K1 i Boks

Usykov nekadašnji protivnik o kontroverznom udarcu: ‘Ova slika govori tisuću riječi, takva su pravila boksa!‘

Oleksander Usyk vs. Daniel Dubois

 Pawel Andrachiewicz/Zuma Press/Profimedia
Dubois i njegov tim su na cijelu situaciju uložili žalbu, ali bit će zanimljivo vidjeti hoće li od cijele priče biti išta

Tehničkim nokautom u devetoj rundi je jučer Oleksandr Usyk svladao Daniela Duboisa i na taj način obranio svoje titule u teškoj kategoriji. Međutim, ono o čemu se danas najviše govori jest trenutak iz pete runde u kojemu je Dubois pogodio Usyka ispod pojasa i tako ga poslao na pod.

Mnogi se neće složiti da je ovo uistinu bio ilegalan udarac, no prema pravilima je sve ispod pupka ilegalno bez obzira na to je li borac uistinu osjetio bol, a to se ionako nikako ne može dokazati. S tim se slaže i Usykov nekadašnji protivnik Tony Bellew koji ne dvoji je li udarac bio legalan ili ne.

‘‘Sve ispod pupka se u boksu klasificira kao ilegalno! To nije moje mišljenje, to je činjenica! Takva su pravila! Vaše hlačice ne bi trebale pokrivati pupak jer ukoliko pokriju, može se udariti u pojas. Ova fotografija govori tisuću riječi! Samo želite pljuvati, to je također još jedna činjenica!‘‘, napisao je Bellew na svom Twitter profilu.

Na fotografiji se vidi kako Usyk uistinu hlačice nije navukao preko pupka, no ono što je teško, pa i nemoguće dokazati jest je li Usyk uistinu osjetio bol u navedenom trenutku. Na fotografijama s meča se ipak čini da su hlačice išle preko pupka. Što se ostatka meča tiče, Usyk se jednostavno pokazao boljim boksačem te je bio bolji u gotovo svim rundama do nokauta.

Dubois i njegov tim su na cijelu situaciju uložili žalbu, ali bit će zanimljivo vidjeti hoće li od cijele priče biti išta. Mišljenja oko tog udarca su jako podijeljena, a Usykova pobjeda je definitivno na ovaj način obilježena.

Linker
14. travanj 2024 00:01