K1 i Boks

Sara Beram na korak je od plasmana na Olimpijske igre; Nikolina Ćaćić okončala je nastup u Krakovu

Sara Beram vs. Sezgin Mehmdova | Sara Beram i Nikolina Ćaćić

 Screeenshot (european Games) |hrvatski Boksački Savez
Hrvatske boksačice ostvarile su polovičan uspjeh u osmini finala Europskih igara u Poljskoj

Nakon uspješnog nastupa Marka Čalića koji se ranije danas plasirao u četvrtfinale Europskih igara u Krakovu, uslijedio je poslijepodnevni program i novi nastupi naših predstavnika/ica. Prva je u ring kročila Nikolina Ćaćić, boksačica koja se još na prošlim Olimpijskim igrama upisala u povijest kao prva hrvatska boksačica na OI.

Ćaćić je u meču osmine finala boksala protiv Talijanke Sirine Charaabi, srebrne s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Bio je to jako težak izazov za Nikolinu u njenom prvom nastupu na Europskim igrama (bila je slobodna prvo kolo), a prepreku nažalost nije uspjela proći.

Dobro je Nikolina parirala prvim dijelom borbe, lijepo je prednjim direktom kontrolirala distancu, ali kad god bi Talijanka Charaabi ‘‘eksplodirala‘‘ i krenula u nalet, hrvatska boksačica našla bi se u određenim problemima. Krajem druge runde Charaabi je blago i uzdrmala našu boksačicu, ali Nikolina je inicirala klinč i iskusno je spriječila nalet svoje protivnice.

Nikolina je u treću rundu ušla nešto agresivnije nego u prve dvije, pritiskala je protivnicu, ali to ju je dovelo do jednog neopreznog pokušaja nakon kojeg je završila na podu i sudac joj je brojao. Koliko god hrabra i srčana bila naša Nikolina Ćaćić, Talijanka se ipak pokazala tehnički nadmoćnijom boksačicom u ovom meču. Charaabi je većinu meča boksala opušteno, ruke je držala jako nisko, njeni krošei bili su ubitačni, a činjenica da boksa iz kontragarda čini ju još nezgodnijom protivnicom. Zasluženo je Charaabi slavila jednoglasnom odlukom sudaca, a prava je šteta što se Nikolina već u osmini finala kategorije do 54 kg morala boriti protiv jedne od favoritkinja turnira.

Nakon ispadanja Nikoline Ćaćić, odmah je u ring kročila druga hrvatska predstavnica, Sara Beram (kategorija do 60 kilograma). Beram je u prvom kolu dominantno porazila njemačku reprezentativku Buechner, a danas je boksala protiv Bugarke Sezgin Mehmedove.

Podosta kalkulirano obje boksačice ušle su u meč i čekali smo tko će prvi ‘‘pustiti kočnicu‘‘ i učiniti nešto konkretnije. U nekoliko navrata boksačice su završavale u klinču, a sudac se morao pomučiti da ih razdvoji. Sara je u prvoj rundi bila boksačica koja je više pritiskala, više se kretala prema naprijed i pokušavala je inicirati konkretniju akciju. Mehmedova se fokusirala na kontriranje, ali nisu suci imali lak posao nakon prve runde koja nije ponudila puno konkretne akcije.

Druga runda ponudila je podosta sličnu priču kao i prva runda. Beram je nastavljala pritiskati, a Mehmedova je preferirala kretati se unatrag i čekati priliku za kontru. Dobar dio runde boksačice su provele izvan dosega za plasirati udarce, ali dojam je kako je Beram ipak nešto više i preciznije pogađala od Mehmedove.

Mehmedova je u trećoj rundi nastavila inicirati klinč kad god bi se našla blizu naše boksačice, a u tom klinču ponašala se podosta ‘‘prljavo‘‘ jer bi uvijek hvatala vrat Sare Beram i stvarala bi dojam kao da se radi o nekakvom hrvačkom obračunu. Mučila se Bugarka s brzim nogama i kontragardom Sare Beram, a tek u trećoj rundi zapravo je pokušala pritisnuti i napraviti nešto konkretno. Sara Beram apsolutno zasluženo je slavila u ovom meču, a pomalo je nejasno zašto se radilo o podijeljenoj, a ne o jednoglasnoj sudačkoj odluci.

Jedna pobjeda dijeli Saru Beram od plasmana na Olimpijske igre u kategoriji do 60 kilograma, a nadamo se da će boksačica iz BK Petar Zrinski uspješno ostvariti cilj zbog kojeg je i došla u Krakov.

Linker
04. travanj 2024 14:03