K1 i Boks

Saga Beterbiev-Bivol se nastavlja: ‘Kako je netko mogao dati Beterbievu šestu i sedmu rundu, to je suludo!‘

Artur Beterbiev vs. Dmitry Bivol

 Valery Sharifulin/tass/profimedia
Mnogi dijele isto mišljenje dok se sam Bivol pomirio s ovim ishodom koji je izrazito kontroverzan

Dmitry Bivolov tim nije mogao sakriti razočaranje nakon kontroverzne većinske odluke sudaca koja je Artura Beterbieva okrunila za apsolutnog prvaka u poluteškoj kategoriji, tijekom subotnje noći na spektakularnoj priredbi u Saudijskoj Arabiji.

Sudci su podijelili mišljenje – jedan je bodovao 114-114, dok su ostala dvojica presudila u korist Beterbieva, 115-113 i 116-112. Upravo je ta posljednja sudačka kartica izazvala najviše negodovanja.

Eddie Hearn, promotor Matchroom Boxinga, nije skrivao svoje nezadovoljstvo na konferenciji nakon borbe. Na upit o komentaru Carla Morettija iz Top Ranka, koji je izjavio kako je borba bila tijesna, ali ne i "krađa," Hearn je uzvratio: "Carl je moj prijatelj, ali zna da smo mi dobili tu borbu. On ju je bodovao 7-5 za nas. Ne tvrdim da je riječ o krađi, ali ne mogu razumjeti kako netko može dati Beterbievu šest, a kamoli sedam rundi."

Hearn je precizirao: "Vratite se i pogledajte borbu. Pogledajte kako Bivol blokira udarce na rukavicama. Bio je pod kontrolom većinu borbe."

Borba je izazvala rasprave među obožavateljima i stručnjacima, koji su podijeljeni po pitanju ishoda. Bivol je započeo snažno, demonstrirajući svoju prepoznatljivu tehniku, dok je Beterbiev, poznat po brutalnoj snazi, preuzimao inicijativu u završnicama rundi. Mnogi suci vole vidjeti agresiju, a upravo je to možda prevagnulo u korist 39-godišnjeg nokautera.

Posebno oštar bio je Bivolov menadžer (o čemu smo već pisali), Vadim Kornilov, koji nije birao riječi prema sucu Pawelu Kardyniju, koji je bodovao 116-112 za Beterbieva: "Nakon što se vrati iz Čečenije, Pawel Kardyni bi trebao biti suspendiran. To je sramota." Kornilov se referirao na Beterbievovu domovinu, nagovještavajući mogućnost pristranosti u suđenju, iako je Beterbiev već dulje vrijeme baziran u Kanadi.

Činjenica da je Bivol bio prvi borac koji je izdržao svih 12 rundi s Beterbievom bez pada samo je dodatno pojačala dojam da je ova borba mogla otići u drugom smjeru. No, unatoč kontroverznom ishodu, Bivol je ostao dostojanstven u porazu, izbjegavši bilo kakve izgovore. "Hvala na prilici. Ja sam ratnik i neću tražiti opravdanja. Čestitam Arturu, zaslužio je pobjedu."

Brojke ne lažu, ali uvijek postoji prostor za slobodnu interpretaciju, pitanje je koliko je bila opravdana ta ista interpretacija u ovom epskom boksačkom srazu.

Linker
15. listopad 2024 14:58