K1 i Boks

Usyk otkrio koliko još mečeva planira odraditi prije umirovljenja: Želi se boriti i protiv Canela

Oleksandr Usyk

 Ukrinform/Shutterstock Editorial/Profimedia
35-godišnji ukrajinski teškaš ne planira još dugo nastupati u profesionalnom boksu

Oleksandr Usyk već sada je jedan od najvećih boksača u posljednjih 10 godina, a zasigurno i ponajveći u 21. stoljeću. Kroz amatersku karijeru uzeo je sva tri najveća zlata. Bio je olimpijski, svjetski i europski prvak, a 2013. godine odradio je profesionalni debi.

Dok je nastupao u ‘‘cruiser‘‘ kategoriji, ujedinio je sve titule svjetskog prvaka i kao neporaženi boksač prešao je u ‘‘kraljevsku‘‘ tešku kategoriju. Trenutno je na četiri pobjede u četiri teškaška nastupa, a samo mu WBC-ov pojas nedostaje da bi postao apsolutnim prvakom teške kategorije.

Taj pojas trenutno je u vlasništvu Tysona Furyja, a vrlo je izgledno da će se njih dvojica obračunati nekad tijekom sljedeće godine. Fury se želi boriti u 12. mjesecu ove godine, ali Usyk je jasno rekao kako nije spreman boriti se tada i Fury će se vjerojatno boriti protiv Joshue u 12. mjesecu.

Pobijedi li ‘‘Gypsy King‘‘ u tom dvoboju, preostat će samo da se on i Usyk obračunaju za apsolutnog vladara teške kategorije. Usyk je nakon pobjede nad Joshuom u njihovom drugom obračunu naglasio kako ga sada zanima Fury i nitko više. To je ostavilo dojam da bi se Usyk mogao uskoro i umiroviti, naročito ako ga ne upare s Furyjem.

Ukrajinac je u intervjuu objavljenom na njegovom YouTube kanalu otkrio koliko se još dugo planira boriti prije nego se povuče iz profesionalnog boksa.

‘‘Mogu se boriti još najviše tri puta. To je period u kojem realno mogu održati svoju top formu i biti na vrhuncu. Borio bih se protiv Furyja, Canela i odradio bih oproštajni meč na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Canelo je pričao da se želi boriti protiv mene. Bio bi to ‘freak‘ meč koji bi odradio samo zbog novca, a ljudi ionako govore da sam ‘frik‘. Ako Fury i Joshua ugovore meč, neka se prvo oni obračunaju. Ali svi očekuju Usyka protiv Furyja za ujedinjenje titula, jer to je nešto što nismo godinama vidjeli u teškoj kategoriji.‘‘, rekao je sjajni ukrajinski boksač.

Posljednji apsolutni prvak teške kategorije bio je Lennox Lewis koji je sve titule držao od 11. mjeseca 1999. godine do 4. mjeseca 2000. godine. Dakle, preko 20 godina nismo imali neprikosnovenog prvaka u teškoj kategoriji.

Što se Canela tiče, on je u petom mjesecu izrazio želju boriti se protiv Usyka, ali pod uvjetom da niti jedan borac ne bude iznad 91,2 kg. Bio bi to ogroman skok u kategoriji za Canela, ali Meksikanac je donekle prizemljen nakon što ga je Dmitry Bivol pobijedio u kategoriji do 79 kilograma. Razlika u veličini između Usyka i Canela bila bi drastična i Ukrajinac bi bio veliki favorit.

Meč protiv Furyja zapravo je najsmisleniji za Usyka u ovom trenutku i nadamo se kako ćemo uistinu i gledati tu borbu sljedeće godine.

Linker
17. travanj 2024 00:41