Ostalo

Legendarni ‘The Croatian Sensation‘ vratio se borbama u 56. godini života: Meč je predao zbog iscrpljenosti

Pat Miletich

 Screenshot (twitter)
Meč između Mikea Jacksona i Pata Mileticha održan je nastavno na njihove političke nesuglasice

Nerijetko svjedočimo povratku prekaljenih veterana, a jednom nenadanom povratku MMA javnost sinoć je svjedočila. Legendarni Pat Miletich (29-8-0), jedan od MMA pionira vratio se u kavez nakon što se umirovio prije gotovo punih 15 godina.

Miletich je ranije ove godine proslavio 55. rođendan i ušao je u svoju 56. godinu života. Unatoč tome, Miletich se odlučio okušati protiv 17 godina mlađeg Mikea Jacksona (2-2-0). Mikea Jacksona vjerojatno pamtite kao borca koji je nekoć nastupao u UFC-u, ali nikome nije bilo jasno kako je tamo završio. Mickey Gall i Pete Rodriguez lakoćom su ga porazili, a Mike Jackson mučio se čak i protiv CM Punka. Taj meč uspio je dobiti, ali pobjeda mu je kasnije preinačena u ‘‘no contest‘‘ pozitivnog doping testa. Jackson je pao zbog konzumiranja marihuane koja je tada bila na listi zabranjenih supstanci.

Jedinu pobjedu u UFC-u, Jackson je upisao protiv Deana Barryja, ali do pobjede je došao zbog diskvalifikacije Deana Barryja. Barry je diskvalificiran nakon uboda u oko zbog kojeg Jackson nije mogao nastaviti.

Jedna uistinu neobjašnjiva UFC karijera, no vratimo se na meč između Jacksona i Mileticha. Dvojica nekadašnjih UFC-ovih boraca predvodili su Caged Agression 36 event, a meč se održao u ‘‘catchweightu‘‘ do 79,4 kg (175 ‘pounda‘).

Osjetno stariji Pat Miletich odlično je otvorio meč i činilo se kako će rutinski doći do pobjede protiv Jacksona. Velik dio prve dvije runde, Jackson je proveo u donjoj poziciji i mučio se s kontrolom Pata Mileticha. Prema informacijama koje je podijelio novinar Aaron Bronsteter, Miletich je vodio 20-17 na sudačkim karticama nakon dvije runde, ali nije uspio doći do pobjede.

Nakon što je došlo vrijeme za početak treće runde, Miletich je ostajao sjediti na svom stolcu i signalizirao je kako neće moći nastaviti s borbom. 55-godišnjak nadimka ‘‘The Croatian Sensation‘‘ dobrano se iscrpio i nije mogao nastaviti meč. Tako je Mike Jackson došao do pobjede, iako je apsolutno izdominiran kroz prve dvije runde.

Inače, ovaj meč bio je i svojevrsni okršaj ‘‘ljevičara‘‘ i ‘‘desničara‘‘. Mike Jackson poznat je kao borac koji je u više navrata vodio ‘‘Twitter rasprave‘‘ s pripadnicima desne političke orijentacije, a prošle godine Jacksona je pretukao Jake Shields u prostorijama UFC-ovog Performance Institutea. Jackson ga je naknadno tužio, a Shields je prekršajno osuđen za fizički napad.

Pat Miletich i Mike Jackson također su dogovorili ovaj meč nastavno na taj politički kontekst, a ‘‘lijeva struja‘‘ na kraju je došla do pobjede. Jackson je burno proslavio svoju pobjedu nakon što se Miletich predao, a Jensu Pulveru to nije dobro sjelo i UFC-ov veteran verbalno se obračunao s Jacksonom.

Mike se ubrzo smirio, odao je počast Miletichu nazvavši ga legendom ovog sporta, a Pat Miletich također je imao ponešto riječi hvale za svog rivala.

‘‘Moram biti iskren, ovo mi se nikada nije dogodilo u borbi. Potrošio sam se. Sredinom druge runde nisam mogao disati. Osjećam se poput kukavice jer sam trenirao najnapornije što sam mogao. Pametan meč odradio je Mike, skidam mu kapu.‘‘, poručio je Miletich kojeg vjerojatno više nećemo gledati u kavezu, a Mike Jackson također bi trebao izbjegavati mečeve protiv aktivnih profesionalnih boraca, jer u suprotnom bi mogao ozbiljno nastradati.

Kratak samo podsjetnik za one koji nisu upoznati s likom i djelom Pata Mileticha. Američki borac hrvatskih korijena iza sebe ima 39 profesionalnih MMA nastupa, a debitirao je još 1995. godine. 1998. godine osvojio je UFC-ov turnir u velter kategoriji, a kasnije iste godine postao je i prvim UFC-ovim prvakom u velter kategoriji.

Mnoštvo velikih boraca koji su kasnije stupili na scenu, jedan dio svoje karijere trenirali su pod mentorstvom Pata Mileticha. Borci poput Matta Hughesa, Tima Sylvije, Jensa Pulvera, Robbieja Lawlera, Jeremyja Horna itd., svi oni prošli su kroz ‘‘Miletich Fighting Systems‘‘ dvoranu i učili su od ‘‘Hrvatske senzacije‘‘. Mileticha se smatra legendom ovog sporta, a da ga je kondicija poslužila, pobjedu bi upisao čak i u 56. godini svog života.

Linker
27. travanj 2024 20:04