K1 i Boks

Shakur Stevenson došao do svjetske titule u jako lošem meču: ‘Nisam se dobro osjećao, ali došao sam do pobjede‘

Shakur Stevenson

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
26-godišnji američki boksač sada se može pohvaliti da je svjetsku titulu osvajao u trima različitim kategorijama

Iako vikend zapravo nije niti počeo, danas u ranim jutarnjim satima boksačka javnost svjedočila je borbi za WBC-ovu svjetsku titulu u lakoj kategoriji (-61 kg). Laka kategorija kroz protekli period nerijetko je opisivana kao najkvalitetnija boksačka kategorija, jer pri samom vrhu nalazili su se boksači poput Devina Haneyja, Gervonte Davisa, Vasyla Lomachenka, Ryana Garcije, Teofima Lopeza, Georgea Kambososa Jr.-a itd.

Neki od tih boksača prešli su u više kategorije, neki su se i umirovili (Teofimo Lopez), ali došla su i određena pojačanja poput Shakura Stevensona (21-0). 26-godišnji američki boksač došao je iz niže kategorije, a brzo je osigurao napad na svjetsku titulu.

Shakur je jutros boksao za WBC-ov pojas, nakon što je isti oduzet Devinu Haneyju zbog prelaska u višu kategoriju. Nadao se Shakur da će boksati s velikim imenom za svjetsku titulu, ali izazivača su mu pronašli tek u vidu Edwina De Los Santosa (16-2-0). Svima je bilo jasno da boksač iz Dominikanske Republike neće moći ravnopravno parirati jednom Shakuru, a potvrdu smo dobili u njihovom međusobnom okršaju.

Podosta rutinski Shakur je došao do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca (116-112, 115-113, 116-112), a rezultat je mogao biti i uvjerljiviji u korist Stevensona. Publika međutim nije uživala u ovom meču.

Stevenson i De Los Santos odradili su podosta loš meč, s uistinu premalo akcije. Boksalo se u sporom tempu, a ovo je jedan od onih mečeva koji kasnije bude opisan kao ‘‘taktičko nadmudrivanje‘‘ ili ‘‘šahovska partija‘‘. Shakur se jako dobro branio i izbjegavao je napade svog protivnika, ali ustručavao se pustiti kočnicu i krenuti po finiš. Boksao je točno onoliko koliko mu je trebalo i ovo nije izvedba kojom će lakše privući veliki meč. Svjestan je toga i neporaženi američki boksač.

‘‘Slušajte, nemam što za reći. Neću tražiti izlike, ovakvi mečevi nekad se dogode. Puno toga prolazimo kao borci. Odradio sam loš nastup večeras, ali nisam se najbolje osjećao i živjet ću s ovim lošim nastupom. Sve je okej. Došao sam ovdje, uzeo sam pobjedu i to je sve što sam htio.‘‘, poručio je Stevenson nakon borbe.

Naravno, WBC-ova titula svjetskog prvaka sada je u njegovom vlasništvu i Shakur postaje lovina za ostatak lake kategorije. Možda ga to dovede do toliko iščekivanih velikih mečeva. Shakur Stevenson već nekoliko godina na glasu je kao jedan od najvećih talenata na svijetu, ali još uvijek čeka one najteže provjere, iako je titulu svjetskog prvaka držao, u super perolakoj kategoriji, ali i u perolakoj kategoriji.

Gervonta Davis, Lomachenko, Isaac Cruz, Devin Haney... to su imena kojima se nada, a vidjet ćemo što 2024. godina nosi za ovog fantastičnog boksača lake kategorije.

Od ostatka eventa spomenut ćemo kako su Emanuel Navarrete (38-1-0) i Robson Conceicao (17-2-0) boksali za WBO svjetsku titulu u super perolakoj kategoriji (-59 kg). Nakon 12 rundi vrlo zanimljivog meča u kojem je Meksikanac Navarrete dvaput slao Conceicaoa na pod, borba je završena neriješenim ishodom. Jedan sudac bodovao je meč u korist Navarretea, a dva suca imala su rezultat 113-113 na svojim karticama. Titula ostaje u vlasništvu Navarretea, unatoč tome što je ostao bez pobjede.

Sve u svemu, dva meča za svjetsku titulu u noći s četvrtka na petak nisu nešto na što smo navikli, ali očito nisu niti privlačili pretjerano veliku pažnju. Priredba je održana u Las Vegasu.

Linker
02. svibanj 2024 05:54