K1 i Boks

Revanš Bivola i Beterbieva čekat ćemo puno dulje od očekivanog: ‘To nije nešto što će Turki raditi u budućnosti‘

Yuri Bivol (lijevo) i Dmitry Bivol (desno)

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Revanš dvojice najboljih poluteškaša na svijetu neće se dogoditi u skorije vrijeme

Nekoliko godina boksačka javnost priželjkivala je meč između Dmitryja Bivola i Artura Beterbieva. Prije desetak dana konačno smo imali priliku gledati taj dvojac na suprotnim stranama ringa, a meč je opravdao očekivanja i svima je bilo jasno zašto su se svi boksački fanovi toliko radovali ovom okršaju.

12 rundi odradili su Beterbiev i Bivol, što znači da je Beterbiev po prvi puta u karijeri morao čekati odluku sudaca kako bi saznao je li pobijedio u svom meču. Nakon odrađenih 12 rundi, opći dojam je bio da će Bivol biti proglašen pobjednikom, ali na iznenađenje mnogih, Artur Beterbiev slavio je većinskom odlukom sudaca.

Nema pretjerane potrebe da se pretjerano vraćamo na sudačko bodovanje i analizu. Meč je bio tijesan, suci nisu imali lak posao, a nakon takve borbe najlogičnije rješenje je revanš između dvojice sjajnih poluteškaša. Obojica nemaju ništa protiv novog meča, ali čini se kako ćemo poprilično dugo čekati da Beterbiev i Bivol ukrste rukavice.

Naime Bob Arum, jedan od promotora koji zastupaju Beterbieva otkrio je kako ćemo prema svemu sudeći čekati do desetog mjeseca sljedeće godine. Arum je pojasnio kako će taj biti dio "Riyadh Seasona", a "Riyadh Season" skup je manifestacija u periodu od 10. mjeseca pa sve do trećeg mjeseca naredne godine. Bivol i Beterbiev revanš neće odraditi prije završetka ovog "Riyadh Seasona" i morat će pričekati sljedeći.

"Turki (Alalshikh) je tip koji voli boks i želi gledati revanš, a revanš želi i javnost. Ali ponavljam, "Riyadh Season" završit će u drugom mjesecu (trećem, op.a.), a najraniji datum za revanš je sljedećeg listopada (10. mjesec).", rekao je Arum u razgovoru s Danom Rafaelom.

Dan Rafael podsjetio je Aruma kako je Turki organizirao boksačke evente izvan tih termina. Meč između Bivola i Beterbieva prvotno je ugovoren za 1. lipnja (šesti mjesec), a u osmom mjesecu svjedočili smo eventu koji su Terence Crawford i Israil Madrimov predvodili u Los Angelesu. Arum je pojasnio kako to navodno više neće biti praksa Turkija Alalshikha.

"To nije nešto što će raditi u budućnosti. Mislim da je bilo puno osuda i kritika na račun Turkija jer je ugovarao mečeve izvan Saudijske Arabije i izvan Riyadh Seasona. Gledajući u budućnost, ako žele koristiti veliki budžet koji im je na raspolaganju, morat će odrađivati evente u Saudijskoj Arabiji unutar termina Riyadh Seasona. Dakle, Bivol i Beterbiev vjerojatno će odraditi po jedan meč prije toga, a onda će u listopadu sljedeće godine doći red na revanš. Gledajući s poslovne strane, to je najizgledniji raspleto ve situacije.", rekao je Arum.

Podsjećamo, prije nekoliko dana došla je vijest kako će IBF narediti Beterbievu da brani pojas protiv Michaela Eiferta. Ako je istina ovo što Arum govori, Beterbiev će onda imati priliku odraditi ono što mu je naređeno i neće ostati bez pojasa, dok će Bivol vjerojatno potražiti protivnika protiv kojeg bi vratio samopouzdanje i adekvatno se pripremio za novi meč s Beterbievim.

Sve ovo što navodi Arum također je zanimljivo po pitanju Turkijeve ambicije da zavlada boksačkim tržištem. Ako će njegovi eventi biti limitirani na nekoliko mjeseci godišnje, Turki neće tako lako preuzeti primat na svjetskom boksačkom tržištu. Ali isto tako je razumljivo da postoji određeni pritisak na Turkija zbog evenata izvan granica Saudijske Arabije, jer Riyadh Season zamišljen je kao dio "Saudi Vision 2030" programa. Radi se o vladinom programu s ciljem postizanja povećane ekonomske, društvene i kulturne diversfikacije. Saudijci se zapravo žele približiti Zapadu. Riyadh je jedan od 11 saudijskih gradova koji imaju svoj "Season" i sudjeluju u tom velikom projektu razvoja Saudijske Arabije.

Linker
21. listopad 2024 18:35