K1 i Boks

Zhilei Zhang želi ukrasti Hrgovićev veliki meč: ‘Joshua treba mene odabrati, meč s Hrgovićem nema marketinškog smisla‘

Zhilei Zhang (lijevo), Filip Hrgović (gore desno), Anthony Joshua (dolje desno)

 Li Ying/Xinhua News/Profimedia | Nureldine/Afp/Profimedia | Nick Potts/Pa Images/Profimedia
WBO-ov privremeni prvak teške kategorije silno je zainteresiran za obračun s Anthonyjem Joshuom

Zagužvalo je pri vrhu teške kategorije u boksu, to sa sigurnošću možemo reći. Proteklih godina nekoliko istih imena gledali smo pri samom vrhu (Fury, Wilder, Joshua, Usyk), ali sada su tu Filip Hrgović, Zhilei Zhang, Daniel Dubois, a potencijal za napad na sam vrh također imaju Joseph Parker, Frank Sanchez, Jared Anderson, Agit Kabayel, pa čak i pomalo zaboravljeni Andy Ruiz.

Naš Filip Hrgović u ponajboljoj je poziciji kad je u pitanju napad na svjetsku titulu. ‘‘El Animal‘‘ je prvi izazivač na IBF-ovoj rang ljestvici, a čelni ljudi IBF-a najavili su kako će Hrgovića odrediti kao obveznog izazivača, nakon što Usyk i Fury odrade svoj meč 17. veljače (drugi mjesec). Odluče li Fury i Usyk boksati revanš, IBF-ov tron bit će upražnjen, a Hrgović će boksati protiv najbolje rangiranog izazivača za IBF-ov pojas.

Anthony Joshua trebao bi biti njegov protivnik, kako sada stvari stoje. Međutim, jedan teškaš pokušava se umiješati u cijelu priču, a radi se o WBO-ovom privremenom prvaku teške kategorije. Zhilei Zhang drži status ‘‘interim‘‘ prvaka još od četvrtog mjeseca protekle godine i pobjede nad Joeom Joyceom. Zhang je čak dvaput porazio Joycea tijekom prošle kalendarske godine i time je isprao ‘‘gorak okus‘‘ poraza koji je pretrpio 2022. godine u meču protiv Filipa Hrgovića. Zhang sada pokušava ‘‘ukrasti‘‘ Hrgoviću meč protiv Joshue, a u razgovoru za FightHype, Zhang je dao izjavu koja pomalo podcjenjivački zvuči prema Filipu Hrgoviću.

‘‘Kad pogledate na Joshuin potencijalni meč s Filipom Hrgovićem, ta borba nema previše marketinškog smisla. Bude li se Joshua borio protiv mene, cijela Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo i Bliski istok gledat će taj meč.‘‘, rekao je Zhang, a zatim je istaknuo još jedan argument zbog kojeg bi Joshua trebao odabrati njega kao sljedećeg protivnika.

‘‘Joshuini prijašnji protivnici bili su ljevaci i boksali su iz kontragarda. Usyk boksa iz kontragarda, kao i Otto Wallin. Joshua je naviknut na mečeve protiv ljevaka i jako dobro mu ide pobjeđivanje takvih boksača. Stoga, idemo! Poštujem Josepha Parkera, ali želim Joshuu kao idućeg protivnika.‘‘, poručio je kineski teškaš.

Nema sumnje da će Zhang pokušavati igrati na kartu kineske publike i marketinške isplativosti. Zhang i njegov tim konstantno ističu kako je Zhilei ‘‘velika zvijezda‘‘ u Kini, a promotor Terry Lane tvrdi da je između 50 i 60 milijuna Kineza pratilo prvi meč između Zhanga i Joycea.

Ipak, Zhilei Zhang možda bi trebao pokazati više poštovanja prema Hrgoviću, jer radi se o jedinom boksaču koji ga je porazio u profesionalnim vodama. Istina da Zhang nije mogao prihvatiti taj poraz i smatrao je da su ga suci ‘‘pokrali‘‘, ali Filip Hrgović službeni je pobjednik i Zhang ne bi trebao pokušavati preskočiti red.

Linker
11. svibanj 2024 18:14