Ostalo

Legendarni Shaq: 'Zbog MMA-a sam postao NBA prvak, a htio sam odraditi i profesionalnu borbu'

Shaquille O’Neal
 Li Xin/China Xtra/AFP
MMA i Shaquille O'Nean već neko vrijeme idu jedno uz drugog. Poznato je kako legendarni košarkaš dugo vremena odlazio na MMA treninge, ali sad je otkrio kako upravo njih smatra razlogom forme kojom je došao do svojih NBA titula. Osim toga, kaže kako je imao ozbiljnu namjeru i sam se okušati u borbi.

Shaquille O'Neal je od samog početka svoje karijere, gledajući čak i do srednje škole, bio jedinstvena fizička pojava u svijetu sporta. Jedan od najvećih centara u povijesti košarke je na vrhuncu karijere imao između 140 i 150 kilograma na svojih 216 centimetara visine. Unatoč tome, bio je iznenađujuće pokretan ispod koša i time teško zaustavljiv.

Vrhunac karijere su mu titule NBA prvaka osvojene 2000., 2001., 2002. i 2006. godine, a sad je u razgovoru s Arielom Helwanijem otkrio kako za njih može zahvaliti MMA treningu.

"MMA je razlog zašto sam postao prvak. Trenirati samo košarku nije mi bilo dovoljno. Dok sam ju igrao, to je više izgledalo kao hrvanje. No, onda sam počeo trenirati MMA u Orlandu, s mojim prijateljem Jonom Burkeom i došao sam u najbolju formu života. Bilo je to 2000. godine. Postao sam NBA prvak, a kako sam osoba od navika, napravio sam to opet pa osvojio drugi i treći naslov. Onda sam se na neko vrijeme maknuo od toga i izgubio. Prešao sam u Miami, ponovno počeo trenirati MMA i osvojio sam svoj četvrti naslov prvaka."

I nije to bio samo trening. Mediji su svojevremeno od Shaqa pokušali doći do izjave kako je ozbiljno zainteresiran i sam se okušao u borilištu.

"MMA je nešto što me oduvijek uzbuđivalo. Nešto što me jako zanima. Ja sam fizički jaka osoba i volim prezentirati svoje fizikalije. MMA borci su vjerojatno najspremniji sportaši na svijetu. Ti momci su nešto posebno, pogledajte samo kroz što prolaze u pripremama za jednu borbu. Imao sam uvijek želju udariti neke od protivnika na NBA parketu", rekao je, a onda je otkrio koliko je zapravo bio blizu toga da se okuša u MMA-u:

"Prije dosta dugo vremena prozvao sam Hong-man Choija jer sam se htio okušati protiv nekoga svoje veličine. Otkako sam imao deset godina, govorili su mi da uzmem nekoga svoje veličine. Nakon svega, htio sam se boriti protiv njega. To sam spomenuo u nadi da će se netko javiti, no nije se dogodilo. Da je bilo kontakta, svakako bih se okušao", objasnio je.

Hong-man Choi je 218 centimetara visoki borac kojeg pamtimo s K-1 natjecanja, ali i iz MMA borbi protiv Fedora Emelianenka i Mirka Filipovića. Cro Cop ga je savladao posljednjeg dana 2008. godine tako što ga je low kickovima onemogućio za nastavak borbe.

Linker
16. travanj 2024 21:05