K1 i Boks

Shakur Stevenson tvrdi da ćemo uskoro imati jasnog boksačkog ‘GOAT-a‘: ‘Još jedna pobjeda i bit će najveći ikad‘

Shakur Stevenson

 Screenshot (youtube, Second Wind)
Neporaženi 26-godišnji boksač ponovno je u hvalospjevima pričao o svom dobrom prijatelju i mentoru

Rasprave oko najvećeg borca u povijesti MMA-a obično se svode na nekoliko imena (GSP, Jon Jones, Demetrious Johnson, Anderson Silva...). No, kad je u pitanju boks, konkurencija je puno veća.

Boks je prije svega puno stariji sport od MMA-a i gotovo svaka era dala je barem jednog, a nerijetko i nekoliko velikana koji imaju svoje argumente u ‘‘GOAT‘‘ raspravama. Muhammad Ali vjerojatno bi bio jedan od najčešćih odgovora koje biste dobili, a jedan od razloga je svakako i Alijeva popularnost koja je uvelike izašla izvan boksačkih okvira.

Sugar Ray Robinson, Archie Moore, Sugar Ray Leonard, Rocky Marciano, samo neka su od imena koje biste zasigurno čuli u raspravama oko najvećeg boksača u povijesti, ali jako teško je izabrati jednog boksača koji odskače iznad svih ostalih.

Nije isključeno da budućnost donese jednog takvog, a Shakur Stevenson smatra da bismo vrlo brzo mogli dobiti jasnog ‘‘GOAT-a‘‘. Naime, prema mišljenju mladog Shakura, jedan aktualni svjetski prvak samo je jednu pobjedu udaljen od statusa ‘‘Najvećeg ikad‘‘, a radi se o Terenceu Crawfordu (40-0), apsolutnom prvaku velter kategorije.

‘‘Biti blizu njega, imati njegovo prisustvo u blizini i gledati ga koliko velik je postao, to je nešto što me motivira. Mislim da je ‘Bud‘ oduvijek ovo što trenutno jest, ali svijet ga dugo nije primjećivao. Definitivno me inspirira njegova veličina i pokušavam dosegnuti njegovu razinu. ‘Bud‘ je ‘GOAT‘ (‘Najveći svih vremena‘). Porazi li Canela Alvareza, mislim da ćemo svi to govoriti. Ostvari li tu pobjedu, neće preostati ništa što on ne može učiniti.‘‘, rekao je boksač Shakur Stevenson u intervjuu za DAZN.

Nije tajna da Shakur Stevenson silno cijeni Terencea Crawforda koji mu je dobar prijatelj, ali i mentor. Stevenson nerijetko koristi priliku kako bi iskazao svoje divljenje prema Terenceu Crawfordu, njegovim radnim navikama i njegovim vještinama. Teško mu je zamjeriti, jer Terence Crawford definitivno je jedan od najvećih boksača u ovom stoljeću.

40 pobjeda u 40 nastupa upisao je Crawford, a jedini je muški boksač u povijesti koji je ujedinio četiri svjetske titule u dvije različite težinske kategorije. Odvaži li se na meč protiv Canela Alvareza, Crawford će preskočiti dvije težinske kategorije i pokušat će ujediniti pojaseve u supersrednjoj kategoriji. Bio bi to zbilja nevjerojatan pothvat, a uspije li poraziti Canela, definitivno će imati vrlo snažne argumente u ‘‘GOAT‘‘ raspravama. Naravno, nostalgičari će uvijek naginjati ka boksačima iz nekih prošlih era, ali veličina Terencea Crawforda ne može se osporiti.

Linker
28. travanj 2024 00:46