K1 i Boks

Novi apsolutni svjetski prvak je ponosan, ali frustriran: ‘Imao sam petero ljudi protiv sebe‘

Josh Taylor
 David Becker/Getty images/Profimedia
Josh Taylor smatra kako je za svoj veliki uspjeh morao savladati protivnika, ali i četiri suca

Sjajnom pobjedom nad Joseom Ramirezom, koju je ostvario proteklog vikenda, Josh Taylor postao je peti apsolutni prvak svijeta, otkako postoje četiri elitne organizacije, a time i četiri elitna pojasa. Tu se misli na razdoblje od 2007. godine, kad je WBO pojas priznat kao četvrti jednake vrijednosti pa sve do danas. Napravio je to u kategoriji do 63.5 kilograma, nazvanoj junior velter, no ista još zna nositi nazive super laka ili poluvelter.

Put do toga nije bilo lak, što svjedoče sudačke kartice kojima je do pobjede došao, a sve tri glasile su 114-112. Taylor je u meču dva puta Ramireza slao na pod, u šestoj i sedmoj rundi i to je zapravo odlučilo. Odmah na kraju meča Taylor je izjavio kako smatra da je trebao slaviti uvjerljivije, no sad kad se sve sleglo je zapravo frustriran, unatoč velikom zadovoljstvu koje su mu titule donijele.

"Nisam još pogledao meč, ali 114-112 je sramota. Borba je trebala biti prekinuta. Već prvo brojanje trajalo je predugo, a drugo je bilo sigurno barem dvadeset sekundi", rekao je Taylor u razgovoru za iFL, potvrdivši kako problem vidi u sucu Kennyju Baylessu, koji je dijelio pravdu u ringu, ali i bodovnim sucima:

"Slušajte, što je tu je. Ja sam u subotu pobijedio petero ljudi. Pobijedio sam tri smrdljiva suca, pobijedio sam Kennyja Baylessa i na kraju sam pobijedio Ramireza. Dakle, da ga nisam dva puta slao na pod, izgubio bih meč. To je smiješno, nije li?"

30-godišnji Škot pomalo je u krivu s matematikom, budući da bi bez ta dva knockdowna meč bodovno bio neodlučen, ali može se reći kako je u pravu po pitanju brojanja. Oba puta sudac je Ramirezu krenuo brojati kasnije, a brojao je i sporije, time mu dajući šansu da se oporavi i vrati u meč. Ramirez je to uspio pa je npr. kod jednog suca uzeo sve četiri posljednje runde, dok su mu trojica dodijelili tri.

Na kraju je najvažnije kako je pobjeda Taylorpva te da je time ujedinio sve pojaseve nakon sjajne dvije i pol godine, unutar kojih je probio iz globalne boksačke anonimnosti.

U jesen 2018. godine, Taylor je ušao u turnir druge sezone World Boxing Super Seriesa kao vlasnik WBC Silver pojasa. Nakon polufinala turnira i pobjede nad Ivanom Baranchykom uzeo je IBF-ov, a finalni trijumf nad Regisom Prograisom dobio mu je WBA i The Ring pojaseve. Njih je jednom obranio prije ugovaranja meča protiv Ramireza, koji je u okršaj donio preostala dva pojasa, WBC i WBO. Njih mu je na kraju Taylor oduzeo i pridružio se Bernardu Hopkinsu, Jermainu Tayloru, Terenceu Crawfordu i Oleksandru Usyku.

Na svojim leđima već ima metu, a prvu strelicu bacio je trostruki prvak lake kategorije, Teofimo Lopez. Vidjet ćemo hoće li Taylor biti spreman prihvatiti taj izazov i pojaseve staviti na kocku protiv nove velike mlade zvijezde.

Linker
09. travanj 2024 03:34