Ostalo

Oktagon MMA munjevito raste: Postigli su brojke koje ni UFC nije uspijevao postići u Njemačkoj

Oktagon MMA

 Screenshot (youtube, Oktagon Mma)
Češko-slovačka MMA organizacija radi odličan posao

Iz godine u godinu, MMA kao sport neprekidno raste. Boks je i dalje lider među borilačkim sportovima, ali MMA munjevito raste i čini se kako je pitanje vremena kada će preuzeti lidersku rolu u svijetu borilačkih sportova.

Jedan od razloga zbog kojeg MMA raste svakako je i sve veći broj vrhunskih MMA organizacija. UFC je i dalje lider, ali organizacije poput PFL-a, ONE-a i Bellatora također rastu. PFL i Bellator od jučer su objedinjeni i njihov potencijal sada je još veći.

Kad su u pitanju europske organizacije, KSW i Cage Warriors organizacija dugo su bili daleko iznad svih ostalih europskih organizacija, ako ne brojimo neke ruske velike organizacije. Proteklih par godina KSW i CW počeli su dobivati potencijalne konkurente. Francuzi su pokrenuli Ares FC organizaciju, ali još bolje od Aresa izgleda češko-slovačka organizacija pod nazivom Oktagon MMA.

Oktagon MMA organizacija pokrenuta je 2016. godine, a jako brzo dosegli su visoke razine. Njihov roster izgleda sasvim respektabilno, oformili su rang ljestvice po težinskim kategorijama, produkcijski izgledaju sjajno, a sve je šire tržište na kojem djeluje Oktagon MMA organizacija.

Tako je Oktagon ove godine dvaput gostovao u Engleskoj, a evente su održali u Manchesteru i Newcastleu. Širenje na britansko tržište sigurno će se nastaviti, ali Oktagon se još više fokusirao na njemačko tržište.

Brojni su njemački borci potpisali ugovore s Oktagonom i igraju bitnu ulogu unutar organizacije, a čelnici Oktagona prepoznali su Njemačku kao odlično tržište za širenje. MMA u Njemačkoj ima ogroman prostor za rast, a Oktagon bi mogao igrati glavnu ulogu u tom rastu.

Jedan od dokaza njihovog dobrog rada na njemačkom teritoriju svakako je Oktagon 49 event održan proteklog vikenda u Kölnu. Velika Lanxess Arena ugostila je Oktagon 49 priredbu, a pritom je oboren zanimljiv rekord.

Naime, bila je to najgledanija MMA priredba ikad održana unutar granica Njemačke. Čak 19 tisuća gledatelja našlo se na tribinama Lanxess Arene. Uzmemo li u obzir da je i UFC nekoć gostovao u istoj dvorani, Oktagonov rekord stvarno zaslužuje pohvalu.

UFC je u Lanxess Areni gostovao 2009. godine, a gledatelji su imali priliku gledati UFC 99 event. Rich Franklin i Wanderlei Silva predvodili su priredbu, a osim njih dvojice, nastupili su Cain Velasquez (vs. Cheick Kongo), Dan Hardy (vs. Spencher Fisher), Stefan Struve (vs. Denis Stojnić) i legendarni hrvatski borac, Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović. Mirko je te večeri nokautirao Mostaphu al-Turka u prvoj rundi.

Dakle, bio je to event s podosta interesantnih i zvučnih imena, ali priredba je privukla 12854 gledatelja. Osjetno manje od Oktagonovih 19 tisuća, a to svakako nešto govori o kvaliteti Oktagona.

Očito je porastao i među njemačkom publikom porastao interes za ovim sportom, a Oktagon ih je privukao uvrštavanjem mnoštva njemačkih boraca na ‘‘fight card‘‘. Hatef Moeil u glavnoj borbi večeri došao je do titule prvaka u teškoj kategoriji, a domaći navijači uživo su gledali nove nastupe Christiana Eckerlina, Niklasa Stolzea, Konrada Dyrschke itd.

Inače, UFC je nekoć održavao priredbe u Berlinu, Hamburgu i Oberhausenu, ali još samo jedanput su okupili više od 10 tisuća gledatelja. Svi ostali eventi koje su održali u Njemačkoj nisu uspjeli privući više od 10 tisuća gledatelja na tribinama.

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko gledatelja bi privukli novim gostovanjem u Njemačkoj, jer već neko vrijeme Nijemci nisu imali priliku gledati UFC u svojoj državi. UFC je posljednji put gostovao u Njemačkoj još 2018. godine, a ‘‘Shogun‘‘ Rua i Anthony Smith predvodili su event u Hamburgu. 7798 gledatelja našlo se u Barclaycard Areni, dvorani kapaciteta 16 tisuća gledatelja.

Linker
29. travanj 2024 20:02