UFC

Jon Jones dodao još jedno veliko priznanje u svoju kolekciju: ESPN ga je proglasio najboljim borcem godine!

Jon Jones

 Justin Renfroe/Zuma Press/Profimedia
Prvak UFC-ove teške kategorije iznenađujuće je osvojio ovu nagradu

Podosta iznenađujuća bila je informacija da Jon Jones konkurira za ESPN-ovu nagradu za najboljeg borca godine. Radi se o takozvanoj ‘‘ESPY‘‘ nagradu, a ‘‘ESPY‘‘ je zapravo skraćenica za ‘‘Excellence in Sports Performance Yearly Award‘‘ (‘Godišnja nagrada za izvrsnost u sportu‘). Sportaši koji su postizali vrhunske rezultate kroz posljednjih 12 mjeseci ulaze u konkurenciju za osvojiti ovu nagradu, a od 2007. godine MMA borci također su u konkurenciji.

ESPN je 2019. godine odlučio podijeliti kategoriju za ‘‘Najboljeg borca‘‘, pa su tako MMA borci i boksači dobili odvojene kategorije. No, vratimo se na Jona Jonesa. Jedan od najvećih boraca u povijesti ovog sporta odradio je samo jedan nastup u proteklih 12 mjeseci. Jones je u trećem mjesecu ove godine porazio Ciryla Ganea u meču za titulu prvaka teške kategorije, ali ESPN-u je to bilo dovoljno da Jones uđe u konkurenciju za najboljeg MMA borca godine.

"Jednostavno ne znam stavlja li vas jedna borba u godini, protiv Ciryla Ganea, u tu poziciju. Bila je to samo jedna borba, morate voditi računa o pričama koje prate druge nominirane sportaše. Od Makhacheva koji je pobijedio Oliveiru i Volkanovskog, onda pogledate Amandu kaku gubiti svoj pojas od Julianne i zatim ga ponovno osvaja. Zatim Leon Edwards koji je napravio sve ono što je napravio. Jon Jones je tu jer je Jon Jones najveća zvijezda, zato je unutra. Ono što je ludo u tome jest što bi doista mogao pobijediti samo zato što je najveća zvijezda među tim ljudima.‘‘, rekao je Daniel Cormier krajem šestog mjeseca u svojoj ‘‘DC & RC‘‘ emisiji.

I bio je u pravu. Jon Jones uistinu je pobijedio u ESPN-ovom izboru za najboljeg borca godine. Iako je dodjela ovih nagrada na rasporedu u srijedu (12.7.), Jon Anik jučer je tijekom UFC 290 eventa otkrio kako će nagrada biti uručena Jonu Jonesu.

Konkrencija Jonesu bili su Leon Edwards, Islam Makhachev i Amanda Nunes, a neobjašnjivo je da Alexander Volkanovski i Israel Adesanya nisu pronašli svoje mjesto među kandidatima za ovu nagradu. No, ESPN je tako odlučio i Jones će za dva dana primiti veliko priznanje.

Prošle godine nagradu je osvojio Charles Oliveira, a 2021. godine nagrađen je Khabib Nurmagomedov. Osim njih dvojice i Jonesa, ovu nagradu još prije podjele na dvije kategorije osvajali su Ronda Rousey (2015.), Conor McGregor (2016.) i Demetrious Johnson (2017.). 2019. godine došlo je do podjele na posebne kategorije za boks i MMA, a te godine nagradu za najboljeg MMA borca osvojio je Daniel Cormier.

Sada je i Jon Jones u tom društvu, a ‘‘Bones‘‘ je u konkurenciji za još jedan ‘‘ESPY‘‘. Naime, UFC-ov prvak teške kategorije nominiran je i za ‘‘Najbolji povratak među sportašima‘‘. Košarkaš Jamal Murray, WNBA igračica Alyssa Thomas i igrač bejzbola Justin Verlander čine mu konkurenciju u toj kategoriji.

Linker
30. travanj 2024 06:47