Ostalo

Olimpijska prvakinja u judu pokušala je preći u MMA: ‘Preteško je, MMA ipak nije za mene‘

Rafaela Silva

 Kenjiro Matsuo/AFLO/Profimedia
Brazilka Rafaela Silva loše se nosila s primanjem udaraca

Nerijetko se vode rasprave oko najbolje podloge za MMA. Mnogi su pobornici teorije da se hrvači najbolje prilagođavaju MMA-u i postižu najbolje rezultate, ali naravno da velike uspjehe postižu i kickboksači, Muay Thai borci, boksači, judaši, majstori BJJ-a itd.

Uvijek je zanimljivo kad netko od elitnih boraca iz navedenih sportova radi tranziciju u MMA. Puno je upitnika oko toga kako će se prilagoditi na puno širi set vještina i koliko daleko mogu dogurati u najsvestranijem borilačkom sportu.

Neki poput Daniela Cormiera, Henryja Cejuda, Yoela Romera, Ronde Rousey itd. sjajno su se prilagodili i dosegli su sami vrh MMA-a. Međutim, dokaz da se nije lako prilagoditi i napraviti tranziciju dolazi od strane brazilske judašice, Rafaele Silve.

Rafaela Silva dvostruka je svjetska prvakinja u judu (2013. i 2022.), a 2016. godine okitila se i olimpijskim zlatom. Silva je 2019. godine bila pozitivna na doping i izrečena joj je dvogodišnja suspenzija. Tada je pokušala preći u MMA, ali suspenzija je istekla, a Silva nikad nije odradila MMA debi. U sklopu Trocacao Franca podcasta, Silva je opisala na kakve je poteškoće naišla.

‘‘MMA nije za mene. Ne mogu, ne ide mi dobro. Primala sam ‘kickove‘ u lice, u noge, a nakon toga ne bih mogla stati na noge naredna tri ili četiri dana. Jako je teško. Ja imam judašku podlogu, a to je totalno drukčije od MMA-a. Podosta me to zbunjivalo u glavi, jer morala sam se prilagoditi na mnoštvo toga. Bilo je jako teško, ali sjajno iskustvo za mene. Tada se nisam mogla baviti judom, pa sam si priuštila luksuz treniranja drugog borilačkog sporta.‘‘, poručila je Silva.

Dobar je ovo dokaz kompleksnosti MMA-a kao sporta. Radi se o definitivno najtežem borilačkom sportu i s razlogom taj sport već godinama neprekidno raste.

Linker
16. travanj 2024 03:00