Ostalo

Legenda UFC-a borit će se s duplo težim i 30 cm višim protivnikom? ‘On mi dođe kao ručnik, zdrobit ću mu glavu!‘

Demetrious Johnson

 DENNIS JEROME ACOSTA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Dennis Jerome Acosta/zuma Press/profimedia
O ideji koja je proizašla iz razgovora Martyna i Schauba ovih se dana sve glasnije priča u borilačkim krugovima...

Bizarnosti su posljednjih godina, nažalost, postale sastavni dio borilačkog svijeta. S obzirom na to da komercijalni potencijal diktira sva gibanja na borilačkom tržištu, bilo koja borba za koju postoji interes publike i mogućnost da se njezino održavanje kvalitetno naplati - ugovorit će se - bez obzira na to koliko besmislena, pa i groteskna, bila. Sukladno tom trendu, diljem planeta redovito se održavaju svakojaki, gotovo cirkuski, obračuni u kojima se sučeljavaju raznorazni "borci", a sve češće i ljudi koji to uopće nisu, kako bi zabavili mase i u modernom dobu oživotvorili čuvenu Juvenalovu "kruha i igara" metonimiju. Među posljednjima su se na listu potencijalnih bizarnih "match-upova" upisali Demetrious Johnson i Bradley Martyn.

Američki YouTuber/bodybuilder u nedavnom razgovoru s Brendanom Schaubom na svom "Raw Talk" podcastu rekao je, naime, kako bi "zdrobio glavu" bivšeg prvaka UFC-ove muha kategorije (i trenutnog ONE-ove bantam kategorije), dodavši kako mu njegovih 68 kilograma dođe "kao ručnik". Dijelovi toga razgovora brzo su postali viralni, fanovi su se "uhvatili" na bačenu udicu, a shodno tome, nije trebalo dugo čekati na odgovor Demetriousa, koji je, prema svemu sudeći, spreman za okršaj s Martinom, ali u grapplingu.

"“Smiješno je, znaš. Bodybuilder je od 120 kilograma i očito ima prednost u težini. Ali, na kraju dana, to je lijepa stvar kod grapplinga; ne radi se o težini, nego o tehnici. Pokušat ćemo se uhvatiti ukoštac. Rekao sam Brendanu Schaubu da želim to ostvariti. Trenutačno sam zauzet drugim stvarima, ali kad se vratim s odmora, odletjet ću u Calabasas i krenut ćemo, čovječe. Idem ga smotati", rekao je "Mighty Mouse"

O cijeloj priči oglasio se, u međuvremenu, i Joe Rogan.

"Bradley je ogroman, on je tako je**no jak. On je atleta, je**ni primjerak ljudske vrste. U uličnoj tučnjavi on vas može sravnati sa zemljom, znate što govorim... Ako vas taj tip podigne i zakuca u zemlju, tijelo će vam se smrskati", rekao je UFC-ov komentator i jedan od najpoznatijih podcastera na svijetu, pa dodao:

"Mighty mouse vjerojatno hoda okolo sa 65 ili 68 kilograma, pa onda ‘reže‘ na 57. Ako odrade samo jiu-jitsu meč, Mighty Mouse će ga srediti".

Rezimirajmo. Johnson je, dakle, 160 centimetra visoki rekorder UFC-ove muha divizije (a uz Jona Jonesa i ukupni UFC rekorder) po broju obrana naslova (11), no taj je impresivan niz ostvario u navedenoj težinskoj kategoriji čija je gornja granica 57 kilograma. Trenutno drži pojas ONE-ove bantam divizije koja obuhvaća borce do 65 kilograma. S druge strane, Bradley Martin je snagator visok 191 centimetar čija tjelesna masa varira između 110 i 120 kilograma. Ako promotrimo te podatke, nije potrebno davati dodatne komentare o smislu eventualnog okršaja dvojice glavnih aktera ove priče.

Ono što je "Mighty Mouse" istaknuo, govoreći o grapplingu kao sportu u kojem ključnu ulogu ipak imaju tehnika i vještina, a ne tjelesni gabariti, doista jest istina, ali to ne umanjuje razinu bizarnosti ove ideje. Težinske kategorije u svim borilačkim sportovima, pa tako i u grapplingu, postoje s razlozima koje nije potrebno dodatno elaborirati. Bez obzira na sve, ne bi bilo iznenađenje da uskoro doista dođe do borbe između Johnsona i Martyna. Štoviše, s obzirom na trendove, bilo bi čudno da do nje ne dođe.

Linker
28. travanj 2024 09:26