim iskustvima sa sparinga

Moses Itauma (9-0, 7 nokauta) već neko vrijeme slovi za ponajveću nadu teške kategorije boksa. Na račun 19-godišnjeg teškaša brojni boksači i treneri, poput Tysona Furyja, Andyja Leeja i našeg Agrona Smakićija, prethodno su nizali velike pohvale govoreći o njemu kao potencijalnom budućem "heavyweight" prvaku, a mladi Britanac svoju reputaciju opravdava i izvedbama u ringu, uključujući i posljednju kada je, sredinom svibnja, dominantno svladao Iliju Mezenceva tehničkim nokautom u drugoj rundi.

Neporaženi Itauma, međutim, u svom je posljednjem javnom istupu otvoreno rekao kako stvari nisu uvijek tekle glatko, osobito na sparinzima. Priznao je kako je u mlađoj dobi, prvenstveno zahvaljujući prevelikoj dozi samouvjerenosti, u dva navrata bio rušen na sparinzima.

"Dva puta sam padao na sparinzima. Ne sramim se toga", rekao je Itauma u razgovoru za TalkSPORT pa nastavio: "Jednom kad sam imao 14 i jednom kad sam imao 16 godina. Osjećam da mi je to trebalo, pogotovo taj posljednji put. Previše sam poletio, bio sam dvostruki državni i europski prvak. Mislio sam da ne trebam ni trenirati, a onda sam se pojavio na sparingu i završio na guzici. Shvatio sam da se moram probuditi".

Itauma se prisjetio posljednjeg sparinga tijekom kojeg je bio u nokdaunu. Inicijalno je trebao sparirati s Joeom Joyceom, no umjesto njega se pojavio manje poznati boksač kojeg je Britanac olako shvatio - što mu se obilo o glavu - doslovno.

"Trebao sam sparirati s Joyceom, a on se nije pojavio. Gledao sam tipa koji je došao umjesto njega i pomislio: ‘Ne izgleda dobro, ući ću u unutra, raznijeti ga i otići kući", ispričao je pa dodao: "U prvoj rundi sam doživio šok, a nakon toga su stvari brzo eskalirale".

Linker
30. srpanj 2024 17:24