Ostalo

Može li Delija do polufinala PFL-ovog turnira? Evo kako izgleda ljestvica nakon prvog kola

Ante Delija

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Ključ je brz oporavak od ozljede, a zatim ekspresna pobjeda koja bi ga odvela dalje

Težak poraz pretrpio je Ante Delija na početku ovogodišnjeg PFL-ovog turnira. Osvajač turnira iz 2022. godine poražen je u prvoj rundi borbe protiv Valentina Moldavskog, nekoć privremenog prvaka Bellatorove teške kategorije.

Porazu je uvelike kumovala ozljeda na gotovo samom početku meča. Tijekom jedne od prvih razmjena, Delija je ozlijedio preponu i stvari su krenule silaznom putanjom. Povlačio se Ante uz ogradu kaveza, govorio je svom timu kako je došlo do ozljede i nedugo poslije poražen je tehničkim nokautom.

Nula bodova nakon prvog kola, poraz od izravnog konkurenta za polufinale i ozljeda prepone, bilanca su Delijinog prvog ovosezonskog nastupa. Teško je moglo gore, ali Delija teoretski još uvijek može proći u polufinale.

Naime, nakon prvog kola turnira, ovako izgleda stanje na tablici. Valentin Moldavsky prvi je s maksimalnih šest osvojenih bodova koje je dobio zbog pobjede prekidom u prvoj rundi. Oleg Popov svladao je Stevea Mowryja tehničkim nokautom u drugoj rundi i nagrađen je s pet bodova, koliko je dobio i Daniel James.

Američki teškaš porazio je Marcela Golma nokautom u prvoj rundi, ali na vaganju se pojavio iznad gornje granice i oduzet mu je jedan bod. Top 4 zatvara Denis Goltsov. Iskusni Rus pobijedio je Lintona Vassella nokautom u trećoj rundi što je dovoljno za osvojiti četiri boda.

Do bodova je još došao Sergei Bilostenniy. Ruski teškaš porazio je Blagoyja Ivanova jednoglasnom odlukom sudaca, a tri boda svrstavaju ga na peto mjesto u poretku teškaša. Ostalih pet teškaša ostali su na nula bodova nakon prvog kola.

Što Deliji treba za prolazak u polufinale?

Hrvatskom teškašu prije svega treba dobar ishod s ozljedom prepone. Ako se radi o težoj ozljedi, izgledno je da će Delija propustiti drugo kolo i ostatak ovog turnira. Šansa za uskakanje u polufinale umjesto nekog od eventualno ozlijeđenih boraca također će biti svedena na minimum, jer Delija će ostati na nula bodova ako ne nastupi u drugom kolu.

Dakle, ne uspije li se Delija oporaviti i pripremiti na vrijeme, šanse za ulaskom u polufinale nepostojeće su. No, u slučaju da se ne radi o pretjeranoj teškoj ozljedi, Delija bi se mogao pripremiti za šesti mjesec i drugo kolo, a tada šanse za polufinale svakako postoje.

Ante će morati ciljati na što ekspresniju pobjedu, po mogućnosti prekidom u prvoj rundi. Time bi osvojio šest bodova, a od 2021. godine otkako je PFL uveo playoff sa samo četiri borca, šest bodova gotovo uvijek bilo je dovoljno za ulazak u polufinale.

2021. godine Jamelle Jones uhvatio je posljednje mjesto koje vodi u polufinale, a mjesto u polufinalu izborio je osvojivši šest bodova. Iza njega ostao je Brandon Sayles s bodom manje.

Godinu dana kasnije dva borca ušla su u polufinale sa šest bodova, ali jednom borcu šest bodova nije bilo dovoljno. Renan Ferreira i Bruno Cappelozza zauzeli su treće i četvrto mjesto, dok je Klidson Abreu završio ispod crte, na petom mjestu u poretku. Bila je to pomalo bizarna situacija gdje je Abreu imao dvije pobjede u jednako toliko nastupa, dok su Cappelozza i Ferreira upisali jednu pobjedu i jedan poraz.

Međutim, PFL-ova pravila u slučaju izjednačenih bodova favoriziraju borca koji je došao do pobjede u međusobnom ogledu. Kako Ferreira i Cappelozza nisu imali međusobne oglede s Abreuom, pristupilo se drugim kriterijima. Drugi kriterij je broj odrađenih mečeva, a sva trojica odradila su po dva meča pa se moralo prionuti na treći kriterij.

Taj kriterij nalaže da prednost dobivaju borci koji imaju više pobjeda prekidom. Cappelozza i Ferreira svoje jedine pobjede upisali su prekidom, dok je Abreu u oba navrata slavio na bodove. Tako je Klidson ostao kratak za polufinale, unatoč stopostotnom učinku u regularnom dijelu sezone.

Šest bodova bilo je dovoljno za polufinale i protekle sezone. Marcelo Nunes i Jordan Heiderman plasirali su se u polufinale s trećeg i četvrtog mjesta, a šest bodova bio je njihov učinak nakon prva dva kola. Maurice Greene s pet osvojenih bodova završio je na petom mjestu, ali ozljeda Marcela Nunesa otvorila mu je priliku za nastup u polufinalu.

Dakle, svake sezone bilo je potrebno osvojiti barem šest bodova kako bi se osigurao prolazak u polufinale. Naravno, ozljede i neplanirana otkazivanja mogu otvoriti put i borcima s nešto manje bodova, ali Delija bi trebao ciljati na maksimalan broj bodova u drugom kolu. Jasno, može se dogoditi da čak i šest bodova bude premalo, ali prema dosadašnjem uzorku, šest bodova gotovo uvijek vodi u polufinale.

Puno toga ovisit će o uparivanjima u drugom kolu. Borac kojeg je dobro izbjeći u ovakvoj situaciji svakako je Blagoy Ivanov. Bugarski teškaš iza sebe ima 27 profesionalnih nastupa, a završen je samo jedanput u karijeri. Alexander Volkov sada već davne 2014. godine porazio ga je ‘‘submissionom‘‘, a ostalih šest poraza Ivanov je upisao na bodove. Delija sigurno može poraziti Ivanova, ali jako teško je doći do pobjede prekidom, a posebno do prekida u prvoj rundi. Ivanov je jako čvrst borac, a tri boda nakon pobjede odlukom ne bi bila dovoljna za prolaz dalje.

Steve Mowry i Marcelo Golm djeluju kao najbolje opcije za brzi finiš i šest bodova. Ono što zasad znamo, jest činjenica da Delija ne može osvojiti prvo mjesto u poretku. Valentin Moldavsky nedostižan je zbog međusobnog omjera, ali svi ostali borci još uvijek su dostižni. Ali, kao što smo već naveli, sve pada u vodu ako je Delija teže ozlijeđen i nespreman za nastavak turnira.

Vjerujemo da će narednih dana sve biti poznato.

Linker
18. travanj 2024 04:36