K1 i Boks

Ovo ne može biti zdravo: Jorge Masvidal preko noći vratio je nevjerojatnu količinu kilograma, bio je znatno teži od Diaza

Jorge Masvidal

 RONALD MARTINEZ/Getty images/Profimedia
Atletska komisija u Kaliforniji objavila je podatke o tjelesnoj težini boraca na sam dan borbe

Jorge Masvidal proteklog vikenda odradio je svoj drugi nastup u profesionalnom boksu. 19 godina nakon debija u kojem je porazio Josepha Benjamina većinskom odlukom sudaca, Jorge Masvidal izgubio je istom metodom.

Nate Diaz slavio je većinskom sudačkom odlukom nakon deset odrađenih rundi i donekle se osvetio Masvidalu za poraz koji mu je Jorge nanio 2019. godine, ali pod okriljem UFC-a. Bila je ovo vrlo tijesna i kontroverzna pobjeda Diaza, ali Jorge Masvidal uvjeren je kako su ga suci ‘‘pokrali‘‘ i vjeruje da je zaslužio pobijediti.

Na kraju krajeva, nije pretjerano ni bitno, jer ne radi s o meču koji nosi neku specijalnu težinu u boksačkim okvirima. Masvidal i Diaz sigurno su se dobro naplatili odrađivanjem tog meča, zabavili su se unutar boksačkog ringa, a ni jedan od njih neće dosegnuti neke posebne boksačke visine, posebno ne u tako poznim godinama.

Inače, nekoliko dana nakon održavanja spomenute priredbe u Kaliforniji, javno su objavljeni podaci koji fanove uvijek zanimaju. Atletska komisija u Kaliforniji otkrila je koliko su borci težili na sam dan borbe i napravljena je usporedba u odnosu na kilažu koju su postigli tijekom službenog vaganja. Razlike kod nekih boraca zbilja su nevjerojatne.

Tako je Jorge Masvidal na službenu vagu stao teživši 175,2 ‘‘pounda‘‘ (79,46 kg), dok je samo dan kasnije bio znatno teži. 204,1 ‘‘pounda‘‘ (92,57 kg) Masvidal je težio na dan borbe. Podsjećamo, Jorge se kroz svoju MMA karijeru borio u lakoj (-70 kg) i velter kategoriji (-77 kg), a tijekom borbe s Diazom bio je jako blizu da dotakne gornju granicu poluteške kategorije u MMA okvirima. Rast od 16 posto zabilježio je Masvidal u periodu od vaganja do samog meča.

Nate Diaz nikada nije bio borac koji je tako drastično skidao i vraćao kilažu, pa to nije bio slučaj ni ovaj put. Osam posto iznosio je rast njegove mase od vaganja do borbe. Na službenom vaganju pojavio se sa 175,6 ‘‘pounda‘‘ (79,65 kg), a na dan borbe bio je nešto teži (190,2 ‘pounda‘, 86,27 kg). Dakle, Masvidal je u meču težio čak 6,3 kilograma više nego Diaz.

Shane Mosley Jr. i Daniel Jacobs pokazali su kako i boksači dobro barataju skidanjem i vraćanjem kilaže. Dva proslavljena boksača podigla su kilažu za 12 posto nakon službenog vaganja. Mosley je sa 167,6 ‘‘pounda‘‘ skočio na 187,5 ‘‘lbs‘‘, dok je Jacobs napravio skok sa 169,2 ‘‘lbs‘‘ na 188,7 ‘‘lbs‘‘. Podsjećamo, Mosley je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Chris Avila i Anthony Pettis dizali su kilažu za pet i šest posto, odnosno, jako malo se mijenjala njihova tjelesna masa nakon službenog vaganja. Nitko od sudionika zapravo nije napravio pomak kakav je napravio Jorge Masvidal.

Linker
24. kolovoz 2024 01:18