Ostalo

Fedor Emelianenko saznao ime protivnika, ovom imenu nitko se nije nadao

Fedor Emelianenko
 TASS/TASS/Profimedia
Bellatorova priredba koja će se održati u Moskvi 23. listopada dobila je aktere glavne borbe večeri

Puno se nagađalo tko će biti idući protivnik legendarnog ruskog MMA borca Fedora Emelianenka. Spominjala su se imena poput Juniora dos Santosa i Alistaira Overeema, a borci poput Fabricija Werduma i Josha Barnetta otvoreno su se nudili te su pritom pokazivali veliki interes za borbu protiv ''Last Emperora''. Fedorov protivnik od danas je poznat, a Bellatorov odabir razočarat će mnoge. Naime, radi se o Timothyju Johnsonu (15-7-0, 4-3 UFC, 3-3 Bellator). Borba će navodno biti na tri runde. Vijest je prvi prenio ruski MMA reporter Igor Lazorin, a Damon Martin s MMA Fighting portala navodi kako su predstavnici Bellatora potvrdili tu vijest.

36-godišnji američki borac zadnji nastup odradio je u lipnju na Bellator 261 priredbi. Johnson je imao priliku doći do pojasa privremenog prvaka Bellatorove teške kategorije, no ruski borac Valentin Moldavsky (11-1-0). pobijedio je jednoglasnom sudačkom odlukom. Nanizao je Johnson tri pobjede prije spomenute borbe, a redom su padali Tyrell Fortune i Matt Mitrione (nokauti u prvoj rundi) dok je Cheicka Konga porazio podijeljenom sudačkom odlukom. Tim Johnson nastupao je i pod okriljem UFC-a, a u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji odrađivao je solidne nastupe te je pobjeđivao imena poput Marcina Tybure i Shamila Abdulrakhimova. Inače, njegov zadnji protivnik Valentin Moldavsky učenik je i trening partner Fedora Emelianenka, a vidjet ćemo može li Johnson doći do pobjede protiv 44-godišnjeg mentora, kada već nije bio uspješan protiv 29-godišnjeg učenika.

Zanimljivo je istaknuti kako se Johnson borio s mnoštvom ruskih boraca. Prvih devet profesionalnih MMA borbi odradio je po lokalnim i regionalnim američkim MMA organizacijama. Međutim, nakon potpisa ugovora s UFC-om, Timothy se u narednih 13 nastupa četiri puta borio protiv ruskog protivnika (1-3 omjer). Savladao je samo Shamila Abdulrakhimova u travnju 2015. godine, a gubio je od Alexandera Volkova, Vitalyja Minakova i Valentina Moldavskog.

Fedor Emelianenko (39-6-0, 1 NC, 3-2 Bellator) s druge strane jedan je od najvećih boraca u povijesti ovog sporta. Međutim, 44-godišnjak daleko je od najboljih dana svoje karijere, a zadnji nastup odradio je još u prosincu 2019. godine. Tada je nokautom u prvoj rundi svladao Quintona ''Rampage'' Jacksona. Emelianenko se kroz pet nastupa u Bellatoru borio s bivšim UFC borcima. Uz spomenutog Jacksona, savladao je Franka Mira i Chaela Sonnena, obojicu nokautom u prvoj rundi. Međutim, Ryan Bader i Matt Mitrione nokautirali su Fedora, a kombinirano im je trebala minuta i 49 sekundi za to. Brada legendarnog Rusa daleko je nekadašnje čvrstine, no i dalje se radi o opasnom borcu što je dokazao spomenutim nokautima.

MMA fanovi vjerojatno su se nadali revanšu protiv Fabricija Werduma ili borbi legendi koju nikada nismo imali prilike gledati, onoj između Fedora i Josha Barnetta. Bellator je na kraju odlučio ubaciti Tima Johnsona, no sigurno je kako su razne okolnosti utjecale na konačan izbor protivnika. Fanovi MMA-a i legendarnog Rusa svakako će pogledati i ovu borbu, a vidjet ćemo što će Fedor Emelianenko odlučiti nakon toga. Puno će ovisiti i o ishodu same borbe u Moskvi.

Linker
15. travanj 2024 13:55