K1 i Boks

Usykov menadžer reagirao na meč Ngannoua i Furyja: ‘Najveća smijurija u povijesti boksa‘

Egis Klimas

 Foto Olimpik/NurPhoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
Egis Klimas još uvijek je nezadovoljan jer nisu uspjeli ispregovarati meč s Tysonom Furyjem

Dobar dio prve polovice godine Tyson Fury proveo je u pregovorima s Oleksandrom Usykom. 29. travnja (četvrti mjesec) jedno vrijeme se spominjao kao datum njihovog međusobnog obračuna, a pobjednik tog meča postao bi apsolutnim prvakom teške kategorije.

Bio bi to jedan od najvećih mečeva koje boks trenutno može ponuditi, ali Usyk i Fury nisu se uspjeli dogovoriti. Tyson Fury u više navrata mijenjao je uvjete te je iziskivao sve više od Ukrajinca i njegovog tima. Usyk je tolerirao takve poteze do jednog trenutka, ali bilo je pitanje vremena kada će ‘‘kap preliti čašu‘‘.

Usyk se u trećem mjesecu povukao iz pregovora i okrenuo se drugim opcijama. Brzo je Daniel Dubois isplivao kao obvezni izazivač za Usykovu WBA titulu, a Usyk i Dubois boksati će 26. kolovoza (osmi mjesec) ove godine. Tyson Fury ostao je bez potencijalnog protivnika nakon propalih pregovora s Ukrajincem, a WBC nije imao obveznog izazivača za Furyjev pojas.

Proveo je Fury jedno vrijeme u prozivanju pojedinih teškaša, ali protivnika nije uspio pronaći. Tu se otvorila mogućnost da Fury odradi meč protiv Francisa Ngannoua, jer ‘‘Predator‘‘ je početkom godine izašao iz ugovora s UFC-om i slobodan je ugovoriti veliki boksački meč.

Očito je Fury shvatio da adekvatnog protivnika trenutno ne može pronaći i stoga se otvorio boksačkom meču protiv najboljeg MMA teškaša. Danas je došla službena potvrda, a Ngannou i Fury snage će odmjeriti 28. listopada (10. mjesec).

I dok su mnogi uzbuđeni zbog ovog meča, naravno da postoji i određen broj kritičara koji smatraju da se radi o neozbiljnoj i nepotrebnoj borbi. Očekivano, među kritičarima se našao i Usykov menadžer Egis Klimas. On je na vijest o meču između Furyja i Ngannoua reagirao uz oštre kritike.

‘‘Najveća smijurija u povijesti boksa! Žao mi je, ali ovo nije boks, ovo je cirkus. Tyson Fury je od pozitivne boksačke figure postao negativni džoker u cirkusu.‘‘, napisao je Klimas.

Usyk i njegov tim očito su i dalje nezadovoljni jer nisu uspjeli ispregovarati meč protiv Furyja. Ukrajinac je nekoć ujedinio titule u kruzer kategoriji i silno želi ujediniti titule u teškoj kategoriji. Pobjeda nad Furyjem potrebna mu je kako bi došao do tog cilja, ali Usyk ne želi dopustiti Furyju da ga ucjenjuje i nameće ultimatume tijekom pregovora.

Nadajmo se da će tijekom sljedeće kalendarske godine ipak doći do meča između njih dvojice, ako u međuvremenu ne izgube svoje titule.

Linker
03. svibanj 2024 01:22