K1 i Boks

Poznatog boksačkog trenera pitali o Tysonu, on mnoge iznenadio odgovorom: ‘Bio je vrlo talentiran, ali...‘

Mike Tyson

 Kena Betancur/Afp/Profimedia
Teddy Atlas smatra da je ‘Iron Mike izgubio sve ključne mečeve u karijeri, odnosno sve u kojima mu je s druge strane pružen ozbiljniji otpor

Ovisno o vlastitom ukusu i preferencijama, svaki će ljubitelj "plemenite vještine" na vrh svoje ljestvice najvećih teškaša svih vremena postaviti onog boksača koji ga je najviše impresionirao, no među praktično svim fanovima postoji konsenzus kako nikada nijedan u svom "prime timeu" nije bio toliko dominantan u snazi, brzini i eksplozivnosti, te nije s tolikom lakoćom rušio ljude svojim "bombama" kao Mike Tyson.

Legendarni "Iron Mike" bio je najmlađi prvak teške divizije (1986., WBC titula, imao je 20 godina i 145 dana), 12 je puta pobjeđivao u mečevima za naslov(e) te vladao "heavyweightom" od 1987. do 1990. kao apsolutni prvak, držeći u svom vlasništvu tada sva tri relevantna pojasa (IBF, WBA i WBC). Ukupno je u karijeri odradio 50 mečeva i isporučio 44 nokauta, te upisao šest poraza.

Svoje mišljenje o Tysonovoj karijeri iznio je i ugledni trener Teddy Atlas, koji je, međutim, bio vrlo oštar u vrednovanju Tysonovog profesionalnog borilačkog puta.

"Tysonov talent je bio tako velik, njegove fizičke sposobnosti su bile nevjerojatne, a talent toliko superioran da druge stvari nikada nisu ni bile testirane. On je gasio ljude i nikada se nije testiralo ima li još nečega u njegovom skladištu", rekao je Atlas u razgovoru za časopis The Ring pa nastavio:

"Ali za mene borba nije borba ako s druge strane nema otpora, ako nema nečega što treba savladati. Ako toga nema, onda je to samo atletski pothvat, odnosno ekshibicija. Kakav god da je njegov profesionalni omjer, samo mu je pet puta pružen otpor, samo je pet puta imao pravu borbu. Pet puta je imao nešto za savladati, a on svih pet puta u tome nije uspio. Bio je samo u pet pravih borbi u životu i u njima ima omjer 0-5".

Atlas i Tyson znaju se još s ranih početka Tysonove karijere, kada je Atlas radio kao pomoćnik čuvenog Cusa D‘Amata u boksačkom klubu Catskill. Atlas je, među ostalim, pomagao i u Tysonovom trenažnom procesu, međutim napustio je klub 1982. nakon sukoba upravo s tada 15-godišnjim Tysonom. Uzrok sukoba bio je to što se Tyson neprimjereno ponašao prema Atlasovoj 11-godišnjoj nećakinji, a nakon što je to saznao, Atlas je prislonio pištolj uz Tysonovu glavu i zaprijetio da mu više nikada ne dira obitelj ili će ga ubiti ako to ponovi. Cijela priča završila je tako da je trener otpušten iz Catskilla i da više nije dobrodošao u klubu niti D‘Amatovu domu. Desetljećima kasnije Tyson se ispričao Atlasu, no 68-godišnji Amerikanac nikada nije u potpunosti prihvatio njegovu ispriku, pa stoga i toliko i ne čudi da je poprilično kritičan prema njegovoj karijeri.

Linker
05. rujan 2024 10:24