Ostalo

Demetrious Johnson vjeruje u svoje sposobnosti: ‘Mogu se nositi s Yanom i Sterlingom‘

Demetrious Johnson

 Screenshot (youtube, One Championship)
Jedan od najvećih boraca u povijesti smatra da bi razliku u veličini nadomjestio svojim vještinama

Tri i pol godine prošle su otkako je Demetrious Johnson napustio UFC i potpisao za azijsku promociju ONE Championship. UFC i ONE tada su odradili razmjenu. Ben Askren otišao je u UFC, dok je azijska promocija postala bogatija za jednog od najboljih MMA boraca u povijesti.

To se kasnije pokazalo kao loš potez za UFC. Najjača svjetska MMA promocija imala je u planu raspustiti muha kategoriju i tada su otpustili ili razmijenili brojne vrhunske borce. Kategorija je na kraju ipak opstala, ali UFC je već ostao bez borca kao što je DJ. Ben Askren nije opravdao očekivanja. Odradio je tri meča, dva je izgubio, a u jednom je kontroverzno pobijedio Robbieja Lawlera.

Demetrious Johnson u ONE-u je imao pretežno uspješne nastupe. Tri pobjede ostvario je u prva tri nastupa i osvojio je ONE-ov Grand Prix turnir u muha kategoriji. Zatim je uslijedio meč protiv Adriana Moraesa za prvaka spomenute kategorije, ali Moraes je pobijedio nokautom u drugoj rundi.

Zanimljivu borbu odradio je Johnson prije dva tjedna. U meču prema kombiniranim pravilima muay Thaija i MMA, savladao je legendarnog muay Thai borca Rodtanga Jitmuangnona. Snimku tog meča možete pogledati OVDJE, a vjerujte nam, nećete požaliti niti sekunde.

''Mighty Mouse'' većinu svoje UFC karijere također je nastupao u muha kategoriji, ali postoji jedna bitna razlika u kategorijama kad su UFC i ONE u pitanju. Gornja granica muha kategorije u UFC-u iznosi 125 ''pounda'' (56.69 kg), dok je limit u ONE-u 135 ''pounda'' (61.23 kg). Johnson je borac koji niti u UFC-ovoj muha kategoriji nije bio naročito velik, a u ONE-u se nosi s osjetno krupnijim protivnicima. DJ se ipak naviknuo na novu kategoriju, a u razgovoru za Morning Kombat, prokomentirao je kako bi se nosio s UFC-ovim bantamašima (kategorija do 135 'pounda').

''Znam da sam manji bantamaš, ali kad su vještine u pitanju, mislim da se mogu nositi s tipovima poput Petra Yana i Aljamaina Sterlinga. Znam da Adriano Moraes može parirati njima također. Oni su definitivno puno, puno veći od mene. Sjećam se da je Sterling pričao da hoda s oko 165 'pounda' (74.84 kg). Ja jedva mogu doseći 142 'pounda'.'', objasnio je DJ.

Borci poput Sterlinga i Yana viši su 10 centimetara od Johnsona, a osjetna je razlika i u rasponu ruku. UFC-ova bantam kategorija ima još i većih boraca poput Coryja Sandhagena koji je čak 20 centimetara viši od DJ-a. Nema sumnje kako bi Johnson imao velikih problema po tom pitanju, ali ne trebamo zaboraviti koliko je ''Mighty Mouse'' zapravo vješt borac. Ipak, protiv Adriana Moraesa, razlika u veličini radila mu je puno problema (Moraes je 13 centimetara viši) i težinske kategorije postoje s razlogom.

Linker
26. travanj 2024 16:53