K1 i Boks

Poznati su planovi Canela Alvareza, odlazi težinski najviše do sada

Canelo Alvarez

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
Idući protivnik najboljeg boksača svijeta bit će Ilunga Makabu, WBC prvak lakoteške kategorije

Nakon što je pobjedom nad Calebom Plantom u svoje vlasništvu donio sva četiri elitna pojasa svjetske prvaka supersrednje kategorije, postavljalo se pitanje što bi mogao biti idući potez Canela Alvareza. Najviše su se spominjale tri opcije. Jedna je bila povratak u srednju kategoriju za meč protiv Andredea ili Charla, druga je bila ostanak i obrana spomenute četiri titule barem jednom, a treća odlazak u polutešku kategoriju, gdje bi ga vjerojatno čekao Artur Beterbiev ili Dmitry Bivol, što bi svakako bio najveći meč koji trenutno može odraditi.

Na kraju Canelo nije odabrao niti jednu od te tri opcije nego će otići najdalje do sada. Nakon što je do titule došao u četiri različite kategorije, pokušat će to napraviti i u petoj. Radi se o cruiser, odnosno lakoteškoj kategoriji gdje će napasti WBC titulu u vlasništvu Ilunge Makabua. To je potvrđeno na velikoj WBC-ovoj godišnjoj konvenciji, čiji je Canelo bio gost, a tamo se po prvi put s Makabuom i fotografirao. Granica lakoteške kategorije inače je 90.7 kilograma, no WBC je to promijenio uvođenjem bridgerweight kategorije. Tim putem su svoj cruiser spustili na 86.2, što je i dalje gotovo sedam kilograma više od najveće težinske granice na kojoj je Canelo do sada nastupao, 79.5 kilograma, koliko iznosi poluteškaški limit.

Za sada nije poznato kad će se meč dogoditi, no čini se da je teško moguće išta prije početka svibnja iduće godine, odnosno "Cinco de Mayo" vikenda. Kako se Makabu nije borio od prosinca prošle godine, postoji mogućnost da on u međuvremenu odradi još jedan meč. Ako bi ostao bez pojasa, Canelo bi samo bio usmjeren prema novom prvaku. Inače, budući da Meksikanac nikad ranije nije nastupao u ovoj kategoriji, bilo je potrebno zatražiti ustupak WBC-a, koji je Canelo bez većih problema i dobio.

Makabu (28-2, 25 KO) je 34-godišnji boksač iz Konga koji je do titule došao početkom 2020. godine, kad su sva četiri pojasa te kategorije upražnjena odlaskom Oleksandra Usyka među teškaše. Što se tiče dva poraza, prvog je doživio još davno u svom profesionalnom debiju, dok mu je drugi nanio Tony Bellew, kad se 2016. godine prvi put borio za titulu čiji je sad nositelj.

Canelo je trenutno na samom vrhu i može birati što god želi. Uostalom, to je i odgovorio kad su ga pitali zašto je odabrao ovaj potez za idući korak u karijeri. Jednostavno je rekao da je on čovjek koji može što hoće. I ne možemo osporiti da je bio u pravu.

Linker
20. travanj 2024 06:04