K1 i Boks

‘Taj čovjek bi pobijedio Usyka, uopće ne sumnjam u to. Sparirao sam s mnogima, ali nitko ne spaja udarce kao on‘

Oleksandr Usyk

 Michal Chwieduk/Imago Sportfotodienst/Profimedia
Britanski teškaš Dave Allen uvjeren je kako bi Martin Bakole izašao kao pobjednik iz meča s Ukrajincem

Kada je Oleksandr Usyk, 2019. godine, kao apsolutni prvak kruzera napravio iskorak u tešku kategoriju, mnogi su tvrdili kako je premali za okršaje s "velikim dečkima", no Ukrajinac je dominantno pobio teze takvog tipa i u narednim godinama nanizao šest pobjeda u kraljevskoj diviziji, a onda, sredinom svibnja, okrunio svoj pohod pobjedom nad Tysonom Furyjem i ujedinio sve "heavyweight" pojaseve.

I dok boksačka javnost iščekuje veliki revanš Usyka i "Gypsy Kinga" (zakazan za 21. prosinca), Dave Allen, međutim, tvrdi kako postoji jedan drugi teškaš koji može pobijediti Ukrajinca, a njegovo ime je - Martin Bakole. Allen je, naime, sparirao i s Usykom i s Bakoleom, te na temelju iskustava koja vuče iz tih sparinga, smatra kako, po njegovom sudu, kongoanski nokauter predstavlja nepremostivu prepreku za aktualnog teškaškog WBA, WBC i WBO prvaka.

"Nisam mogao vjerovati da čovjek njegove veličine može povezati šest ili sedam udaraca. Sparirao sam s mnogima, uključujući i Furyja i Usyka, ali nitko ne spaja udarce kao što to on čini", prisjetio se Allen u razgovoru za Boxing Social pa nastavio: "On čak i ne baca udarce s tolikom snagom, ali je izuzetno brz i velik. Bakole bi pobijedio Usyka, uopće ne sumnjam u to, on je jednostavno prevelik i bio bi sasvim pogrešan izbor za Usyka. Jedini ljudi koji bi mu mogli stvoriti probleme su Zhilei Zhang, jer je jednako velik i moćan, odnosno Fury i Anthony Joshua, nitko drugi ne bi imao šanse s njim".

Podsjetimo, Bakole je početkom ovog mjeseca nokautirao Jareda Andersona u Los Angelesu i tako potvrdio ozbiljnost svojih namjera u pohodu na vrh teške kategorije. Nakon dominantne pobjede nad američkim teškašem, prozvao je njegovog sunarodnjaka Michaela Huntera, koji mu je nanio jedini poraz u profesionalnoj karijeri. Eddie Hearn, međutim, istaknuo je kako bi ga volio vidjeti u ringu upravo sa spomenutim Zhangom, te će biti zanimljivo vidjeti tko će sljedeći stati "na crtu" 32-godišnjem nokauteru čije su dionice posljednjih dana u neupitnom porastu.

Linker
18. rujan 2024 19:54