Ostalo

Najbolji ‘grappler‘ svijeta muči se sa zdravstvenim tegobama: ‘Više od 40 dana bio sam na antibioticima‘

Gordon Ryan (desno je fotografija nakon operacije devijacije septuma)

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia | Screenshot (instagram)
Gordon Ryan detaljno je opisao s kakvim se tegobama borio nakon posjete Abu Dhabiju

Gordon Ryan već nekoliko je godina najbolji ‘‘grappler‘‘ svijeta, ali 27-godišnji američki majstor BJJ-a zapravo ne vodi najveće bitke na tatamiju sa svojim protivnicima, nego izvan dvorane sa svojim zdravstvenim tegobama.

Još od 2018. godine Ryan se muči sa stomakom i bilo je perioda u kojima je dulje pauzirao, a čak je razmišljao i o povlačenju iz sporta zbog takvih tegoba. Ryan je tada opisivao kako u njegovom stomaku dolazi do prekomjernog rasta bakterija, a zatim i do gljivične infekcije. Sve to utjecalo je i na njegove bubrege, ali Ryan se uspješno vraćao natjecanjima nakon toga.

Ti problemi ipak nisu u potpunosti nestali, a da nešto ne štima bilo je jasno nakon što je Ryan u veljači (drugi mjesec) otkazao meč protiv Felipea Pene zbog zdravstvenih problema. Nije Ryan tada u potpunosti otkrio o čemu se radi, ali zdravstveni problemi koji su ga nedavno zadesili bili su poprilično ozbiljni i najbolji ‘‘grappler‘‘ svijeta još će neko vrijeme izbivati s natjecanja.

Ryan je kroz nešto više od proteklih mjesec dana vodio veliku borbu s upalom grla koja se opirala većini standardnih metoda liječenja i Gordona su liječnici stavljali na raznorazne antibiotike kako bi konačno izliječili njegovu upalu. U nešto duljem obraćanju putem Instagrama, Ryan je pojasnio s čime se mučio.

‘‘Bok svima - kratka poruka za sve koji su pitali. Nisam siguran kada ću se ponovno natjecati. Kad sam se vratio s putovanja u Abu Dhabi, dobio sam tešku upalu grla koja je završila u bolnici jer mi se grlo zatvorilo od oticanja. Liječnici također nisu mogli smisliti kako to izliječiti budući da se nikome nikada nije dogodilo da penicilin ne djeluje protiv upale grla. Primao sam amoksicilin 7 dana i unutar jednog dana (nakon što je prestao primati lijek) moje se grlo vratilo na početak. Zatim sam 10 dana uzimao penicilin i nakon 2 dana bez penicilina, ponovno sam završio u bolnici sa začepljenim otečenim grlom. U bolnici su mi dali injekciju penicilina i još 10 dana penicilina, ali nije pomoglo. Zatim sam prešao na 14 dana klindamicina, što je djelovalo. Dakle, sve u svemu, bio sam više od 40 dana na antibioticima, plus injekcija penicilina. Za to vrijeme sam bio zarazan, a svi su prolazili kroz trening kampove za velike mečeve, pa nisam mogao niti na trening zbog straha da ću i njih zaraziti.‘‘, rekao je Ryan koji o treningu nije prestao razmišljati čak niti u ovakvoj situaciji. U nastavku objave, Ryan je dodatno pojasnio svoje tegobe.

‘‘Osim toga, uši su me toliko boljele zbog grla i uopće nisam mogao ubrzati otkucaje srca, a da mi uši pritom ne požele eksplodirati i da pritom ne dobijem jaku glavobolju. Tako da sam bio potpuno neaktivan dulje nego ikad otkad sam počeo trenirati. Kao što je i očekivano, vratile su se tegobe i s mojim stomakom, a došlo je do nove pojave mučnine i nedostatka apetita. Morat ću se pozabaviti i time, ali danas prvo idem na operaciju radi tonzilektomije (operacija krajnika) i popravka moje velike devijacije septuma. Samo sam želio obavijestiti sve vas o tome kako izgleda moj raspored natjecanja. Nadam se da ću se vratiti u sljedećih nekoliko mjeseci.‘‘, napisao Gordon Ryan prije dva dana na svom Instagramu.

Dan kasnije, Gordon Ryan se oglasio s novim slikama iz bolnice, ali ovaj put je podijelio dobre vijesti, odnosno operacija je dobro prošla.

‘‘Misija uspješno odrađena! Vidimo se čim ozdravim.‘‘, napisao je Ryan u svojoj objavi i priložio je nekoliko fotografija na kojima je vidljivo koliko je iscrpljen zbog svega što mu se događalo kroz proteklih mjesec dana.

Oglasio se Ryan i s nekoliko ‘‘storyja‘‘ putem Instagrama, a na njegovom licu vidljivo je kako je prošao kroz iscrpljujuć period. Vidljivi su i tragovi operacije septuma, ali Ryan ističe da će sve biti dobro i da će se vratiti natjecanjima.

Mnogi ljubitelji ‘‘grapplinga‘‘ smatraju da se Ryan muči s ovoliko zdravstvenih problema prvenstveno zbog uporabe nedozvoljenih supstanci. Ryanu je tek 27 godina, a sa stomakom muku muči već četiri do pet godina. Često je Ryan na meti kritika javnosti zbog svoje nevjerojatne fizičke građe, ali uporaba steroida nikada mu nije dokazana, možda i zbog manjka doping kontrole u tom sportu.

Što god bio uzrok svemu ovome, Ryanu želimo brz oporavak i povratak na strunjače, jer radi se o uistinu fantastičnom ‘‘grappleru‘‘, a Gordon Ryan po mnogima je već sada najbolji ‘‘grappler‘‘ u povijesti.

Linker
24. travanj 2024 10:24