K1 i Boks

Novi Hrgovićev protivnik imao je jednog vrlo zanimljivog protivnika; Radi se o UFC-ovom top 10 teškašu

Demsey McKean

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
32-godišnji Demsey McKean imao je zanimljiv uspon kroz svoju borilačku karijeru

Filip Hrgović jučer je napokon ugovorio svoj sljedeći nastup. Već neko vrijeme šuškalo se kako će ‘‘El Animal‘‘ nastupiti 12. kolovoza (osmi mjesec) na eventu u Londonu, a njegov meč trebao bi poslužiti kao jedna od uvodnih borbi uoči okršaja Anthonyja Joshue i Dilliana Whytea.

Jučer je napokon i došla potvrda tog meča. Hrgović će uistinu nastupiti 12. kolovoza, a protivnik će mu biti neporaženi Australac Demsey McKean. 32-godišnji Australac visok je 198 centimetara, a na vagi uoči posljednjeg nastupa težio je 114 kilograma. Iza McKeana su 22 profesionalna boksačka nastupa, a pobijedio u svakom od tih mečeva (14 puta nokautom).

Demsey McKean prema Boxrecu zauzima ‘‘tek‘‘ 54. mjesto u poretku svjetskih teškaša. Razlog tome leži u kvaliteti i renomeu protivnika s kojima se dosad susretao. Filip Hrgović bit će uvjerljivo najveće boksačko ime s kojim će se McKean boriti u dosadašnjoj karijeri, a usporedbe radi, Hrgovića Boxrex svrstava na 15. mjesto u poretku teškaša. Kad su u pitanju službene rang ljestvice, McKeana IBF i WBO svrstavaju top 15 izazivača u teškoj kategoriji. WBO ga drži na 12. mjestu, a IBF na 13. Naš Hrgović prvorangirani je IBF-ov izazivač u teškoj kategoriji.

Nema sumnje da McKeana čeka najveća borba u karijeri, dok je Hrgović imao jačeg i zvučnijeg protivnika u Zhileiju Zhangu. Među McKeanovim protivnicima u dosadašnjoj karijeri, Victor Oganov, Patrick Korte i Marcelo Luiz Nascimento ističu se kao nešto poznatija imena, ali radi se o boksačima koji su daleko od nekakve elitne razine.

Zapravo, najpoznatije ime u McKeanovom rezimeu ne čine boksači, nego MMA borac. U četvrtom mjesecu 2016. godine McKean je nastupio na tradicionalnom turniru osmorice pod nazivom ‘‘The Frank Bianco Cup‘‘. Među sudionicima turnira našli su se i David Tuitupou kojeg je Strahinja Mitrič ove godine porazio na Glory 84 eventu, zatim nekadašnji UFC-ov borac Ben Sosoli (7-3-0 MMA, 0-1 UFC, 1 NC) i danas najpoznatiji među njima, Tai Tuivasa.

McKean je u četvrtfinalu i polufinalu izbacio Jamesa Cooka i Elijaha Salesuija, a potom je uslijedilo finale u kojem ga je dočekao upravo Tai Tuivasa. S obzirom da se radilo o turniru koji se održavao tijekom jedne večeri, mečevi su bili ugovarani na tri runde. Tuivasa i McKean odradili su tri runde, a slavio je novi Hrgovićev protivnik, jednoglasnom odlukom sudaca. Tuivasi je to bio sedmi boksački meč u karijeri, a ujedno i posljednji. Boksačku karijeru okončao je upisavši pet pobjeda i dva poraza, a potom se u potpunosti posvetio izgradnji MMA karijere.

Tuivasa je 2017. godine potpisao ugovor s UFC-om, a pod okriljem UFC-a upisao je osam pobjeda i pet poraza. Početkom prošle godine nokautirao je Derricka Lewisa i došao je do tada pete uzastopne pobjede. Time je skočio na treće mjesto u poretku izazivača unutar teške kategorije, ali uslijedila su dva uzastopna poraza od Ciryla Ganea i Sergija Pavlovicha. Danas je Tuivasa šestorangirani izazivač unutar UFC-ove teške kategorije.

Zanimljivo je da je McKean nekoć dijelio ring s Tuivasom, ali prava je šteta što snimka tog meča nije javno dostupna, barem zasad. S vremenom možda bude, a Hrgovića očito čeka jedan interesantan protivnik. McKean nije imao amatersku boksačku karijeru, a u djetinjstvu se bavio ragbijem. Tek kao 19-godišnjak zaljubio se u borilački sport. MMA je bio njegova prva ljubav među borilačkim sportovima, a gledajući UFC odlučio se okušati u MMA-u. Nekoliko godina McKean je nastupao u MMA-u i Muay Thaiju, a MMA karijeru okončao je upisavši dvije pobjede i jedan poraz. 2014. godine debitirao je u boksu i zasad gradi dobru karijeru.

Nadamo se da ovaj Australac ipak neće biti uspješan kao jedan njegov sunarodnjak koji se također nekoć bavio ragbijem, a potom je prešao na borilačke sportove. Naravno, aludiramo na Alexandera Volkanovskog, vjerojatno najboljeg MMA borca u ovom trenutku.

Linker
26. travanj 2024 18:45