K1 i Boks

Otto Wallin ispada iz kombinacija za meč s Hrgovićem? ‘Na neki način se odričem napada na IBF-ovu titulu‘

Anthony Joshua (lijevo) i Otto Wallin (desno)

 Adam Davy/PA Images/Profimedia
Švedski teškaš otkrio je zanimljiv detalj iz ugovora za meč protiv Anthonyja Joshue

Zanimljiva je situacija pri vrhu IBF-ove ljestvice izazivača u teškoj kategoriji. Oleksandr Usyk drži pojas, a naš Filip Hrgović više od godinu dana zauzima prvo mjesto u poretku izazivača.

Prema nekim očekivanjima, Usyk bi sljedeće godine mogao ostati bez pojasa, jer IBF ne planira podržati revanš između njega i Tysona Furyja. Dakle, čak i da porazi Tysona Furyja u drugom mjesecu 2024. godine, Usyk će nešto kasnije biti lišen pojasa.

Isti potez IBF bi trebao poduzeti i u slučaju da Tyson Fury porazi Usyka, jer tada nas također čeka revanš između njih dvojice, a Hrgović će biti određen kao obvezni izazivač.

Nastavno na to, Hrgović će trebati protivnika u borbi za pojas. IBF će birati najbolje rangiranog boksača koji je iza Hrgovića u poretku, a to je trenutno Otto Wallin. Mogao je Šveđanin čekati tu priliku i eventualno odraditi nešto lakši meč, ali Wallin će 23. prosinca (12. mjesec) boksati protiv Anthonyja Joshue.

Nije Wallin mogao odbiti tako veliku priliku, pa makar se i kockao s napadom na svjetsku titulu. Anthony Joshua jedan je od najboljih i vjerojatno najpopularniji teškaš današnjice. Radi se o meču koji se ne odbija, a Wallin bi čak i u slučaju pobjede mogao ostati bez napada na titulu.

Naime, ugovor između njega i Joshue navodno sadrži klauzulu o instantnom revanšu u slučaju da Wallin dođe do pobjede. Time bi Wallinov napad na pojas bio odgođen, a IBF bi se okrenuo nekom drugom izazivaču prilikom potrage za Hrgovićevim protivnikom. Svjestan je toga i Wallin.

‘‘Da se samo mene pita, ne bi bila uključena klauzula o instantnom revanšu. Ne mogu reći da sam bio pretjerano sretan time. Trenutno sam u jako dobroj poziciji na IBF-ovoj ljestvici i mogao sam čekati napad na titulu. Ali dobili smo ovu priliku za koju smo smatrali da je jako dobra, a ukoliko porazim Joshuu u prvom meču, mogu ga poraziti i u drugom. Upišem li dvije pobjede protiv Joshue, trebao bih biti u igri za bilo koji pojas. Na neki način odustajem od IBF-ove titule, ali to je okej, jer pobjedama nad Joshuom otvaram si vrata prema svim ostalim titulama.‘‘, započeo je Wallin u razgovoru za Vegas Insider, a potom se osvrnuo na svog protivnika i što bi dva poraza značila za Joshuu.

‘‘Ako on dvaput izgubi od mene, jako teško će se vratiti. To bi značilo da ima pet poraza u karijeri, a nakon toga jako teško bi postao svjetskim prvakom. Znam da je to nešto što on silno želi, ali ja želim poduzeti sve što mogu da dođem do pobjede. Ako to znači da moram okončati njegovu karijeru, neka bude tako. Želim se dići na višu razinu, a moj cilj je postati svjetskim prvakom i to je nešto čemu težim.‘‘, zaključio je Wallin.

U slučaju da Joshua porazi Wallina, tada bi ‘‘AJ‘‘ pretekao Wallina u poretku izazivača te bi iskočio kao glavni favorit za sljedećeg Hrgovićevog protivnika. Bude li Wallin taj koji će slaviti kasnije ovaj mjesec, Joshua i Wallin otpadaju iz kombinacija kad je u pitanju meč za IBF-ov pojas.

Joseph Parker, Jared Anderson i Frank Sanchez imena su koja dolaze nakon njih na IBF-ovoj ljestvici izazivača.

Naravno, sve ovo pišemo pod pretpostavkom da će Hrgović poraziti Marka De Morija na boksačkom spektaklu u Saudijskoj Arabiji. Izgubi li od De Morija, snovi o napadu na svjetsku titulu padaju u vodu.

Linker
26. travanj 2024 13:27