K1 i Boks

Oleksandr Usyk konstantno razmišlja o ratu u Ukrajini: ‘Ja se borim za cijelu naciju, Fury se bori samo za sebe‘

Oleksandr Usyk

 Daniel LEAL/AFP/Profimedia
Neporaženi Ukrajinac s velikim motivom ulazi u meč za ujedinjenje svjetskih titula u teškoj kategoriji

Oleksandr Usyk iza sebe ima mnoštvo velikih mečeva, ali i velikih uspjeha u sportskoj karijeri. Ukrajinac je 2012. godine postao olimpijskim prvakom, 2011. bio je svjetski amaterski prvak, a 2008. godine okitio se i europskim zlatom.

To su njegova najveća amaterska postignuća, a kao profesionalac može se pohvaliti ujedinjenjem svjetskih titula u kruzer kategoriji, kao i svjetskim titulama koje drži u teškoj kategoriji. Jedan pojas nedostaje mu kako bi postao apsolutnim prvakom svijeta u teškoj kategoriji, a ujedno bi postao i prvim teškašem koji je ujedinio titule u eri četiri pojasa (WBC, IBF, WBO, WBA).

17. veljače (drugi mjesec) Usyk će boksati protiv Tysona Furyja, WBC-ovog prvaka teške kategorije. Porazi li Furyja, Usyk će ujediniti sve četiri glavne svjetske titule, ali neće mu biti nimalo lako. Tyson Fury ima veliku prednost u fizičkoj veličini, neporažen i s razlogom je svjetski prvak.

Osim vještine, Tyson Fury poznat je i po mentalnim igrama. ‘‘Gypsy King‘‘ brojnim protivnicima ‘‘ušao je u glavu‘‘ i u ring je ulazio s određenom psihološkom prednošću. Usyk tvrdi da Furyju takve igre ovaj put neće poći za rukom.

‘‘Zapravo uopće ne razmišljam o Tysonu Furyju. Ne pratim kako se ponaša i što radi. Većina njegovih protivnika prepusti se tome. Ja se fokusiram na sebe i na svoju pripremu za meč. Moji treneri i ja gledali smo njegove borbe, spremamo se na sve moguće scenarije. Moramo gledati što radi u ringu, a nije me briga što Fury misli o meni. On me može podcijeniti, a može me i precijeniti. Nije me briga, ja imam svoje planove i svoje prednosti o kojima on ništa ne zna.‘‘, rekao je Usyk.

Ukrajinac je proteklih par mečeva odradio uz dodatnu motivaciju. Njegova Ukrajina trenutno je u ratu s Rusijom koja vrši invaziju na njih, a Usyk smatra da svojim mečevima šalje poruku narodu.

‘‘Svakog jutra ustajem u pet ujutro i odlazim trčati. Prva stvar o kojoj razmišljam jest moja država i moji ljudi. Razmišljam o ljudima koji su na prvoj crti obrane i žrtvi koju čine za mene i moju obitelj. Vraćam se u Ukrajinu odmah nakon ovog meča. Volim svoj narod i želim im priuštiti zadovoljstvo pobjede. Borim se za cijelu naciju, dok se Tyson Fury samo za sebe.‘‘ rekao je Usyk u razgovoru za Ring TV.

Uvijek mirni i mentalno nevjerojatno snažni Usyk sigurno neće dopustiti Furyju da ga psihički slomi prije samog meča. Fury ovaj put ne može računati na taj adut u svom rukavu, ali obojica imaju mnoštvo aduta i čeka nas fantastičan meč.

Linker
03. svibanj 2024 08:35