K1 i Boks

(VIDEO) Prednost domaćeg terena: Dubois je prošli meč trebao izgubiti, ali spasilo ga je pravilo britanskog saveza

Daniel Dubois

 Screenshot (youtube, Tnt Sports Boxing)
Danas će Daniel Dubois boksati za tri svjetske titule, ali prošli meč bio je jako blizu poraza nokautom

Daniel Dubois večeras će boksati najveći meč u svojoj dosadašnjoj profesionalnoj boksačkoj karijeri. 25-godišnji Britanac borit će se protiv Oleksandra Usyka, Ukrajinca koji će u tom meču braniti WBA, IBF i WBO titule svjetskog prvaka. Porazi li Usyka, Dubois će se prometnuti kao nova velika zvijezda britanskog boksa, a otvorit će mu se i vrata za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji, jer Tyson Fury dijeli istog promotora s Danielom Duboisom.

No, nećemo ići tako daleko u budućnost, nego ćemo se nakratko vratiti u prošlost. Daniel Dubois krajem prošle kalendarske godine branio je titulu, točnije status WBA (Regular) prvaka. Radi se zapravo o statusu prvog izazivača prema WBA rang ljestvici, a u slučaju da WBA ostane bez svog prvaka, onda ‘‘Regular‘‘ prvak biva promoviran u novog prvaka uz kojeg stoji titula ‘‘Super‘‘.

Nećemo previše duljiti oko toga, nego ćemo se osvrnuti na Duboisov posljednji meč. Mladi Britanac krajem 2022. godine boksao je protiv Kevina Lerene, a iako je Lerena opasan boksač, očekivala se rutinska pobjeda Duboisa. Već sredinom prve runde postalo je jasno da Dubois neće lako doći do pobjede. Lerena je uzdrmao Duboisa i Britanac je prvi put u toj borbi završio na tlu. Uslijedilo je brojanje, a Dubois je djelovao dezorijentirano. Nakon samo 10-ak sekundi na nogama, Dubois je pokleknuo i ponovno mu je sudac brojao. Pridigao se Dubois 35 sekundi prije kraja prve runde i spašavao je živu glavu do kraja prve runde. 20-ak sekundi ovaj put je izdržao Dubois prije nego je ponovnozavršio koljenom oslonjen na tlu. Uslijedilo je treće brojanje u prvoj rundi, a po završetku brojanja, uslijedio je i kraj prve runde.

Dubois je uspio preživjeti prvu rundu, ali situacija je izgledalo jako loše po Daniela Duboisa. Minuta odmora dobro je došla Duboisu i Lerena ga u drugoj rundi nije uspio ponovno poslati na tlo. Pritiskao je Južnoafrikanac, ali Dubois je pronašao ritam, uspostavio je određenu kontrolu i u potpunosti se oporavio.

Tempo se donekle smirio krajem druge runde i dobrim dijelom treće runde, sve do 50-ak sekundi prije završetka treće dionice. Tada Dubois precizno pogađa desnicom i ovaj put je Lerena završio na tlu. Sudac je brojao do osam, a potom je pustio Lerenu da se vrati u meč. Dubois je namirisao krv i krenuo je po pobjedu prekidom. Samim krajem runde, točnije sa zvukom zvona za kraj runde, Dubois je uspio ponovno uzdrmati Lerenu koji je uz pomoć konopa ostao na nogama. Iako je rundi došao kraj i Lerena je trebao dobiti minutu odmora, sudac je procijenio da Lerena ne može nastaviti i prekinuo je borbu.

Bila je to vrlo kontroverzna odluka ako uzmemo u obzir sve što se dogodilo u prvoj rundi. Ništa manje uzdrman nije bio niti Dubois, a za razliku od Lerene, Dubois je triput završio u nokdaunu. Sudac je Duboisu dopustio priliku za oporavak između rundi, ali Kevin Lerena nije dobio takvu privilegiju od strane britanskog suca Howarda Fostera. Dubois je slavio prekidom po isteku treće runde, Lerena se naknadno žalio na ishod, ali žalba očekivano nije uvažena.

Dubois je puno sreće imao jer se meč održavao u Engleskoj. Naime, prema WBA-ovim pravilima, meč bi trebao završiti nakon tri nokdauna unutar jedne runde. Međutim, Nadzorni odbor britanskog boksa ne priznaje to pravilo i pravilo se ne primjenjuje u mečevima koji su pod njihovom ingerencijom. Time je Dubois dobio priliku vratiti se nakon tri nokdauna, a ta pobjeda gurnula ga je u priliku da se bori za tri svjetske titule. Kevin Lerena sada vjerojatno još više žali zbog tog poraza, ali jednostavno se upoznao s prednostima koje domaći teren nosi za domaćeg borca.

Linker
24. travanj 2024 23:51