K1 i Boks

Stigla je konačna presuda: WBA organizacija oglasila se u vezi Duboisovog spornog udarca protiv Usyka

Daniel Dubois vs. Oleksandr Usyk

 JANEK SKARZYNSKI/AFP/Profimedia
Daniel Dubois i njegovi predstavnici uložili su žalbu nedugo nakon meča, a sada je stiglo rješenje žalbe

Koliko je samo kontroverze izazvao meč između Daniela Duboisa i Oleksandra Usyka. Vjerojatno nitko nije očekivao da će se repovi povlačiti tjednima nakon meča, a glavni spor vodio se oko udarca u petoj rundi.

Daniel Dubois plasirao je udarac koji je trebao odsjesti na trbuhu Oleksandra Usyka, Ukrajinac je završio na tlu s bolnom grimasom na licu, a sudac je procijenio da se radilo o udarcu ispod pojasa. Dobio je Usyk nekoliko minuta za oporavak, a nakon toga nastavio je dominirati i Duboisa je porazio tehničkim nokautom u devetoj rundi.

Dubois i njegov tim odmah su počeli pričati o krađi i najavljivali su žalbu na ishod tog meča. Mjesec i pol dana kasnije, doneseno je rješenje žalbe, a rješenje je zapravo očekivano. Prema odluci WBA-a kao nadležnog tijela, ishod meča ostaje nepromijenjen, odnosno, Usyk neće ostati bez svoje pobjede.

‘‘WBA je odlučio kako će ishod meča između Oleksandra Usyka i Daniela Duboisa ostati zadržan nakon što smo detaljno proučili žalbu uloženu od strane Quensberry Promotionsa. 4. rujna (9. mjesec) kompanija koja predstavlja Duboisa poslala nam je mail kojim su nam dali do znanja da Quensberry inzistira na promjeni ishoda meča zbog odluke suca koji je udarac u petoj rundi okarakterizirao preniskim udarcem.‘‘

U nastavku priopćenja WBA navodi kako dokazni materijal poslan od strane Quensberryja ne daje čist i jasan dokaz da je sudac pogriješio. Nadzornici IBF-a, WBO-a, WBC-a i WBO-a pregledali su snimku i nisu utvrdili nepravilnosti. WBA je nakon toga poslao dokazni materijal i Međunarodnom sudačkom odboru, a oni su potvrdili kako ne postoji jasan dokaz da je sudac Luis Pabon pogriješio. WBA također napomnje kako njihova pravila određuju da je odluka o niskom udarcu striktno nadležnost suca u ringu i on je jedini ovlašten donositi te odluke.

Tako su Dubois i njegov tim izgubili svaku nadu o poništenju tog poraza, a Oleksandr Usyk može se okrenuti meču protiv Tysona Furyja koji bi trebao odraditi krajem ove ili početkom sljedeće kalendarske godine.

Linker
23. travanj 2024 16:55