Ostalo

ONE-ov prvak ostao bez pojasa zbog bizarnog poteza organizacije: ‘Jedan od najgorih dana u mom životu‘

Mikey Musumeci

 SOPA Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia
28-godišnji Mikey Musumeci ostao je bez pojasa kojeg je dosad triput uspješno branio

U noći s petka (6.9.) na subotu (7.9), ONE Championship po drugi puta u povijesti organizacije gostovat će na teritoriju SAD-a. Denver će biti grad domaćin ONE 168 priredbe, a u glavnoj borbi večeri čeka nas okršaj između Jonathana Haggertyja i Superleka Kiatmookaoa. Haggertyjeva titula prvaka u bantam kategoriji ulog je tog meča.

No, nakon jučerašnjeg službenog vaganja, glavna priča eventa je Mikey Musumeci. Dojučerašnji grappling prvak ONE-ove muha kategorije (-135 lbs, -61,2 kg) prvotno je trebao imati meč za pojas u ONE-ovoj lakoj kategoriji (-77 kg, ONE ima drukčije postavljene granice po kategorijama), ali Kade Ruotolo je početkom mjeseca obznanio kako neće moći nastupiti zbog ozljede i ONE je trebao zamjenu.

Musumeci koji je zasigurno nabijao kilograme kako bi se što ravnopravnije obračunao s osjetno težim protivnikom, dobio je vrlo nelogičnu ponudu od strane organizacije. Naime, ONE-ovi čelnici odlučili su inzistirati da Musumeci u Denveru brani svoju titulu prvaka u muha kategoriji, što je značilo da Mikey naglo mora početi sa skidanjem kilograma, iako je kroz gotovo cijeli trening kamp bio posvećen nabijanju kilaže. 35 "pounda" (15,88 kg) iznosi razlika između gornjih granica ONE-ove lake kategorije i ONE-ove muha kategorije. Nije poznato koliko je Musumeci kilograma imao u trenutku kad je saznao da mora započeti sa skidanjem kilaže, ali ne čudi činjenica da nije uspio skinuti kilograme.

Naime, sjajni američki grappler jučer je pao vagu, ali i hidracijski test kojim ONE mjeri razinu dehidriranosti među borcima. Postoje određene granice koje borci moraju zadovoljiti i ne smiju se previše dehidrirati kako bi prošli na vaganju. Bilo je nerealno očekivati da Musumeci zadovolji sve kriterije u tako kratkom roku i zbog pada na vagi ostao je bez pojasa prvaka u ONE-ovoj muha kategoriji.

Njegov protivnik Bebeto Oliveira sada je jedini borac koji će večeras imati priliku osvojiti pojas u tom meču, a do pojasa će doći u slučaju pobjede nad Musumecijem. Ako Musumeci upiše pobjedu, tron ostaje upražnjen. Koliko je komplicirano bilo skinuti kilažu, Musumeci je donekle pojasnio putem društvenih mreža.

"Vjerojatno jedan od najgorih dana u mom životu unutar jiu-jitsua. Tako jako sam želio nastupiti na ONE 168 eventu u Denveru i osjećao sam se kao da ću iznevjeriti fanove koji me dolaze gledati, ako ne nastupim. Pokušao sam zadovoljiti šampionsku kilažu (135 ‘lbs‘) u samo 72 sata, ali bilo je previše u kratkom vremenu nakon što sam se pripremao za meč protiv Kadea. Moje tijelo i hidracija ugasili su se kad sam došao do 136 ‘pounda‘. Danas sam izgubio svoj pojas, a danas sam također izdao svoje fanove i želim se ispričati svom protivniku Bebetu kojeg jako poštujem. Svima se ispričavam, dao sam sve od sebe. Ali Bog sve čini s razlogom. Još jednom se ispričavam svima.", poručio je Musumeci.

U svemu ovome ONE se našao na udaru fanova. Odluka o tako drastičnoj promjeni težinske kategorije samo nekoliko dana prije eventa uistinu nema smisla i Musumecija je koštala gubitka titule na vagi. Naravno, Musumeci također snosi dio krivnje jer je pristao na nešto takvo, ali odbijanje meča vjerojatno bi utjecalo na njegove odnose s čelnicima organizacije. Ovako je Musumeci prošao kroz pravu torturu skidanja kilograma, ali svejedno nije bilo dovoljno i ostao je bez titule prvaka.

Linker
06. rujan 2024 08:13