K1 i Boks

Sutra započinju Europske igre: Hrvatski boksači i boksačice pokušat će se kvalificirati na Olimpijske igre

Marko Milun

 Instagram (marko Milun)
Ukupno osmero naših reprezentativaca otputovalo je u Poljsku na Europske igre

Nakon Svjetskog amaterskog boksačkog prvenstva održanog u petom mjesecu ove godine, brzo slijede nova uzbuđenja za hrvatsku boksačku reprezentaciju. Naime, sutra započinju Europske igre u Krakowu, a najbolji europski boksači i boksačice pokušat će izboriti plasman na OI.

Europske igre održavaju se od 21.6. do 2.7., a boksačka natjecanja odvijat će se samo u olimpijski kategorijama (7 muških i 6 ženskih težinskih kategorijama). Hrvatska boksačka reprezentacija u Krakow putuje s ukupno osmero predstavnika, troje u ženskoj konkurenciji i petero u muškoj.

Nikolina Ćaćić, boksačica koja je nastupila i na prošlim Olimpijskim igrama pokušat će izboriti plasman na OI u kategoriji do 54 kg. Ćaćić je 2021. u Tokiju ispisala povijest kao prva hrvatska boksačica na Olimpijskim igrama, a na svečanosti otvaranja Europskih igara, Nikolina će nositi hrvatsku zastavu zajedno sa skakačem u vodu Matejom Nevešćaninom. Podsjećamo, Nikolina Ćaćić na prošlim OI upisala je jednu pobjedu, a potom je ispala u osmini finala.

Osim Nikoline Ćaćić, ženski dio reprezentacije predstavljati će Dea Bolanča u kategoriji do 57 kilograma i Sara Beram u kategoriji do 60 kilograma. Sara Beram prošle je godine osvojila broncu na Europskom prvenstvu i stoga je legitiman kandidat za medalju na ovom turniru. Dea Bolanča prošle godine je pružila dobar nastup na U-22 Europskom prvenstvu, a na Europskim igrama u Krakowu pokušat će napraviti veliki iskorak.

Kad je u pitanju muški dio boksačke reprezentacije, Hrvatska ide s nekoliko kandidata koji će biti jedni od glavnih favorita za plasman na OI. Tu je prije svih Gabrijel Veočić, trenutno najbolji hrvatski amaterski boksač. Veočić je prošli mjesec upisao tri pobjede na Svjetskom prvenstvu, a ostao je na korak do osvajanja medalje. Olimpijske igre pokušat će izboriti u kategoriji do 80 kilograma, a Brođanin je jedan od glavnih favorita za osvojiti ovaj turnir.

Matteo Komadina (-63,5 kg), Petar Krešimir Knežević (-71 kg) i iskusni Marko Ćalić (-92 kg) nisu tako veliki favoriti u svojim kategorijama kao što je slučaj kod Veočića, ali sigurno mogu napraviti odličan rezultat.

Velika očekivanja su od našeg superteškaša Marka Miluna. Milun je propustio SP jer je u Taškent putovao Luka Pratljačić. Osjećanin je na SP-u ispao u prvom kolu i propustio je priliku za veliki rezultat, a sada je red na Milunu da nas predstavi u superteškoj kategoriji.

Kad su u pitanju uvjeti za kvalificiranje na OI, većini naših predstavnika trebat će plasman u polufinale, odnosno osvajanje medalje. Korak više morat će napraviti Marko Ćalić i Marko Milun, jer u njihovim kategorijama samo prva dva mjesta donose plasman na OI. Boksači i boksačice koji se ne uspiju plasirati na OI preko Europskih igara imat će mogućnost izboriti Olimpijske igre kroz još dva turnira svjetskih kvalifikacija koji su na rasporedu sljedeće godine.

Nadamo se uspješnim nastupima naših predstavnika i predstavnica, a mi ćemo vas redovno izvještavati o njihovim nastupima na Europskim igrama.

Hrvatska boksačka reprezentacija na Europskim igrama u Krakowu:

ŽENE

do 54 kg NIKOLINA ĆAĆIĆ (Omega Zagreb)

do 57 kg DEA BOLANČA (Pit Bull Split)

do 60 kg SARA BERAM (Petar Zrinski Zagreb)

MUŠKI

do 63,5 kg MATTEO KOMADINA (Rijeka)

do 71 kg PETAR KREŠIMIR KNEŽEVIĆ (Sveti Donat Zadar)

do 80 kg GABRIJEL VEOČIĆ (Brod)

do 92 kg MARKO ČALIĆ (Pula)

+92 kg MARKO MILUN (Leonardo Zagreb)

Linker
27. travanj 2024 11:56