K1 i Boks

Veliki boksački meč zakazan za ovaj vikend našao se pod znakom upitnika: Benn je pozitivan na doping

Conor Benn

 Screenshot (youtube, Matchroom Boxing)
26-godišnji britanski boksač bio je pozitivan na supstancu koju inače koriste žene

Veliki boksački meč koji bi se ovog vikenda trebao održati u londonskoj O2 Areni našao se pod velikim znakom upitnika. Conor Benn (21-0) i Chris Eubank Jr. (32-2-0) trebali su se obračunati i na neki način nastaviti rivalstvo njihovih očeva.

Naime, Nigel Benn i Chris Eubank Sr. borili su se 1990. i 1993. godine. Eubank je slavio u prvoj borbi, a drugi meč završen je remijem. Sada, 29 godina kasnije, njihovi sinovi trebali su odmjeriti snage, ali Conor Benn bit će krivac ako se meč ne održi.

Britanski boksač bio je pozitivan na dopinškom testiranju, a u krvi mu je pronađen klomifen, lijek koji se inače koristi za liječenje neplodnosti kod žena koje nemaju ovulaciju. Radi se o supstanci zabranjenoj od strane Svjetske antidopinške agencije.

Chris Eubank Jr. i dalje se želi boriti, unatoč Bennovom pozitivnom testu.

‘‘Zatražili smo savjet liječnika. Time se može podići razina testosterona, ali eksperti s kojima smo se konzultirali smatraju da Benn ne može steći nikakvu prednost uzimanjem te supstance. Razgovarali smo s našim boksačem (Eubankom) i on bi rado odradio meč.‘‘, rekao je Kalle Sauerland, Eubankov promotor.

Naravno da je i Conor Benn voljan odraditi meč, ali Nadzorni odbor britanskog boksa objavio je kako neće odobriti održavanje ovog meča. Odvjetnički timovi organizatora borbe pokušat će ipak omogućiti održavanje ovog meča, a moguće je da se i neki drugi odbor umiješa i odluči sankcionirati ovaj meč. Slična stvar dogodila se 2012. godine kad je Luksemburški savez uskočio za meč Davida Hayea i Dereka Chisore, nakon što je Chisora ostao bez licence zbog nereda na konferenciji za medije nakon poraza od Vitalija Klička.

Benn je pao na testiranju od strane VADA-e, dok je testove koje je odradio pod nadležnosti UK-Anti Doping agencije prošao. Eddie Hearn istaknuo je kako pregovori s Nadzornim odborom i dalje traju te je moguće da ih ipak navedu na promjenu odluke.

U svakom slučaju, ovo je neželjena distrakcija za obojicu boksača, samo tri dana uoči borbe koja bi se trebala održati u subotu navečer. Sutra ćemo vjerojatno znati konačnu odluku jer u petak bi borci trebali stati na vagu.

Linker
27. travanj 2024 00:34