Ostalo

Objavljene su nominacije za ovogodišnji ‘World MMA Awards‘: Amosov povratkom iz rata zaslužio nominaciju

Yaroslav Amosov

 Screenshot (youtube, Bellator Mma)
Poznate su nominacije u svim kategorijama za možda i najprestižnija MMA priznanja

Još od 2008. godine, magazin ‘‘Fighters Only‘‘ uveo je godišnju dodjelu nagrada za najbolje u svijetu MMA-a. Velika čast je za borca biti nagrađen na ceremoniji ‘‘World MMA Awards-a‘‘, jer radi se o ponajvećim priznanjima u svijetu MMA-a.

Mnoštvo je kategorija u kojima najbolji bivaju nagrađeni, a ovogodišnje nominacije sinoć su objavljene. Kategorija za najboljeg borca nazvana po Charlesu Masku (osnivač Tapout branda) uvijek privlači najviše interesa, a pet boraca našlo se u konkurenciji za najboljeg borca godine.

Leon Edwards, Aljamain Sterling, Israel Adesanya, Islam Makhachev i Sadibou Sy. To su imena petorice koja konkuriraju za najboljeg borca u proteklih godina. Naime, WMMA nagrade dodjeljuju se za period od 1. srpnja (sedmi mjesec) protekle godine pa sve do 30. lipnja (šesti mjesec) ove godine. Dakle, postignuća ostvarena u tom periodu relevantna su u WMMA-ovim izborima za najbolje.

U konkurenciji za borkinju godine ušle su Alexa Grasso, Amanda Nunes, Larissa Pacheco, Seika Izawa i Liz Carmouche. Radi se o podosta očekivanoj listi, dok će se mnogi složiti da je u konkurenciji za najboljeg borca svoje mjesto mogao pronaći i Alexander Volkanovski, ali poraz od Islama Makhacheva vjerojatno je glavni razlog zašto Volkanovski nije na popisu. Inače, Volkanovski je WMMA nagradu za najboljeg borca godine osvojio prošle godine.

Uvijek interesantna je i kategorija u kojoj se bira najbolja borba u proteklih godinu dana. Mnoštvo odličnih mečeva gledali smo u tom periodu, ali odabir od strane MMA stručnjaka i analitičara pao je na ovih pet mečeva:

- Justin Gaethje vs. Rafael Fiziev (UFC 286)

- Dustin Poirier vs. Michael Chandler (UFC 281)

- Islam Makhachev vs. Alexander Volkanovski (UFC 284)

- Brennan Ward vs. Sabah Homasi (Bellator 290)

- Matt Schnell vs. Su Mudaerji (UFC on ABC 3)

Poprilično je jasno kako u svakoj kategoriji dominiraju UFC-ovi borci i mečevi koji su se održali unutar te organizacije. Kategorija u kojoj dobar argument za pobjedu ima jedan Bellatorov borac jest ona za ‘‘Najbolji povratak‘‘.

Ukrajinac Yaroslav Amosov svoje mjesto u konkurenciji za tu nagradu zaslužio je povratkom iz rata. Amosov je jedan period proveo braneći svoju domovinu od ruske invazije, a drugom mjesecu ove godine oduševio je fenomenalnom izvedbom protiv Logana Storleyja. Amosov je deklasirao Storleyja i uspješno je obranio titulu prvaka u Bellatorovoj velter kategoriji.

Konkurenciju Yaroslavu Amosovu čine Jon Jones za povratak sportu nakon tri godine pauze i osvajanje titule prvaka u teškoj kategoriji, zatim Leon Edwards koji se na listi našao zbog sjajnog preokreta u prošlogodišnjem meču protiv Kamarua Usmana. Matt Schnell također je napravio veliki preokret protiv Sua Mudaerji i time je zaslužio biti nominiran za ‘‘Povratak godine‘‘. Osim navedene četvorke, nominiran je i engleski borac John Hathaway. Nekoć vrlo talentirani engleski borac 2014. godine napustio je sport zbog borbe s ulceroznim kolitisom, a u 10. mjesecu prošle godine vratio se nastupivši na Oktagon 36 eventu. Jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Andrea Ricarda, a sredinom šestog mjeseca ove godine Hathaway je izgubio od Lukasza Siwieca. Unatoč porazu, povratak Hathawayja unatoč borbi s neizlječivom bolesti zbilja je impresivan.

Što se odabira pobjednika tiče, svi fanovi mogu dati svoj glas putem LINKA (na linku možete pogledati i kompletan popis nominacija). Glasanje će završiti 30. rujna (deveti mjesec), a trenutno nije poznato kada će se održati ceremonija na kojoj će se uručiti nagrade.

Među brojnim WMMA-ovim kategorijama, nagrađeni će biti i novinari. Ariel Helwani kao i uvijek glavni je favorit za najboljeg MMA novinara, a od 2010. godine pa nadalje, Helwani je svaki put pobijedio u tom izboru.

U kategoriji za najbolje izvore MMA vijesti našli su se MMA Junkie, Sherdog, MMA Fighting, ESPN i Bloody Elbow. Nažalost, Fight Site niti ove godine nije uvršten među pet najboljih, a nitko od naših novinara također nije u konkurenciji za ‘‘Najboljeg MMA novinara‘‘. Preostaje nam nastaviti s trudom, a jednog dana, tko zna...

Linker
21. travanj 2024 21:52