Ostalo

Marlon Moraes večeras će pokušati prekinuti strašan gubitnički niz: ‘Znam da se još uvijek mogu natjecati‘

Marlon Moraes

 Christopher Trim/Zuma Press/Profimedia
Nekoć ponajbolji bantamaš na svijetu nije uspio doći do pobjede još od 2019. godine

Marlon Moraes (23-12-0) nekoć je bio jedan od najboljih boraca na svijetu u nižim kategorijama. Dugi niz godina Moraes je vladao WSOF-ovom (preteča PFL-a) bantam kategorijom, a titulu je obranio čak pet puta.

Potom je Moraes prešao u UFC, ali u debiju ga je porazio Raphael Assuncao, tijesnom i podijeljenom sudačkom odlukom. Moraes je u narednim mečevima ipak dokazao da pripada UFC-u i da može konkurirati za vrh. Marlon je upisao četiri pobjede zaredom, a prekidima je pobjeđivao borce poput Jimmieja Rivere, Raphael Asuncaa (revanš) i Aljamaina Sterlinga kojeg je spektakularno nokautirao za samo 67 sekundi.

Dobio je Moraes 2019. godine priliku boriti se za UFC-ovu titulu u bantam kategoriji, a iako je dobro otvorio meč protiv Henryja Cejuda, na koncu je ipak izgubio tehničkim nokautom u trećoj rundi. Pobjedama se vratio krajem 2019. godine, tijesno porazivši Josea Alda.

Međutim, nakon pobjede nad Aldom karijera Marlona Moraesa krenula je strmoglavo prema dolje. Moraes je četiri puta zaredom izgubio pod okriljem UFC-a, a sva četiri poraza upisao je nokautom. Organizaciju je napustio 2022. godine i utočište je pronašao u PFL-u.

Svoj debitantski PFL nastup odradio je u 11. mjesecu prošle godine, a trebao je to biti ‘‘zagrijavajući‘‘ nastup za sljedeću sezonu. No, Marlon je upisao peti poraz zaredom, a tehničkim nokautom porazio ga je Sheymon Moraes.

Unatoč porazu, Marlon je uvršten u ovosezonski turnir, a Brazilac se bori u perolakoj kategoriji. U prvom kolu ovosezonskog turnira Moraes je uparen s Brendanom Loughnaneom, prošlogodišnjim osvajačem PFL-ovog turnira. Gubitnički niz Marlona Moraesa nastavio se i u tom meču, a Loughnane je ‘‘leg kickovima‘‘ završio Moraesa u drugoj rundi. Bio je to šesti Moraesov poraz zaredom, a svih šest je upisao prekidom, točnije nokautom.

Užasan je to niz za ovog 35-godišnjaka i nekoć elitnog borca bantam kategorije, ali Moraes ne planira odustati. Večeras ga čeka novi nastup i nova prilika za napokon prekinuti taj gubitnički niz. ‘‘Magic‘‘ će se boriti protiv neporaženog sunarodnjaka Gabriela Alvesa Brage (10-0-0). Braga je u prvom kolu podijeljenom odlukom sudaca porazio Jesusa Pineda, a nastup u PFL-ovom turniru izborio je porazivši bosanskohercegovačkog borca Agu Huskića na Challenger Seriesu. Moraes će biti najzvučniji Bragin protivnik u dosadašnjoj karijeri, a 25-godišnji Braga vjerojatno će trebati pobjedu ako želi proći u polufinale. Šansu za polufinale ima i Moraes, ali njemu ne samo da treba pobjeda, nego će mu neophodna biti pobjeda prekidom.

‘‘Imao sam težak prvi meč, borio sam se s prošlogodišnjim prvakom. Svaku borbu moramo učiti. Ja sam puno naučio iz tog meča i doći ću puno snažniji na sljedeći. Imam nula bodova. Ako se Gabriel Braga želi kvalificirati u polufinale, vjerojatno će i on trebati pobjedu prekidom, kao što trebam i ja. Mislim da će ovo biti eksplozivan meč, a ja planiram završiti ovog tipa što prije.‘‘, rekao je Moraes u intervjuu za Sherdog.

Kad je u pitanju gubitnički niz koji je iza Moraesa, Brazilac smatra da situacija ipak nije tako strašna kakvom se prikazuje, odnosno da u obzir treba uzeti i konkurenciju s kojom se borio tijekom tog niza.

‘‘Borim se s najboljim tipovima na svijetu, znate? Nije lako boriti se s najboljima i sve ih poraziti. Nisam se spustio razinu niže i borio s lošijim borcima. Borio sam se konstantno s top 10 borcima u UFC-u. To je to, nema izlika. To je ono što radim, a ja sam borac i borit ću se s bilo kime. Nije lako, ali u sportu ponekad imate dobre dane, a ponekad nastupe loši dani. Svakog dana učim, još uvijek sam snažan i znam da se mogu natjecati s drugima. Poboljšavam se.‘‘, zaključio je Marlon.

Inače, PFL-ov večerašnji event započinje od 1:00h ujutro, a čekaju nas mečevi u perolakoj i u poluteškoj kategoriji. Brendan Loughnane i Jesus Pinedo predvode event, a dobra je vijest da jučer na vaganju nije bilo većih problema. Svi osim poluteškaša Tyja Floresa prošli su vagu, a Flores je gornju granicu poluteške kategorije prekoračio za 2,35 kg. Floresu je stoga oduzet bod, ali za razliku od prijašnjih sezona, Flores ostaje u igri za bodove u slučaju pobjede. Prijašnjih sezona, borci koji padnu na vagi nisu mogli osvojiti bodove čak ni u slučaju pobjede, ali PFL je sada ublažio pravila. Također, 20 posto Floresovog honorara pripasti će njegovom protivniku Danielu Spohnu.

Prijenos eventa dostupan je putem Arena Fight kanala, a rezultate vaganja pročitajte u nastavku članka.

PFL 4 2023 - rezultati vaganja (u lb):

Glavni dio priredbe:

Brendan Loughnane (146) vs. Jesus Pinedo (146)

Tyler Diamond (145.8) vs. Movlid Khaybulaev (146)

Marthin Hamlet (205.8) vs. Sam Kei (206)

Bubba Jenkins (146) vs. Sung Bin Jo (145.8)

Josh Silveira (205.6) vs. Delan Monte (205.8)

Preliminarni dio priredbe:

Gabriel Braga (144.4) vs. Marlon Moraes (145.6)

Ty Flores (211.2)* vs. Dan Spohn (206)

Ryoji Kudo (145.6) vs. Chris Wade (145.4)

Tim Caron (205) vs. Impa Kasanganay (204)

Taylor Johnson (205.2) vs. Andrew Sanchez (205.6)

Brandy Hester (145) vs. Abigail Montes (145.8)

Akeem Bashir (146) vs. Alexei Pergande (145.8)

* Flores je pao vagu

Linker
19. travanj 2024 20:55