Ostalo

Benson Henderson taktički perfektnom izvedbom pobijedio Queallyja na gostujućem terenu u Dublinu

Peter Queally (lijevo) vs. Benson Henderson

 Brian Lawless/PA Images/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove lake kategorije kontrolirao je meč od početka do samog kraja

Bellator 285 event u glavnoj borbi večeri ponudio je obračun domaće uzdanice Petera Queallyja i legendarnog Bensona Hendersona. Queally je tražio povratak pobjedama nakon što ga je Patricky Freire u 11. mjesecu 2021. godine nokautirao u borbi za prvaka Bellatorove lake kategorije. Taj meč također je održan u Dublinu. Što se Bensona Hendersona tiče, bivši UFC-ov prvak tražio je drugu pobjedu zaredom.

Peter Queally agresivno je otvorio meč i pokušao je nametnuti svoj ritam od prve sekunde. Nema sumnje kako ga je nosila i atmosfera pred domaćom publikom, ali Benson Henderson ostao je miran i staložen. ‘‘Smooth‘‘ je krenuo po rušenje nakon minutu i pol prve runde, ali Queally je dvama lijepim ‘‘scrambleovima‘‘ obranio pokušaje bivšeg UFC-ovog prvaka lake kategorije. Nakon toga dvoranom se začula pjesma ‘‘Zombie‘‘ uz koju Queally inače ulazi u kavez, ali Henderson je ubrzo ipak došao do rušenja, a Queallyja je pritisnuo uz kavez i zadao je nekolicinu udaraca koljenom u njegovo bedro. Irac se minutu i pol prije kraja runde izvukao iz te situacije, ali Henderson ga je ekspresno vratio u identičnu poziciju gdje ga pritišće uz ogradu kaveza, a Queally je pritom jednim koljenom oslonjen na tlo. Ponovno se Queally uspio izvući i agresivno je krenuo ka Hendersonu kako bi pokušao ‘‘ukrasti‘‘ rundu pred sam kraj. Ipak, runda je završila s nekoliko lijepih ‘‘low kickova‘‘ od strane ‘‘Smootha‘‘.

Druga runda započela je pauzom od nekoliko minuta jer je Henderson na samom početku runde pogodio Queallyja u međunožje. Dobar dio druge runde protekao je ponovno u Hendersonovim pritscima uz ogradu kaveza, ali niti jedan borac nije pogađao konkretnijim udarcima koji nanose veću štetu i donose mogućnost finiša. Henderson je ipak bio osjetno aktivniji i marljivo je skupljao bodove kod sudaca.

Henderson je kroz prve dvije runde pronašao svoju putanju do pobjede i u istom tonu nastavio je u trećoj rundi. Queally nije imao previše rješenja za Hendersonov pritisak uz ogradu kaveza, a ‘‘Bendo‘‘ je sredinom treće runde ponudio i nešto konkretnije akcije gdje je nekoliko puta pogodio Quellyja laktovima, kao i ponekim boksačkim kombinacijama. Irčev govor tijela odavao je određenu frustraciju jer ga Henderson konstantno dovodi u situaciju iz koje se Peter jako teško izvlačio.

Uzdrmao je Henderson svog protivnika početkom četvrte runde, a vjerovali ili ne, ponovno ga je pritisnuo uz žicu i serijom udaraca tražio je prekid. Borac irskog SBG-a uspio se ipak oporaviti, ali Henderson je i dalje vršio isti presing kao u prethodne tri runde. Kad bi se Queally i pridigao, Henderson bi ga ispogađao laktovima i ‘‘low kickovima‘‘ te bi ga ubrzo vratio u istu poziciju. Iako u ovoj fazi nismo gledali naročito uzbudljiv meč, zapravo je sjajno gledati kako iskusni Henderson besprijekorno provodi svoju taktiku. 202-39 bila je statistika udaraca u korist Hendersona minutu i pol prije kraja četvrte runde.

Mnogi će vjerojatno reći da se ovdje radilo o podosta dosadnjikavom meču, ali treba cijeniti Hendersonovo pridržavanje taktike i rutinsko koračanje ka pobjedi na gostujućem terenu. Čak je i glasna irska publika podosta utihnula kako je meč odmicao, jer bilo je vidljivo da Henderson dominira i kontrolira ovu borbu. Peta runda ponudila je gotovo pa identičnu priču kao ostale runde i ‘‘Smooth‘‘ je klasičnim ‘‘grindom‘‘ došao do svoje 30. pobjede u 41. profesionalnom meču.

38-godišnji Benson kroz 2020. i 2021. godinu upisao je tri poraza zaredom, a početkom ove godine porazio je Islama Mamedova podijeljenom sudačkom odlukom. Večeras je protiv Queallyja pokazao kako se i dalje može nositi s rangiranim borcima unutar Bellatorove lake kategorije. Henderson je u ovaj meč ušao kao trećerangirani izazivač lake kategorije, dok je Queally bio na sedmom mjestu. Henderson je nakon pobjede prozvao pobjednika nadolazećeg meča između prvaka Patrickyja Freirea i Usmana Nurmagomedova. Taj meč održat će se 18. studenog (11. mjesec), a ‘‘Smooth‘‘ očito želi napad na titulu. Bellatorov pojas bio bi sjajan način za povući se u mirovinu. UFC-ovu titulu nekoć je držao, a pojas u UFC-ovoj lakoj kategoriji branio je tri puta, što ga čini rekorderom zajedno s Khabibom Nurmagomedovim, B.J. Pennom Frankiejem Edgarom.

Irac Peter Queally je tvrd borac ali Henderson mu je nanio sedmi poraz u 21. profesionalnom nastupu (13-7-1). 2-3 je njegov omjer pod okriljem Bellatora i realnost je kako se ‘‘The Showstopper‘‘ trenutno ne može nositi s onim najboljim borcima u lakoj kategoriji.

Yoel Romero u sunaslovnoj borbi večeri brutalnim nokautom umirovio je Melvina Manhoefa, a više o tom meču, kao i snimku nokauta možete pogledati OVDJE.

Kompletne rezultate Bellator 285 eventa održanog u Dublinu možete pročitati pri dnu ovog teksta.

Bellator 285 - rezultati

Glavni dio priredbe:

Benson Henderson def. Peter Queally via jednoglasnom sudačkom odlukom (49-45 x3)

Yoel Romero def. Melvin Manhoef via KO/TKO - R3, 3:34

Leah McCourt def. Dayana Silva via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 30-27, 30-27)

Pedro Carvalho def. Mads Burnell via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28, 29-28)

Ciaran Clarke def. Rafael Hudson via submission (RNC) - R3, 2:50

Karl Moore def. Karl Albrektsson via submission (RNC) - R2, 3:36

Preliminarni dio priredbe:

Brian Moore def. Arivaldo Lima da Silva via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Brett Johns def. Jordan Winski via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-26, 30-26)

Darragh Kelly def. Kye Stevens via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-26, 30-26)

Kane Mousah def. Georgi Karakhanyan via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Kenny Mokhonoana def. Alex Bodnar via submission (‘giljotina‘) - R1, 2:42

Asael Adjoudj def. Jordan Barton via TKO - R1, 2:39

Luca Poclit def. Dante Schiro via submission (modified arm-triangle) - R2, 4:31

Linker
20. travanj 2024 15:13