K1 i Boks

Usyk večeras boksa na ‘domaćem terenu‘: Saznajte sve o stadionu koji će večeras biti prepun Ukrajinaca

Oleksandr Usyk (lijevo) i Daniel Dubois (desno)

 Screenshot (YouTube) | PROFIMEDIA
Neporaženi ukrajinski teškaš titule će braniti u Poljskoj, ali pred mnoštvom ukrajinske publike

Podosta kritika na račun Alena Babića i njegovog meča za svjetsku titulu temeljeno je na lokaciji na kojoj se meč održavao. Lukasz Rozanski i Alen Babić u Poljskoj su boksali za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u bridger kategoriji, a kritičari su isticali da se mečevi za svjetsku titulu boksaju na ‘‘elitnijim‘‘ lokacijama.

Oni nešto upućeniji u boksačka zbivanja znaju da to ipak nije u potpunosti točno, a dokaz tome dobivamo između ostalog i večeras. Oleksandr Usyk i Daniel Dubois također će boksati u Poljskoj, a tri svjetske titule ulog su u ovom meču. Usyk će braniti WBA, IBF i WBO svjetske titule, a poljski grad Wroclaw bit će grad domaćin.

Radi se o gradu na jugozapadu Poljske, nedaleko od granice sa Češkom. Prema podacima iz 2022. godine, u Wroclawu živi 673 tisuće ljudi, dok šire područje nastanjuje 1,2 milijuna ljudi. No, zašto su Usyk i njegov tim odabrali baš ovaj grad?

Prema podacima s početka 2022. godine, u Wroclawu je živjelo oko 100 tisuća Ukrajinaca. Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, taj broj se prema procjenama drastično povećao i procjene govore da oko 250 tisuća Ukrajinaca trenutno živi u Wroclawu. Dakle, Usyk dolaskom u Wroclaw pruža priliku mnoštvu iseljenih Ukrajinaca da uživo pogledaju njegov meč, a dodamo li informaciju da je prije dva dana obilježen Dan nezavisnosti u Ukrajini, jasno vam je koliki će biti nacionalni naboj na tribinama stadiona u Wroclawu.

Usyku će ovo biti 12. uzastopni meč izvan granica Ukrajine, ali ukrajinski boksač na konferenciji za medije istaknuo je kako će ovaj put imati osjećaj domaćeg terena.

‘‘Putovao sam diljem svijeta i borio se na domaćim terenima svojih protivnika. Ovaj meč u Poljskoj bit će mi najbliži domu. Nadam se da ćete uživati u svemu što će se dogoditi 26. kolovoza (osmi mjesec) u Wroclawu. Jako sam sretan jer sam ponovno u Poljskoj (2016. godine porazio je Krzystofa Glowackog u Poljskoj, op.a.). Jako dobro sam primljen, a ovdje sam postao WBO-ovim svjetskom prvakom u kruzer kategoriji, porazivši Glowackog. Jedan drugog smo prebijali, a sada, sedam godina kasnije, prikupio sam nekoliko pojaseva i branit ću ih u Poljskoj. Želim zahvaliti Poljacima na podršci koju pružaju Ukrajini.‘‘, rekao je Usyk.

Dotaknimo se stadiona na kojem će se održati ovaj boksački spektakl. Stadion Wroclaw od 2021. godine iz sponzorskih razloga poznat je pod imenom Tarczynski Arena Wroclaw, a radi se o imenu poznate poljske korporacije koja djeluje u mesnoj industriji. Stadion je otvoren 2011. godine, a izgrađen je ususret Europskom nogometnom prvenstvu održanom 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Poljski prvoligaš Śląsk iz Wroclawa nastupa na ovom lijepom stadionu koji je uvršten u najelitniju, četvrtu kategoriju prema UEFA-inim kriterijima za licenciranje stadiona.

Inače, stadion je otvoren boksačkim spektaklom. Vitalij Kličko 2011. godine na ovom stadionu branio je WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a protivnik mu je bio Poljak Tomasz Adamek. Tehničkim nokautom u desetoj rundi slavio je Kličko. Otprilike 45 tisuća ljudi našlo se na stadionu te večeri, a službeni kapacitet stadiona iznosi 45 105 sjedećih mjesta.

Ulaznice za meč između Usyka i Duboisa još uvijek nisu u potpunosti rasprodane, ali pretežno su u ponudi ostala ona najskuplja, VIP mjesta. Ulaznice se možda i rasprodaju do večeras, a ne sumnjamo da će atmosfera na stadionu u Wroclawu biti fantastična. Mnoštvo Ukrajinaca i Poljaka gromoglasno će navijati za Usyka, a slobodno možemo reći da se Dubois večeras bori na gostujućem terenu.

Meč između Duboisa i Usyka na rasporedu je oko 23:00h, a prijenos borbe možete pogledati putem Nove TV, gol.hr-a i Arene Fight.

Linker
30. travanj 2024 04:38