K1 i Boks

(VIDEO) Unaprijed otpisani veteran teško nokautirao britansku uzdanicu oduzevši mu svjetsku titulu

Kiko Martinez vs. Kid Galahad

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Vrhunski posao odradio je od mnogih otpisani Španjolac Kiko Martinez protiv Kida Galahada

Vladavina Kida Galahada (28-2, 17 KO) s trona IBF-ove perolake kategorije trajala je tek jedan meč, odnosno samo tri mjeseca. Britanski boksač rođen u Kataru kao Abdul-Bari Awad završio je nokautiran već u prvoj obrani titule, upisavši tako jedan od vizualno najtežih poraza nekog svjetskog prvaka u 2021. godini.

31-godišnji Galahad je u glavnoj borbi Matchroomove priredbe održane u Sheffieldu imao protivnika po mjeri. Bio je to 35-godišnji Kiko Martinez (45-10-2, 30 KO), čovjek koji je 2013. i 2014. godine držao svjetsku titulu u super bantamu te po mnogima najbolji španjolski boksač u povijesti. Ali, isto tako boksač za kojeg su mnogi komentirali kako nije zaslužio ovu priliku te kako su njegovi najbolji dani iza njega. Očito dodatno motiviran takvim komentarima, Kiko je u Britaniju došao skinuti njihovog ljubimca s trona.

Meč koji je odmah ponudio akciju Galahad je bolje otvorio, preuzeo je kontrolu i četiri runde boksao je šampionski. Otvorio je posjekotinu iznad oka svog protivnika i sve je vodilo opravdanju očekivanja, uvjerljivoj pobjedi. Ipak, u petoj rundi i to pred njen sam kraj, pronašao je hrabri Španjolac svoj trenutak. Povezao je kombinaciju kojom je Galahada bacio u probleme i vjerojatno bi ga završio već tada da kraj runde nije bio blizu.

Ipak, vrijeme u kutu između pete i šeste runde očito mu nije bilo dovoljno. Već prvim udarcem u šestoj rundi pogodio je tamo gdje je trebalo i završio posao. Galahad je bio na podu bez ikakve šanse za povratak u meč, a Martinez je mogao slaviti itekako neočekivan uspon na svjetski tron, drugi u svojoj karijeri.

Da ovo ne bude jedino iznenađenje na istoj priredbi pobrinula se Alycia Baumgardner, zahvaljujući čijoj izvedbi je Britanija na ovoj priredbi ostala bez dvije titule. Ona je prekidom u četvrtoj rundi savladala Terri Harper, oduzevši joj WBC titulu super perolake kategorije.

Nije ovo bila dobra noć za britanski boks, no drago nam je vidjeti kako je ipak moguće dočekati iznenađenja. Matchroomov matchmaking u posljednje vrijeme je onakav kakav to omogućuje.

Linker
15. travanj 2024 05:44