K1 i Boks

Tko su najbolji nokauteri među elitnim teškašima? Filip Hrgović zauzima jako visoku poziciju u poretku

Filip Hrgović vs. Emir Ahmatović

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Hrvatski teškaš velik broj svojih pobjeda ostvario je nokautiravši protivnike

Famozni boksački magazin "The Ring" ažurirao je ljestvicu najboljih teškaša na svijetu. Prošlotjedni spektakl u Rijadu ponudio je okršaj između Fabija Wardleyja i Frazera Clarkea, a do pobjede je došao Wardley.

Brutalnim nokautom u prvoj rundio Fabio je porazio Clarkea, a "The Ring" ga sada svrstava među deset najboljih svjetskih teškaša. Wardley se zasad smjestio na deveto mjesto izazivača unutar tog poretka, što ga zapravo čini desetim najboljim teškašem svijeta. Jedno mjesto ispred Wardleyja u poretku teškaša je naš Filip Hrgović.

Zanimljivo je da "El Animal" zauzima lošije mjesto od Zhileija Zhanga kojeg je porazio 2022. godine. Kineski teškaš drži visoko četvrto mjesto u poretku "The Ringovih" izazivača, a između Zhanga i Hrgovića redom su poredani Agit Kabayel, Martin Bakole i Anthony Joshua. Oleksandr Usyk nositelj je "The Ring" pojasa u teškoj kategoriji i stoga nije dio poretka izazivača, pa tako prvo mjesto ljestvice izazivača drži Tyson Fury, a zatim slijede Daniel Dubois i Joseph Parker.

Tko su najbolji nokauteri među elitnim teškašima?

Poznati boksački reporter Dev Sahni na svom Twitter korisničkom računu objavio je poredak najboljih nokautera među desetoricom najboljih svjetskih teškaša. Dakle, Sahni je uzeo top 10 teškaša prema magazinu "The Ring", izračunao je koliko posto svojih pobjeda su upisali nokautima i zatim ih je posložio na ljestvicu najboljih nokautera.

Daniel Dubois zauzima prvo mjesto tog poretka. Ubojiti "Dynamite", boksač koji je nanio jedini poraz našem Hrgoviću, čak 95,45 posto svojih pobjeda ostvario je nokautom. Kevin Johnson jedini je boksač kojeg je Dubois porazio na bodove, a taj meč održao se 2018. godine. Dubois ima ukupno 22 pobjede, od čega je 21 došla nokautom.

Odmah iza Duboisa nalazi se Fabio Wardley. 29-godišnji Englez dosad je ostvario 18 pobjeda, a 17 ih je došlo nokautom. Njegov postotak (94,44%) neznatno je slabiji od Duboisovog, ali Wardley se borio s podosta slabijom konkurencijom nego Dubois. Top 3 zatvara Anthony Joshua koji je 89,29 posto svojih pobjeda ostvario nokautom, a na visokom četvrtom mjestu je Filip Hrgović.

"El Animal" iza sebe ima 17 pobjeda u profesionalnom boksu, a 14 ih je ostvario nokautiravši svoje protivnike. 82,35 posto pobjeda nokautom vrlo je impresivna statistika. Trojica boksača koje je Hrgović porazio na bodove su Zhilei Zhang, Sean Turner i čvrsti Kevin Johnson, boksač kojeg smo ranije spomenuli kao jedinog borca kojeg je Dubois porazio na bodove. Johnson je upisao 22 poraza u karijeri, a samo triput gubio je prekidom. Anthony Joshua, Martin Bakole i naš Petar Milas uspjeli su ga poraziti prekidom.

Vratimo se još malo na ljestvicu najučinkovitijih nokautera. Interesantan je podatak da Oleksandr Usyk kao donedavno apsolutni prvak teške kategorije na ovoj ljestvici drži deseto mjesto. Ukrajinac je 63,33 posto pobjeda ostvario nokautom. Podsjećamo, Usyk je veći dio karijere proveo u kruzer kategoriji, ali nikada Usyk nije bio nokauter. Nokauterska moć ne spada među njegove glavne alate za pobjedu, a teško je i zamisliti koliko bi Usyk bio opasan boksač kada bi imao snagu udarca poput Duboisa ili recimo Joshue. Tyson Fury kojeg za nešto više od dva mjeseca čeka okršaj s Usykom, sedmi je u poretku nokautera. 70,59 posto njegov je nokauterski učinak, a može se reći kako ni "Gypsy King" nije nokauter, unatoč nevjerojatnim gabaritima.

Napominjemo, na ovoj ljestvici svrstano je samo deset najboljih teškaša prema magazinu "The Ring". Dakle, ljestvica ne obuhvaća kompletnu tešku kategoriju, pa zato npr. Deontay Wilder nije u ovom poretku. Kad bi Wilder bio rangiran unutar top 10, zauzimao bi prvo mjesto u nokauterskom poretku, jer on je čak 97,68 posto svojih pobjeda ostvario nokautom.

Linker
16. listopad 2024 13:03