Ostalo

Fedor Emelianenko kritizirao Međunarodni MMA savez: ‘Sport je nekoć bio odvojen od politike‘

Vladimir Putin i Fedor Emelianenko

 Nikolsky Alexei/TASS/Profimedia
Legendarni ruski MMA borac kritizirao je odluku da se ruskim sportašima zabrane nastupi

Puno kontroverze povlače odluke mnogih najvećih sportskih organizacija koje su zabranile nastupe ruskim sportašima, sve dok Rusija ne završi s invazijom na Ukrajinu. I dok većina svijeta podržava tu odluku, naravno da se ruskim sportašima to nikako ne sviđa, jer smatraju da se radi o miješanju politike i sporta, a u tom miješanju ispaštaju sportaši koji nemaju veze s ratom.

Dok UFC ne spada među organizacije koje zabranjuju nastup ruskim borcima, to nije slučaj sa Međunarodnim MMA savezom (IMMAF). Ova MMA organizacija koja se između ostalog bavi organiziranjem Svjetskog i Europskog prvenstva za amatere, zabranila je nastupe ruskim borcima.

Zahtjev za ukidanjem te odluke poslao je jedan od najvećih MMA boraca u povijesti, Fedor Emelianenko. ‘‘Last Emperor‘‘ u razgovoru za ruski TASS iskazao je nadu kako će ruskim borcima biti dopušteno nastupiti na Europskom prvenstvu sljedeće godine.

‘‘Sve do nedavno, sport je bio odvojen od politike, a sada je situacija takva da talentirani ruski sportaši bivaju žrtvama socijalno-političkog problema između dvaju država. Nade, planovi i trud su reducirani na nulu, a vjera u glavne principe Olimpijskog duha je izgubljena. Uvjereni smo da se sportaši moraju natjecati s najboljom konkurencijom, jer to je najvažnija stvar za razvoj sporta. Naš tim jedan je od najjačih na svijetu.‘‘, započeo je Fedor.

‘‘Tim koji je vrlo kompetentan i konstantno napreduje jednostavno je isključen iz svijeta MMA-a. Želimo vas obavijestiti kako je ove godine formiran nacionalni tim Rusije nastavno na državno prvenstvo i taj tim je spreman nastupati u svim međunarodnim natjecanjima sljedeće godine.‘‘, završio je Fedor.

Bit će zanimljivo vidjeti odgovor IMMAF-a, a treba li miješati sport i politiku u ovom slučaju, rasprava je koja vjerojatno neće završiti sve do završetka ruske invazije. Stoga se nadamo što skorijem primirju i povlačenju ruskih trupa.

Linker
22. travanj 2024 23:19