K1 i Boks

WBC-ov predsjednik nastavlja inzistirati na ‘revolucionarnoj‘ ideji: ‘Želimo smanjiti šanse za kontroverzama‘

Tyson Fury (lijevo) vs. Oleksandr Usyk (desno)

 AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Mauricio Sulaiman i dalje se nada kako bi meč između Furyja i Usyka mogao dobiti duplo veći broj sudaca koji odlučuju pobjednika

Sjećate li se revolucinarnog prijedloga Mauricija Sulaimana, WBC-ovog predsjednika koji je mjesecima uoči meča između Furyja i Usyka tražio povećanje broja sudaca koji će bodovati meč.

Sulaiman je pokušavao uvjeriti boksački svijet kako taj meč zaslužuje šestoricu sudaca, čime bi se umanjile šanse za kontroverzu i pogrešnu odluku po pitanju pobjednika. Njegov prijedlog nije bio uvažen i ostalo se pri trojici sudaca koji su odlučivali pobjednika. Na koncu smo imali podijeljenu sudačku odluku. Dva suca meč su bodovala u korist Usyka, a jedan sudac vidio je Furyja kao boljeg u tom okršaju.

Kasnije ove godine (21.12.), Oleksandr Usyk i Tyson Fury ponovno će dijeliti ring, a Sulaiman ne planira odustati od svoje ideje. WBC-ov predsjednik nastavlja inzistirati šestorici sudaca i u razgovoru za Casino Reviews ponovno je iznosio svoje argumente.

‘‘Lobirat ću da mečevi pod okriljem WBC-a imaju šestoricu sudaca i uskoro ćemo početi s tim. Druge organizacije i promotori nisu prihvatili ideju, stoga ćemo to raditi u mečevima koji su pod WBC-om. Odradili smo nekoliko takvih mečeva u Meksiku i sada ćemo nastaviti s tim te ćemo pratiti kako se razvijaju stvari.‘‘, započeo je Sulaiman, a zatim se osvrnuo na meč između Usyka i Furyja koji je lako mogao dobiti drukčiji ishod zbog ‘‘samo‘‘ trojice sudaca.

‘‘Zadovoljan sam bodovanjem tog meča. Sve se svelo na 11. rundu koju su dvojica sudaca bodovala u korist Usyka, a jedan od njih dodijelio je tu rundu Tysonu Furyju. Da je Mike Metcalfe bodovao rundu u korist Usyka, bila bi to pobjeda jednoglasnom odlukom. Ali, da je Mike Fitzgerald presudio u korist Furyja, tada bi Fury došao do pobjede u tom meču. Ta runda bila je posebno tijesna, a snažni Usykov udarac ljevicom pretkraj runde bio je presudan. Bodovanje mečeva kompliciran je zadatak, ali smatram kako je pobjeda podijeljenom odlukom najpravedniji ishod tog meča. Naš cilj je da maksimalno smanjimo šanse za kontroverzom i zato želimo šestoricu sudaca.‘‘, pojasnio je Sulaiman.

Problem kod te brojke mogao bi biti povećan broj neriješenih ishod. Kod neparne brojke sudaca, šanse za remijem puno su manje nego u slučaju parnog broja. Međutim, poveća brojka na kojoj inzistira Sulaiman mogla bi suzbiti taj problem, a očito je WBC-ov plan da izguraju tu ideju do samog kraja, sviđalo se to drugim federacijama ili ne.

Linker
20. lipanj 2024 19:47